0
Američki fudbal

UPUĆENO ONIMA KOJI NE ZNAJU: Deset razloga iz kojih MORATE da pogledate Superbol (VIDEO)

Objavljeno: 07.02.16 u 02:00

Vama koji znate, ne moram da pričam, jasno vam je sve. Vežite se, spektakl se bliži.

Svake godine, krajem januara, održava se nešto što se zove „Superbol“. Kako je ovaj tekst posvećen onima koji ne poznaju terminologiju, pojasniću – „Superbol“ je susret šampiona dve konferencije (AFC i NFC) u kom se odlučuje koja ekipa će te godine poneti sa sobom trofej Vinsa Lombardija – drugim rečima, pobednik postaje šampion sveta u američkom fudbalu.

Iako su utakmice mahom izuzetne (prošla je, recimo, odlučena presečenim pasom na gol liniji), to samo po sebi nije dovoljno da vas zainteresuje, inače ne bi postojala potreba za ovim tekstom. Iz tog razloga, donosim vam deset činjenica zbog kojih biste morali da sutrašnju noć provedete uz TV ekrane (kartu je teško nabaviti – verujte, probao sam).

Razlog broj jedan – Ovo je jubilarni, 50. po redu susret dve konferencije. U dosadašnjih 49 susreta, NFC konferencija je bolja – 26 pobeda, dok AFC konferencija ima 23.

Razlog broj dva – Jubilarni Superbol može ujedno biti i oproštajni meč jednog od najvećih kvoterbekova ikada – Pejtona Meninga. Mening je izabran 1998. godine na draftu od strane Indijanapolis Koltsa. Iako su mnogi sumnjali u njega, Koltsi su mu pružili priliku – a on im je vratio titulom 2006. godine. Mening je kvoterbek sa najviše pasova za tačdaun – 539. Deli prvo mesto sa Bretom Favrom, kad su u pitanju pobede na mečevima koje je započeo kao starter – 186. Predvodio je tim do najvećeg preokreta u istoriji plejof utakmica u NFL – 2007. godine, kao kvoterbek Indijanapolis Koltsa, od 21:3 za Nju Ingland, vodio je svoj tim do pobede 38:34. Prvi je kvoterbek u istoriji lige koji je savladao svaki od preostalog 31. tima u ligi.

(Izvor: Youtube/NFL)

Razlog broj tri – Atraktivnije nije moglo. Susreću se dve ekipe koje su tokom cele sezone igrale najlepši, najatraktivniji, najefikasniji fudbal, bez kompromisa. Napad Karoline je ove godine ubedljivo najbolji u ligi, odbrana Denvera melje sve pred sobom. Prosto rečeno – sudar Titana.

Razlog broj četiri – Kvoterbek Karoline, Kem Njuton. Inače, poznat kao „SuperKem“. Od „Supermen“, samo malo promenjeno. Kvoterbek koji je ove godine eksplodirao, sazreo kao igrač, koji vuče svoju ekipu punom parom, i ne pokazuje nameru da se zaustavi. Jednu prepreku, u vidu odbrane Sijetla, preskočio je uz manje ili više problema, ali odbrana Denvera biće ogroman izazov, što znači da će Kem morati da odigra daleko iznad svojih mogućnosti kako bi meč završio sa prstenom na ruci. Da ne pričamo o tome koliko dobro đuska kad postigne tačdaun.

(Izvor: Youtube/The fumble)

Razlog broj pet – Majkl Ojer. Verovatno niste, ali vam svakako preporučujem da pogledate film „The Blind side“. Priča prati život trenutnog ofanzivnog tekla Karoline. Izuzetno teška, ali neverovatno motivišuća, jer vam pruža priliku da vidite koliko možete učiniti, samo ukoliko se nađete u pravom okruženju. Baltimoru je doneo sreću, videćemo da li će uspeti isto da učini i Karolini.

Razlog broj šest – Pozicija kvoterbeka. Razmislite – ne postoji pozicija koja je toliko bitna za neki tim, poput pozicije kvoterbeka u američkom fudbalu. U košarci jedan igrač može praviti razliku, koju god poziciju igrao. U fudbalu takođe, vaterpolu, rukometu… Američki fudbal je specifičan po tome što uspeh celog tima bar 50% zavisi od kvaliteta onoga koji organizuje aakciju. Ukoliko kvoterbek ne ume da baci loptu, odbrana se fokusira na trčanja jer zna da iz igre pasom ne preti tolika opasnost. Ukoliko, pak, kvoterbek ume da pronađe igrača, ukoliko ume da „izmisli“ poen, i ukoliko svoje prosečne hvatače čini boljima nego što jesu – uspeh je verovatan.
A mi sutra imamo sudar dva takva čoveka…

(Izvor: Youtube/NFL)

Razlog broj sedam – Ne pobeđuju najjači. Pobeđuju najinspirisaniji i najpovezaniji. Još jedna specifičnost američkog fudbala – retko koji sport zahteva toliko razumevanje između saigrača. Ukoliko kvoterbek i „raning bek“ ne razmišljaju na isti način, neće doći do predaje lopte na pravi način. Ukoliko ofanzivna linija ne napravi rupe tako da kvalitet trkača dođe do izražaja, neće doći do proboja u protivničku teritoriju. Svaka pojedinost, svaka situacija mora da bude odrađena timski, kako bi kvalitet pojedinca došao do izražaja – bio taj pojedinac kvoterbek, trkač ili „vajd risiver“, hvatač.

Razlog broj osam – Jedan trenutak menja sve. Jedna izgubljena lopta, jedan presečen pas, lopta bačena prenisko, previsoko, „vajd risiver“ koji je korak brži nego što bi trebalo, stopalo koje je spušteno na zemlju centimetar kasnije… jedan trenutak inspiracije dovoljan je da od tima unapred osuđenog na poraz napravi ubedljive pobednike.

Razlog broj devet – Govor Ala Paćina iz filma „Any given sunday“. Suština svega. Sporta, ljubavi, života. Mali vodič kako uspeti. Jer, na kraju krajeva, sve se svodi na to da budete u pravom mestu u pravo vreme. Kako? Tako što ćete osetiti koje je to pravo mesto i, uprkos tome što možda i ne izgleda tako – dati sve od sebe da to nešto nemoguće i ostvarite, to „pravo mesto“ osvojite. Pa ako ne uspete, probaćete opet, i opet, jer uvek postoje dodatni centimetri koje imate pred sobom. Uvek postoje izazovi. Na nama, i samo na nama jeste da se sa njima suočimo. I nekad nas ti izazovi teraju da prevrnemo očima, odustanemo, dignemo ruke, ali onda se setimo toga da istorija ne pamti prosek, već one koji hrabrošću inspirišu ostale da grizu još jače za te dodatne centimetre, jer vredi istrpeti sve udarce. Kad uđeš u „endzonu“, svet je tvoj.

(Izvor: Youtube/jamesgangky)

Razlog broj deset – Nije vam ovih devet bilo dovoljno?

(Izvor: Youtube/Scavenger)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter