0
Evrokupovi

VREMEPLOV: Korak do srpsko-ruskog finala Kupa evropskih šampiona (VIDEO)

Objavljeno: 05.02.16 u 23:55

Opšte je poznato da je Crvena zvezda do titule evropskog šampiona došla pobedom posle boljeg izvođenja penala protiv Olimpika iz Marseja u finalnom meču odigrano krajem maja 1991. godine u Bariju.

Međutim, retki su oni koji se sećaju da je francuski šampion na poslednjem koraku do finala eliminisao moskovski Spartak pošto je trijumfovao u oba meča.

Najpre je 10. aprila 1991. godine, na dan kada je Crvena zvezda savladala Bajern u Minhenu, Olimpik na Lužnjikiju (tada Lenjinovom stadionu) trijumfovao sa 3:1 golovima Pelea, Papena i Verkrisa, dok je pogodak za tim Olega Romanceva postigao Igor Šalimov.


(Izvor: Youtube/sp1873)

Dve nedelje kasnije na Velodromu bilo je 2:1 za tim Rajmonda Getalsa, a strelci su bili Abedi Pele i Bazil Boli za Francuze odnosno Aleksandr Mostovoj za Ruse.


(Izvor: Youtube/sp1873)

Još zanimljivije je bio put Spartaka do samog polufinala pošto su u četvrtfinalu eliminisali favorizovani Real i to tako što su posle moskovskih 0:0 na Santjago Bernabeu pred 90.000 gledalaca pobedio sa 3:1. Prednost „kraljevskom klubu“ doneo je legendarni Butragenjo, da bi Radčenko već do poluvremena režirao preokret sa dva pogotka, da bi sudbinu Madriđana zapečatio Valeri Šmarov u 64. minutu.


(Izvor: Youtube/sp1873)


(Izvor: Youtube/eurocups dofootball)

Do četvrtfinala tada sovjetski šampion došao je najpre eliminisavši prašku Spartu pobedivši sa 2:0 u oba meča i Napoli nakon boljeg izvođenja penala pošto posle 210 minuta igre ni jedan ni drugi tim nisu uspeli da zatresu mrežu protivnika.


(Izvor: Youtube/MrNapoliuefa)

[stextbox id=“hotsport_text_box“]
Za ekipu moskovskog Spartaka u sezoni 1990/91 igrali su:

Stanislav Čerčesov
Sergej Bazuljev
Vasilij Kulkov
Dmitri Popov
Boris Pozdnjakov
Oleg Ivanov
Genadij Perepadenko
Igor Šalimov
Valerij Šmarov
Aleksandr Mostovoj
Dmitrij Radčenko
Valerij Karpin
Jevgenij Bušmanov
Valerij Popovič
Igor Kozlov
Gintaras Steuhe

trener: Oleg Romancev
[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter