0
The Best Of

FOTO: www.squawka.com

VREMEPLOV: Sećate li se Belog Pera, sedog momka koji je bio ‘noćna mora’ za golmane (VIDEO)

Objavljeno: 04.02.16 u 21:08

Ovo je priča o napadaču zbog čijeg je načina radovanja UEFA promenila pravila, a kako on kaže ‘doživljavao erekciju“.

Reč je o legendarnom Italijanu Fabriciju Ravaneliju, poznatom po sedoj kosi, nadimku Belo Pero, sposobnosti da se nađe na pravom mestu, driblingu, šutu i na kraju autentičnoj proslavi gola sa dresom navučenim preko glave.

Ravaneli je rođen u Peruđi 1968. godine za koju je i nastupao krajem 80-ih godina. Za tri sezone provedene na stadionu „Renato Kuri“ odigrao je 90 utakmica i postigao je 41 gol. Ipak, najveći uspeh u Italiji je napravio sa Juventusom sredinom 90-ih godina kada je osvojio sve što se osvojiti može – Seriju A, Kup, Superkup Italije, UEFA kup i Ligu šampiona. Odigrao je 111 utakmica i postigao je 41 gol. Mnogi su smatrali da neće uspeti da se dokaže u Torinu, jer kada je dolazio na Dele Alpi tu su već bili Vijali, Bađo, Meler i Kaziragi. Ipak, kad je došao nije krio oduševljenje i svima je poručio da zna za koji klub igra.

– Biti u Juventusu bilo je vrh. Sada sam kompletan, i kao igrač, a i kao čovek. Ja sam Juventino od malena. Živeo sam u Peruđi, ali sam svaki put tražio od oca da me vodi na utakmice Juventusa. Želeo sam da gledam moje heroje u akciji – rekao je svojevremeno Fabricio Ravaneli.

U vreme kada je bio član Juventusa uveo je radovanje sa dresom preko glave, posle čega je UEFA reagovala i dan danas kada neko tako proslavi pogodak dobije žuti karton. Sam Ravaneli je kasnije rekao „da doživi erekciju kada na taj način proslavi postizanje gola“.

Posle Juventusa, leta 1996. godine, usledio je tada treći najveći transfer u Premijer ligu. Tog leta je Asprilja došao u Njukasl za 7,5 miliona funti, Kolimor u Liverpul za 8 miliona funti, a Ravaneli u Midlzbro za 7 miliona britanskih novčanica. Ipak, Italijan tu sezonu neće pamtiti po dobrom.

(Izvor: YouTube/cevaking)

Brajan Robson je od Midlzbroa napravio jak tim, doveo je još Brazilce Žuninja i Emersona. Ravaneli je tresao mreže, postigao het-trik protiv Liverpula, ali su se crveno-beli „raspadali“. Te sezone su ispali iz Premijer lige, a doživeli su poraze u dva finala od Čelsija u FA kupu i Lestera u Liga kupu. Ravaneli i Midlzbro su se rastali posle svega 12 meseci.

Novi početak Belo Pero je imalo u Marseju. Za dve sezone postigao je 28 golova, posle čega se preselio u Lacio sa kojim je osvojio Skudeto. Već u poznim godinama se vratio na „ostrvo“ gde je nastupao za Debi i Dandi. Godine 2004. se vratio u matičnu Peruđu, ali je taj tim tada bio u kanalu i iz godine u godinu se selio iz višeg ranga u niži.

Ravaneli se nije naigrao u reprezentaciji Italije. Dres sa nacionalnim grbom, dok je na klupi sedeo Arigo Saki, Čezare Maldini i Dino Zof, oblačio je 22 puta i tom prilikom postigao je osam golova. Na Mundijal 1998. godine u Francuskoj šansu je dobio Enriko Kijeza. Da je bio u timu možda Azuri ne bi ispali u osmini finala na penale od „Trikolora“.

Fabricio je posle radio kao trener u Ažaksiou, a trenutno je stručni konsultant za Foks Sport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter