0
Vremeplov

(Izvor: betadvisor)

VREMEPLOV: Fudbalski roman kakav je nemoguće režirati (VIDEO)

Objavljeno: 03.02.16 u 21:45

Engleski klasik na najbolji način je pokazao svu lepotu ove neverovatne igre.

Fudbal ima mnogo stvari koje ga čine najvažnijom sporednom stvari na svetu – driblinge, klizeće startove, odbrane, duple pasove… ipak, ništa od toga nema toliku težinu, kao lopta koja prelazi gol-crtu. Još ukoliko je pogodak postignut u pravom momentu, pamćenje u istoriji ne gine. Bio je to 26. maj 1989. godine. Mesto – Enfild Roud, gde su se Liverpul i Arsenal spremali da odigraju odloženi meč Premijer lige. Prvobitno zakazan za 23. april, meč je odložen zbog tragedije na Hilsborou, koja se dogodila 15. aprila (o njoj ćete imati prilike da čitate u drugom izdanju današnjeg vremeplova). Kako nije bilo drugog raspoloživog datuma, meč je zakazan za 26. maj.

Tokom sezone, Arsenal je imao prednost od 15 bodova nad Liverpulom, ali ona se od 1. januara postepeno topila, tako da je, nakon poraza od Derbija i nerešenog meča sa Vimbldonom, Liverpul pobedama nad KPR i Vest Hemom stekao tri boda prednosti, meč pred kraj sezone. Liverpul je nedelju dana ranije osvojio i FA kup, tako da je na svom stadionu imao priliku da proslavi duplu krunu. Svi preduslovi su bili tu – serija od 23 meča bez poraza, od čega 20 pobeda, pun kop, pet vezanih trijumfa, gol razlika dovoljna da im i minimalan poraz garantuje titulu… Sa druge strane – poljuljani Arsenal, nakon dva kiksa na domaćem terenu, kom je potrebna pobeda od dva i više golova razlike. Prvo poluvreme završeno je 0:0. Imale su obe ekipe svojih prilika, ali evidentno je bilo da je Arsenal rasterećeniji. I tim iz Londona nije dugo čekao na dodatni motiv. U toku je bio 52. minut, sudija je dosudio indirektan udarac zbog opasne igre kapitena Liverpula, Ronija Velana. Najdžel Vinterburn je centrirao, a Alan Smit loptu poslao glavom u mrežu. Doduše, fudbaleri Liverpula su protestovali jer su smatrali da Smit nije zakačio loptu, ali je sudija Dejvid Hačinson ostao neumoljiv – gosti iz Londona vode 0:1. I pokušavao je Arsenal, napadao, stvarao šanse, ali ni domaći nisu bili precizniji – Oldridž i Barns propustili su šanse da zapečate sudbinu Arsenala. Minut po minut, stigao je i 90. Stiv MekMen, fudbaler Liverpula, rekao je saigračima da je ostao još jedan do kraja. Džon Barns ukrao je loptu na Arsenalovoj polovini, prošao sa njom do desnog krila i pokušao driblingom da se oslobodi čuvara, što je Kevin Ričardson osujetio, a zatim i vratio loptu golmanu Džonu Lukiću. Lukić je, zatim, prosledio do Diksona, Li Dikson poslao dugu loptu, Smit je uspeo nekako da je produži do Tomasa… ostalo je istorija.

(Izvor: Youtube/SWOODDDDDDDYASOCCER)

A tabela nakon meča? Arsenal 76 bodova (22-10-6), Liverpul 76 bodova (22-10-6), Arsenal gol razlika +37, Liverpul gol razlika +37… Arsenal je te godine postao šampion jer je tokom cele sezone dao osam golova više od Liverpula. A posle neko kaže da fudbal ne nosi uzbuđenja…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter