1
The Best Of

FOTO: YouTube/Printscreen

VREMEPLOV: Živković je utišao Kamp Nou, Đovani je ugasio nadu Zvezdi, a Murinjo je bio samo prevodilac (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 31.01.16 u 20:15

Priča o jednoj od najkvalitetnijih generacija FK Crvena zvezda u poslednjih 20 godina, timu koji se suprostavio moćnoj Barseloni.

Crvena zvezda je te 1996. godine igrala Kup pobednika kupova, takmičenje koje danas više ne postoji. Igrali su ga pobednici nacionalnih kupova, a crveno-beli predvođeni Vladimirom Petrovićem Pižonom krenuli su od kvalifikacija. Već na prvom koraku naš najtrofejniji klub se namučio protiv Hartsa. Posle 0:0 u Beogradu, Zvezda je u Škotskoj igrala 1:1 i dalje prošla zahvaljujući golu Vinka Marinovića u 59. minutu. Antologijski meč je bio i u prvom kolu KPK kada je nekadašnji šampion Evrope posle prvog meča u Nemačkoj gubio sa 1:0 od Kajzerslauterna, da bi u revanšu na krilima mlađanog Dejana Stankovića slavio sa 4:1 posle produžetka. Jugoslavija je bila u delirijumu, a sledeći rival je bila velika Barselona sa zvezdama poput Ronalda, Figa, Prosinečkog, Stoičkova, Gvardiole, Luisa Enrike i drugih. Ipak, od svih ovih velikih imena Delije su zapamtile samo jedno – ĐOVANI.

Prvi meč osmine finala je odigran 17. oktobra 1996. godine kada je Crvena zvezda gostovala na Nou Kampu. Dočekalo je tada crveno-bele 73 hiljade gledalaca, a četa Bobija Robsona, kome je prevodilac tada bio danas jedan od najboljih trenera planete Žoze Murinjo, mislila je da će lako izaći na kraj sa crveno-belima. Rezultatski jeste, ali po prikazanom na terenu nije.

FOTO: Barcelona forum
FOTO: Barcelona forum

Šok je usledio u 21. minutu kada je Bratislav Živković pobegao odbrani Barselone i fenomenalnim lob udarcem savladao Viktora Baiju. Na stadionu Kamp Nou usledio je muk. Nažalost, nije dugo trajao, posle „karambola“ u kaznenom prostoru i pokušaja šuta Đovani je grudima ubacio loptu u mrežu, igrao se 34. minut. Samo dva minuta kasnije Brazilac je ponovo pogodio. Figo je centrirao sa levog boka, a Đovani glavom matirao Zvonka Milojevića.

Šokantan početak drugog poluvremena bio je znak da Crvena zvezda neće sa pozitivnim rezultatom napustiti Kataloniju. U 54. minutu Luis Enrike je probio po desnoj strani, uposlio slobodnog Figa, a Portugalac je bio nemilosrdan. Mogla je Zvezda u međuvremenu da smanji „minus“, ali su Jovičić, Pantelić i Ognjenović bili nepracizni. Ruku na srce mogla je i Barselona do četvrtog gola, ali je penal Popeskua odbranio Milojević. Crvena zvezda je na početku zasijala punim sjajem u Barseloni, ali je Đovani ugasio sve nade srpskog tima.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

BARSELONA – CRVENA ZVEZDA 3:1 (2:1)

Stadion: Kamp Nou. Gledalaca: 73.000. Sudija: Remi Harel (FRancuska).

BARSELONA: Baija – Popesku, Abelardo, Blan, Serđi – Gvardiola, Pici, Enrike, Figo – Stoičkov i Đovani. Igrali su još: Prosinečki i Dela Penja. Trener: Bobi Robson.
CRVENA ZVEZDA: Milojević – Sakić, Vanić, Đorović, Marinović – Njeguš, P. Stanković, D. Stanković, Pantelić, Živković – Jovičić. Igrao je još: Ognjenović.

[/stextbox]

(Izvor: YouTube/CrniGuja)

‘Pečat’ je Barselona stavila u Beogradu dve nedelje kasnije kada je Jovičić u 46. minutu doveo Zvezdu u vođstvo, a dok su se igrači još uvek radovali na „severu“ Đovani je poravnao na 1:1, za konačnih Crvena zvezda – Barselona 2:4.

(Izvor: YouTube/CrniGuja)

0
0

1 Komentara

  1. Zvezda je pobedila Kajzerslautern sa 4-0, a ne 4-1, kako ste napisali (2 gola Stankovića, Njeguš i Pantelić su bili strelci). A utakmica protiv Barselone je bila karakteristična po koreografiji na sve 4 tribine, po prvi put. Posle je (iza svakog ugla vreba, Dragan Kojić) Keba snimio spot za pesmu „Imao sam“, gde dominiraju motivi sa te utakmice…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter