0
The Best Of

VREMEPLOV: Debi Raula u dresu Reala bio je ‘horor’, ali je ‘prvenac’ protiv ljutog rivala promenio istoriju (VIDEO)

Objavljeno: 30.01.16 u 00:01

U srpskom fudbalu bi posle ovakve partije na debiju verovatno bio proteran sa fudbalskih igrališta.

Umesto toga, dobili smo jednog od najboljih napadača svih vremena, igrača koji odlično barata sa obe noge, izbegava ofsajd zamke poput Inzagija i uvek, ali uvek je na pravom mestu. Nije uzalud do pre par meseci bio najbolji strelac Real Madrida u istoriji, a do pre godinu dana najefikasniji u Ligi šampiona. Raul Gonzales Blanko.

A svega toga, i još mnoštvo drugih rekorda, ne bi bilo da na klupi Real Madrida kada je počinjao svoju karijeru nije sedeo Horhe Valdano. Vremešni stručnjak je procenio da bi ‘ovaj mali’ mogao da postane svetska zvezda, ali i istinska legenda ‘kraljevskog kluba’. I bi tako.

Raul je doveden 1992. godine kao neotkriveni talenat sa svega 15 godina i to, ni manje ni više, iz redova najvećeg gradskog rivala – Atletiko Madrida. Ma, nije moguće. Da moguće je. Horhe Valdano je pokazao prstom i rekao: ‘On će biti nova zvezda Reala.’

raul-gonzalez-debut-1995

Uvek skeptična Realova publika naravno da nije verovala u tako nešto, posebno posle debija Raula u dresu ‘kraljevskog kluba’. Bilo je to 29. oktobra 1994. godine, Real Madrid je gostovao u Saragosi, a Raul je stekao poverenje trenera i dobio šansu od početka u tandemu u napadu sa Ivanom Zamoranom.

Kakav je to debi bio za njega – prava NOĆNA MORA! Promašio je nekoliko čistih zicera, pa i praznih golova i to u tolikom broju, koliko nije do kraja svoje karijere. Jednostavno, noge su se vezale i ništa mu nije išlo, iako je pre toga u avionu za Saragosu prema rečima Valdana ‘spavao kao beba’, kao da pred njim nije u tom trenutku utakmica života.

Posle takve utakmice u Srbiji, mladi talenat verovatno bi morao da potraži posao u nekom kafiću ili se posveti daljem školovanju, jer bi ga proglasili za antitalentom i da za njega u fudbalu ‘nema hleba’. Raul se obrukao, ali i uspeo da namesti gol Ivanu Zamoranu. Bio je to njegov jedini dobar potez u utakmici koju je Real izgubio sa 3:2.

(Izvor: youtube / Kənan Mehdiyev)

Ali, ako su svi klonuli duhom, Horhe Valdano nije. Već u sledećoj utakmici, u ‘Madrilenju’ protiv Atletika Raul je ponovo bio na terenu. Prvi put se predstavio publici na ‘Santjago Bernabeu’.

I što bi rekao Bata Stojković u ‘Balkanskom špijunu’: ‘Može centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta!’ Tako je i Raul posle prve katastrofalne utakmice, odigrao briljantnu protiv ‘svog’ Atletiko Madrida.

Taj 4. novembar 1994. godine ostaće mu večno upamćen jer je u prvoj utakmici na stadionu koju mu je postao druga kuća postigao fantastičan gol i učestvovao u pobedi Reala u gradskom derbiju rezultatom 4:2.

(Izvor: youtube / All World Football)

‘Prvenac’ protiv ‘svojih’ pokrenuo je ‘mašinu’ za davanje golova. Sve ostalo je istorija…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter