0
Fudbal

VREMEPLOV: Dan kad je ‘Gordi albion’ ‘Pancerima’ zviznuo šamarčinu od koje Nemačkoj još bridi obraz (VIDEO)

Objavljeno: 30.01.16 u 21:20

Da ne spominjemo simboličnih pet prstiju koji se mogu videti na tom obrazu. Kao ni zaraznu pank pesmu koja je nastala nakon ovoga.

Meč kvalifikacija za šampionat sveta 2002. godine, koji je igran u Minhenu 1. septembra 2001, započeo je nervozno sa obe strane. Ipak, u šestom minutu, spuštenu loptu Olivera Nojvila Karsten Janker sprovodi u gol – 1:0 za Nemačku. I to je bilo to. Do kraja meča, na terenu su postojali samo Englezi.

U 12. minutu, nakon Bekamovog slobodnog udarca sa levog krila i povratnog pasa na ivicu šesnaesterca, lopta je došla do Garija Nevila koji je glavom vraća u kazneni prostor. Nik Barmbi uspeo je da nadskoči Kana, spusti loptu za Majkla Ovena – 1:1. Još jedan slobodan udarac, ovog puta sa desne strane, završio je loptom vraćenom Dejvidu Bekamu na noge.

Kako nije mogao desnom, centrirao je levom nogom, pravo na glavu Rija Ferdinanda. Štoper je spušta Stivenu Džeradu na grudi, on je pušta da odskoči i hvata volej sa 25 metara – 1:2. Drugo poluvreme samo što je počelo, 48. minut i novi šok za Nemačku – 1:3.

Bekamov centaršut Emil Heski, po starom dobrom principu glavom spušta loptu Majklu Ovenu, koji šutira iz prve. Doduše, pravo u Olivera Kana, ali ne preterano dobra intervencija sjajnog golmana rezultirala je drugim golom omalenog Engleza, što je bio uvod u istorijski trenutak.

Igrao se 66. minut, Stiven Džerard je uspeo da iščeprka loptu na polovini terena i dugim pasom izbaci Ovena samog ispred Kana za gol kojim je Oven postao prvi engleski fudbaler sa postignutim het-trikom protiv Nemačke, još od finala Svetskog prvenstva 1966. i Džefa Harsta.

I dok su Nemci pokušavali da ublaže katastrofu, a navijači napuštali stadion, pukla je kontra. Dugu loptu nemačkih defanzivaca glavom je prvo zaustavio, a zatim i pas ka Skolsu poslao Ferdinand. Pol Skols loptu ostavlja Bekamu i trči napred, svestan da ga očekuje pas čoveka čije lopte su „imale oči“.

Nije pogrešio – Bekam ga sjajno pronalazi, a Skols na sebe navlači dovoljno igrača Nemačke da Heskiju ostavi brisani prostor. Lagani prijem, lagana egzekucija, za ruku na uvetu korpulentnog napadača i jednu od najduhovitijih pesmica ikada napisanih u svetu fudbala. Što se tiče same utakmice, snimak se nalazi ispod:

(Izvor: Youtube/silentalarmactiv8)

Ipak, mnogo zanimljivije je ono što je nastalo nakon ove pobede – prava pank himna posvećena ovom nezaboravnom septembarskom danu koji se dogodio u Nemačkoj. I nemojte da vas iznenadi ako uhvatite sebe kako večeras, dok se budete tuširali (što je u suštoj suprotnosti sa pank kulturom, ali dobro), zapevušite „England 5, Germany 1, Michael Owen is number 1“!

(Hansmachine hatecore)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter