3
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

VREMEPLOV: Kada je Aćimović ‘bombom’ sa 30 metara pokrenuo izbacivanje Lestera iz Evrope (VIDEO)

Objavljeno: 28.01.16 u 22:00

Pozno leto 2000. godine na ovim prostorima bilo je prilično vrelo. U toku je bila prva „obojena revolucija“, a naši fudbalski klubovi su ponovo morali da dočekuju rivale u evropskim kupovima u inostranstvu.

Nestabilnu političku situaciju u Srbiji maksimalno je iskoristio Lester koji je uspeo da „izboksuje“ da revanš meč 1. kola Kupa UEFA protiv Crvene zvezde igra van Beograda.

Nadali su se Englezi da bi posle remija iz prvog meča odigranog na stadionu Filbert Strit uspeti da u revanšu pobede i tako odu dalje, ali im se osionost obila o glavu.

Da krenemo od samog početka odnosno od prvog minuta prvog meča kada je slovenački reprezentativac, tada desetka Crvene zvezde, Milenko Aćimović pravom bombom sa preko 30 metara razdaljine savladao golmana Flauersa. Uspele su „lisice“ da do kraja prvog dela meča izjednače, ali ne i da naprave preokret iako su u poslednjih 15 minuta igre imali igrača više na terenu.


(Izvor: Youtube/CrniGuja)

[stextbox id=“hotsport_text_box“]
Lester – Crvena zvezda 1:1 (1:1)
(Tagert 43 – Aćimović 1)

Stadion: Filbert strit
Gledalaca: oko 22.000
Sudija: Tom Hening (Norveška)
Žuti kartoni: Sevidž, Kolimor (Lester) – Glogovac, Lalatović, Lerinc, Kocić (Crvena zvezda)
Crveni karton: Glogovac (Crvena zvezda)

LESTER: Flauers, Rovet, Eliot, Tagart, Gapi, Ajnti (Kolimor), Sevidž (Ouks), Lenon, Izet, Akinbiji (Kresvel), Idi

CRVENA ZVEZDA: Kocić, Glogovac, G.Bunjevčević, Lalatović, Marković, Aćimović (Bajčetić), Lerinc, Bošković (Gvozdenović), Vitakić, Drulić (Stevanović), Pjanović
[/stextbox]

Dve nedelje kasnije revanš je odigran na bečkom stadionu Gerhard Hanapi pred oko 15.000 naših iseljenika iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije…

Prvo poluvreme takođe je završeno rezultatom 1:1 posle golova Gorana Drulića sa jedne i Izeta sa druge strane. Ipak u drugih 45 minuta tim Slavoljuba Muslina bio je potpuno dominantan što je naplatio sa još dva pogotka. Ivan Gvozdenović je pogodio na startu drugog poluvremene, da bi tačku na ovoaj dvoboj svojim drugim golom stavio tada najbolji strelac crveno-belih Goran Drulić.


(Izvor: Youtube/CrniGuja)

[stextbox id=“hotsport_text_box“]
Crvena zvezda – Lester 3:1 (1:1)
(Drulić 22, 71, Gvozdenović 47 – Izet 42)

Stadion: Gerhard Hanepi
Gledalaca: oko 15.000
Sudija: Rodomonti (Italija)
Žuti kartoni: Vitakić, Bajčetić (Crvena zvezda) – Izet, Idi, Eliot (Lester)

CRVENA ZVEZDA: Kocić, Bunjevčević, Vitakić, Lalatović, Marković, Gvozdenović, Ilić (Bajčetić), Lerinc (Bošković), Aćimović (Zorić), Pjanović, Drulić

LESTER: Flauers, Ruet, Tagart, Eliot, Impi, Sevidž, Lenon, Izet, Gapi (Gunlaugson), Idi (Kresvel), Akinbi (Dejvidson)

[/stextbox]

Međutim, tu je praktično i bio kraj Crvene zvezde u evropskim takmičenjima u sezoni 1999/2000 pošto je u narednom kolu posle beogradskih 1:0 Selta u revanšu u Vigu savladala Crvenu zvezdu sa 5:3 (kasnije službeno 3:0 zbog administartivne greške srpskog šampiona).

U toj sezoni Crvena zvezda je bila vrlo blizu i plasmanu u Ligu šampiona pošto je u dvomeču sa kijevskim Dinamom dva puta odigrala nerešeno odnosno u Ukrajini je bilo 0:0, a u Srbiji 1:1, pa se tim Valerija Lobanovskog koji je sezonu ranije došao do polufinala elitnog takmičenja, plasirao u grupnu fazu.

0
0

3 Komentara

  1. Navijac sam Partizana, pisem ovaj komentar objektivno i mogu da kazem da je ova generacija jedna od dve najbolje Zvezdine generacije od posle bombardovanja pa do danas. Druga je po mom misljenju ekipa sa Zigicem, Boskovicem, Bastom, Jankovicem, Kovacevicem…kasnije su skoro svi bili rasprodati dok su bili na pripremama, onda je Piksi bio trener Zvezde. Elem, sjajno ukomponovan tim sa izuzetnim trenerom. Steta sto nisu mogli nesto vise da naprave u Evropi a mogli su. Bio je to mnogo jak tim Crvene Zvezde, koliko se secam bili su na korak od Lige Sampiona (ne mogu da se tacno setim protiv koga su ispali). U domacem prvenstvu su bili kaznena ekspedicija. Uglavnom, lep podsetnik na lepsi i bolji fudbal nego u odnosu na domaci fudbal koji gledamo danas.

    0
    0
    Odgovori
    • Ispali su tada u predkolu Lige Sampiona od Dinama iz Kieva i to nakon dve neresene 0:0 u gostima i 1:1 kuci…Slazem se sa tobom da su ovo 2 najbolje generacije posle bombardovanja a bila je i ona generacija krajem 90tih sto je igrala jako dobra 9/97′ kad su igrali sa Barsom nereseno na Marakani. Milojevic,Njegus,Djorovic,Boskovic,Zivkovic,Vanic,Stankovic,Ljubojevic,Anic,Ognjenovic,Jovicic,Pantelic itd sa Pizonom trenerom,to je bila prava paklena ekipa i u prvenstvu i kupu kaznena ekspedicija,izbacili su Skotski Harts,nemacki Kajzerslautern su demolirali totalno a namucili su i Barsu…Partizanu su u derbiju na Marakani dali 4 komada i jos 1-2 koja su ponistena zbog ofsajda i promasili jos dosta sansi a Partizan tada imao dosta dobru ekipu isto…Sledece sezone su mogli mnogo u Evropi ali je retardirani Obilic tada na silu osvoijio titulu i ispali su iz kv za LS…

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter