1
The Best Of

FOTO: YouTube/Printscreen

VREMEPLOV: Dan kada je Edgar Davids postigao prvi gol u dresu ‘lala’ i rasplakao celu Jugoslaviju (VIDEO)

Objavljeno: 27.01.16 u 23:55

Danas priču posvećujemo Edgaru Davidsu jednom od najboljih defanzivnih veznih igrača svih vremena, čudaku sa dugom kosom i naočarima.

Nećemo se baviti više nego uspešnom klupskom karijerom momka rođenog u Surinamu, već o reprezentativnoj karijeri koja je obeležila holandski fudbal od 1994. godine pa sve do 2005. godine. Za to vreme Edgar Davids je odigrao 74 meča, ali će ceo život pamtiti samo jedan.

To jest neće ga pamtiti samo Edgar Davids i Holandija, već i cela Jugoslavija koja je posle rata i raspada države žudela za fudbalskim uspehom. Bila je to 1998. godina i Svetsko prvenstvo u Francuskoj na koje je naš nacionalni tim došao sa tada vedetama evropskog i svetskog fudbala poput Savićevića, Jugovića, Stojkovića, Mihajlovića, Mijatovića i drugih.

Pobedila je Jugoslavija u grupi tada Iran golom Mihajlovića u poslednjim minutima meča, potom u čudnom meču sa Nemcima vodila 2:0 pogocima Mijatovića (ili Stankovića i danas dan nije jasno) i Piksija, ali su autogol Mihajlovića i pogodak Birofa spasali Nemce poraza 2:2, da bi u poslednjem meču još „iz svlačionice’ Komljenović bacio Amere na kolena 1:0.

U osmini finala je usledio sada već legendarni meč sa Holandijom, posle kog je Predrag Mijatović postao najveći tragičar, a Edgar Davids postao heroj „lala“ uz veliku pomoć Niše Saveljića. Meč je odigran 29. jula u Tuluzu, a svi pogledi svetske javnosti bili su uprti u duel tada dva vanserijska napadača Denisa Bergkampa sa jedne strane i Predraga Mijatovića sa druge strane. Niko nije ni slutio da će meč osmine finala rešiti momak koji do tada nije postigao nijedan gol za „lale“, šta više čovek koji po zadatku nije ni prilazio protivničkom golu – Edgar Davids.

Bergkamp je doveo Holandiju u vođstvo u 38. minutu, a čovek iz senke Slobodana Santrača, Komljenović je izjednačio u 48. minutu. Mogla je Jugoslavija do preokreta, ali je Mijatović sa „bele tačke“ zatresao prečku, te su se sivi oblaci nadvili nad našim kaznenim prosotrom. Holandija je dobila krila i poslednjih desetak minuta igrale su se „viktorije“ pred golom Kralja. Tada je na scenu stupio omaleni „pitbul“ Edgar Davids i možemo slobodno reći jednu sjajnu generaciju naših fudbalera poslao u „penziju“ bez velikog rezultata.

(Izvor:YouTube/fighter1926)

Holanđani su u 92. minutu meča izveli korner sa leve strane, naša odbrana je ostala u svom kaznenom prostoru, Davids je dobio loptu na nekih 18 metara od gola, šutirao i uz malu pomoć Saveljića matirao Kralja za svoj debitantski gol u dresu „narandžastih“ i plasman u četvrtfinale Mundijala u Francuskoj. Holandija je na kraju zauzela 4. mesto što je i bio najveći uspeh Davidsa u reprezentativnoj karijeri. Kasnije je postigao još svega pet golova, ali će mu sećanju zauvek ostati ovaj kojim je rasplakao tri naroda, holandski suzama radosnicama, te srpski i crnogorski onim koje i dan danas peku sve ljubitelje fudbala na ovim prostorima…

(Izvor: YouTube/Lichtenstein76)

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter