0
Auto Moto

VOZAČI FORMULE JEDAN STRAHUJU ZA ŽIVOT: Potrebna nam je zaštita, glave su nam ‘na panju’

Objavljeno: 25.01.16 u 15:08

Vozači Formule 1 zatražili su od vodećeg tela tog takmičenja Medjunarodne automobilske federacije (FIA) da se poveća bezbednost u kabini i zaštiti glava, ali i bolje gume od 2017. godine, preneli su danas britanski mediji.

Predsednik Udruženja vozača Formule 1 Aleksander Vurc rekao je da su se vozači jednoglasno složili da se brzo sprovede projekat zaštite glave vozača u kabinama.

On je dodao da su vozači spremni da pomognu i podrže proizvodjača guma Pireli oko izrade novih guma kojima će moći maksimalno da se „napada“ tokom trka.

FIA već nekoliko godina pokušava da pronadje rešenje za zaštitu glavu vozača u otvorenim kabinama od frontalnog sudara, ali sada je to pitanje došlo u žižu interesovanja posle serije smrti vozača u moto sportu.

Bivši vozač Marusije Žil Bjanki umro je u julu od teških povreda glave koje je 10 meseci ranije zadobio u udesu tokom trke za Veliku nagradu Japana. U avgustu je umro Džastin Vilson kada ga je u glavu pogodio delić vozila tokom trke Indikar šampionata u SAD.

Vozači podržavaju ideju da se uvede uredjaj poznat kao oreol, koji se proteže od zadnje strane kabine ka prednjem delu.

„Istraživanja stručnjaka FIA su temeljna i postoje jasna rešenja. Vozači misle da je vreme da se uvede dodatna zaštita najkasnije 2017. godine. Očigledno je da su potrebne strukturne promene za šasiju, a za skoro godinu dana nijedno tehničko lice nije reklo ništa protiv takvih suštinskih poboljšanja bezbednosti“, rekao je Vurc, preneli su britanski mediji.

„Svi vozači i ja se nadamo da će donošenje odluke o dodatnoj zaštiti glave vozača biti formalnost“, dodao je on.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter