0
Košarka

ENDESA: Dva derbija, triler završnica i savršena polusezona Valensije, poznati svi putnici na Kup kralja

Objavljeno: 24.01.16 u 21:00

Danas su igrani mečevi 17. kola španske košarkaške Endesa lige, nakon kojih smo dobili sve učesnike Kupa kralja, koji će biti održan od 18. do 21. februara u La Korunji.

Čuveni nedeljni podnevni termin španske košarkaške lige, ovog vikenda je imao jako gust raspored. Naime, rukovodstvo Endesa lige je donelo odluku da se svi mečevi (izuzev meča Estudijantes – Gran Kanarija koji nema direktan rezultatski značaj za završni turnir kupa Španije) odigraju u istom terminu. Nakon završetka ovih mečeva, dobili smo i imena svih učesnika ovogodišnjeg Kupa kralja. Pored domaćina turnira, ekipe Obradoira, plasirale su se i sledeće ekipe: Valensija, Barselona, Laboral Kuća i Real Madrid (nosioci) odnosno Fuenlabrada, Gran Kanarija i Bilbao Basket (drugi šešir). Završnica Kupa kralja će se odigrati narednog meseca u dvorani Koliseum de Korunja, a žreb četvrtfinalnih parova biće obavljen 25. januara.

U prvom od dva derbija ovog kola španske Endesa lige, ekipa Barselone nije uspela da prekine prvenstveni pobednički niz fenomenalne Valensije, koja je i ovaj meč na ovom jako teškom gostovanju dobila rezultatom 94:91, nakon odigranog produžetka. Prvih 40 minuta završeno je nerešenim rezultatom 82:82.

U odličnom meču, pred 6.500 gledalaca u čuvenoj Blaugrani, viđena je rezultatska klackalica, u kojoj su se ekipe smenjivale u vođstvu. Izabranici Ćavija Paskvala su prvo poluvreme meča uspeli da prilično lako reše u svoju korist sa 43:35, ali je u nastvku meča Valensija uspela da podigne nivo svoje igre, tako da se u poslednji period meča ušlo sa minimalnim vođstvom gostiju 57:56. U finalnoj deonici, gosti su se bolje snašli, sredinom te deonice došli do vođstva, koje su držali do samog kraja.

Lošu odluku da u zadnjim sekundama meča ne prave faul, nego brane poslednji napad, ekipa Barselone je oberučke iskoristila, Satoranski je ubacio trojku, izjednačio rezultat i tako se ušlo u dodatnih pet minuta. Međutim, gostujuća ekipa se nije dala uzdrmati zbog toga, nego je dobro odigrala produžetak i na kraju slavila rezultatom 94:91. Tako je Valensija na najbolji mogući način završila polusezonu, upisala briljantnu brojku 17-0 i u odličnom raspoloženju putuje na završnicu Kupa kralja.

U ekipi domaće Barselone, po 17 poena su postigli Doelman i Satoranski, koji je imao i čak 12 asistencija na meču, dok je u Valensiji najefikasniji bio Bojan Dubljević sa 16 poena. Inače, čak šest igrača gostujuće ekipe trenera Pedra Martineza je imalo dvocifreni košarkaški učinak. Naš Vladimir Lučić je na današnjem meču ubacio svega dva poena.

Real Madrid je u drugom derbiju ovog kola, pred svojim navijačima, bio bolji od ekipe Unikahe. Pred gotovo 10.000 posetilaca, „kraljevići“ su nekako uspeli da slome otpor veoma žilave ekipe Unikahe, i na kraju trijumfuju rezultatom 85:80.

Imala je Unikaha i poslednji napad na meču, pri rezulatu 82:80, za produžetak, možda čak i za pobedu, međutim jako loše su ga organizovali, izgubili loptu, a u kontri, košarkaši Reala su stavili tačku na današnji meč, košem Serhija Ljulja uz dodatno slobodno bacanje.

Najefikasniji u madridskoj ekipi trenera Pabla Lasa je bio Džejsi Kerol sa 19 ubačenih poena, a u stopu ga je pratio Serhio Rodrigez sa 17, ali i osam ostvarenih asistencija. U redovima poražene ekipe na ovom meču, po 10 poena su postigli Džamar Smit i Fran Vaskez, a naš reprezentativac Nemanja Nedović je za svega osam minuta provedenih na parketu upisao osam poena.

Naš košarkaš, bivši igrač Crvene Zvezde i Partizana, Luka Bogdanović, koji trenutno nastupa za Andoru, u porazu svoje ekipe na gostovanju Laboral Kući upisao je 10 poena. Stevan Jelovac, košarkaš Saragose je odigrao odličan meč i ubacio 15 poena, ali to nije bilo dovoljno da Saragosa izbegne poraz od ekipe Fuenlabrade (79:80), za koju je naš Ivan Paunić ubacio tri poena.

Zapažen učinak je imao i Nenad Miljenović, koji je ubacio 14 poena u porazu svoje Sevilje od gostujuće Manrese, za koju je Dejan Musli postigao deset poena i ostvario devet skokova.

U poslednjem meču ovog kola, od 18.30h u madridskoj hali Palasio de Deportes, sastaće se ekipe domaćeg Estudijantesa i Gran Kanarije.

U madridskoj hali Palasio de Deportes, pred gotovo 10.000 gledalaca, u poslednjem meču ovoga kola, gostujuća ekipa sa Kanara je veoma lako izašla na kraj sa domaćim Estudijantesom i pobedila rezultatom 87:70.

Tokom celog meča ekipa Gran Kanarije, trenera Garsije Renesesa, je kontrolisala igru, i prednost povećavala iz četvrtine u četvrtinu. Domaćini, koji se grčevito bore za opstanak u ligi, nisu uspeli ozbiljno da priprete ni jednog momenta, a u tome im nije pomogla ni zaista sjajna poseta gledalaca na večerašnjem meču.

U pobedničkoj ekipi je čak pet igrača imalo dvocifreni košgeterski učinak, a najefikasniji među njima je bio Di Džej Sili sa 16 ubačenih poena. Sjajan je bio i bosansko – slovenački košarkaš Alen Omić, sa 15 poena i čak 11 ostvarenih skokova. Kod domaćina, najprecizniji je bio Nikolas Laprovitola sa 18 ubačenih poena.

Šampionat Španije se nastavlja narednog vikenda, 30. i 31. januara, mečevima 18. kola.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]
Liga Endesa, 17. kolo

Nedelja, 24. Januar
Barselona – Valensija 91:94 (nakon produžetka)
Bilbao – Obradoiro 88:83
San Sebastijan – Huventud 70:74
Real Madrid – Unikaha 85:80
Laboral Kuća – Morabank Andora 95:83
Saragosa – Fuenlabrada 79:80
Sevilja – Manresa 67:84
Tenerife – Mursija 70:69
Estudijantes – Gran Kanarija 70:87
[/stextbox]

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pripremio: Srđan Krsmanović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter