0
Ostali sportovi

FOTO : STARSPORT

VELIKI SE ISTIČU POŠTOVANJEM, A SRBI UMEJU DA BUDU NAJVEĆI: Podrška Malti sa tribina Arene

Objavljeno: 13.01.16 u 18:07

Muška vaterpolo reprezentacija Srbije sinoć je odradila, pa hajde da ga unapredimo, lakši trening protiv selekcije Malte. Pobednik je bio poznat unapred, bili su toga svesni čak i Maltežani, ali su morali na crtu vaterpolo svemircima i to pred njihovom publikom. Horor u najavi.

No, srpska publika još jednom je iznenadila. Ako je neke šokirala zvižducima političarima na otvaranju šampionata, kao i ‘operskim’ navijanjem u derbiju protiv Hrvatske, onda je u drugom kolu definitivno iznenadila brojnošću, decibelima i vrlinom koju poseduju samo veliki – poštovanjem protivnika.

Poslednji primer takvog fer-pleja doživeli smo na Svetskom prvenstvu u fudbalu, kada su surovi Nemci razmontirali najfudbalskiju zemlju na svetu Brazil i to pred 50 i kusur hiljada domaćih navijača. Dogovor iz svlačionice na poluvremenu, pri rezultatu 0:5, bio je da se protivnik ne ponižava dodatno, kad je već rezultatski ‘potonuo’.

E, to smo sinoć videli u Kombank Areni. Srbija je od početka mlela rivala, prva četiri napada donela su četiri pogotka u mreži autsajdera, a onda je sa tribina počelo da se ori ‘Malta, Malta’! Zbunjeni Maltežani su osetili prijateljsku vibraciju sa tribina, pa uspeli i da ‘upakuju’ dva gola u mrežu Srbije. Drugi je čak pozdravljen gromoglasnim aplauzom sa tribina, kao da se igralo u La Valeti, a ne u Beogradu.

12524295_10204007658791635_8188959327764865982_n
FOTO: Stefan Smuđa

Veliko poštovanje vlada među igračima u vaterpolo svetu, a to je ovog puta osetila i srpska publika, te je adekvatno ispratila. O tome dovoljno govore reči Andrije Prlainovića posle utakmice u miks-zoni:

– Meni je drago što se Malta našla na ovom prvenstvu, mnogi možda ne znaju, ali veliki broj naših igrača igra tamo letnju ligu. Poznajem i njihovog selektora i vaterpolo je kod njih sport broj jedan. Razlika u kvalitetu je bila evidentna, zato je i došlo do opuštanja u našoj igri, ali već od meča sa Francuzima moramo ozbiljnije – izjavio je Andrija Prlainović.

Jedno od pitanja novinara na konferenciji za medije kapitenu Živku Gociću bilo je i to vezano za ponižavanje protivnika. Delovalo je da ste želeli malo da poštedite rivala, pa ste malo ‘smanjili gas’?

– Ako se ne varam bilo je 20:2, a to nije rezultat kojim bi Maltežani mogli da se pohvale – našalio seGocić.

– Od početka su igrali neki vid ‘antivaterpola’, stajali su na 12 metara od gola. Verujte da nije tako lako postići 20 golova kada se protivnik konstantno brani. Zahvalio bih se publici koja je bila u Areni. Divan je osećaj igrati pred toliko ljudi. Navijači su znali kakva će biti utakmica i ipak su došli u velikom broju – istakao je Živko Gocić.

Lekcija naučena. U porazu se ne ponizi, u pobedi ne ponesi. Mnogi smatraju da će utakmica sa Maltom biti brzo zaboravljena, ali ne i duh koji je pokazala srpska publika.

Idemo dalje, sledeća stanica je Francuska. Korak po korak do velikog slavlja sa najboljom publikom.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter