0
Domaći fudbal

FOTO: Aleksandar Ilić

RASTAVAC: Za postizanje maksimalnih rezultata potrebno je da još porastemo

Objavljeno: 13.01.16 u 18:39

Trener niškog Radničkog Milan Rastavac rođen je 1. novembra 1973. godine u Vršcu. Petnaestogodišnju trenersku karijeru započeo je 2000. godine u Al Nasriju iz Bengazija.

Šef stručnog štaba niškog kluba otkrio nam je ko je on van terena. Na terenu važi za mirnog, povučenog gospodina koji se u pobedi ne ponese a u porazu ne ponizi. Igrači ga opisuju kao staloženog, stručnog i studioznog gospodina. Rastavac nam je odgovorio na pitanja kakva su njegova očekivanja od nastavka sezone, može li Radnički da izbori Evropu, kao i kog bi igrača rado video u svom timu.

Do svog prvog samostalnog rada u Nišu radio je u omladinskim selekcijama Novog Sada i reprezentacije Srbije. Rastavac je radio i u ženskoj reprezentaciji do 19 godina. Potom je usledila odiseja u Sloveniju, gde je bio pomoćnik Miloradu Kosanoviću, a nakon toga na istoj poziciji našao se i u Vojvodini. U Radnički je došao kada je ekipa bila u nezadivnoj situaciji, kada je opstanak bio doveden u pitanje, uspeo je da preporodi Radnički.

– S obzirom da nisam nov u poslu, svaku stepenicu u karijeri pažljivo sam isplanirao i dočekao spreman. Nisam se uplašio odluke da dođem u Niš, bio sam ubeđen da sam spreman na taj korak. Veliki klubovi mogu da imaju teške i velike trenutke, a u malim nije to moguće. Koliko god da je u tom momentu situacija loša u Radničkom, postojao je potencijal da se vine dosta visoko. Zbog toga sam došao u Niš.

Rastavac je u Niš stigao pre godinu dana i u tom periodu upisao je 14 pobeda, isto toliko remija i osam poraza.

– Koliko god mi imali problema danas, oni su sigurno manji nego u januaru prošle godine. Početna tačka na ovim pripremama nam je na višem nivou nego prošle sezone. Za postizanje maksimalnih rezultata potrebno je da još porastemo.

FOTO: Aleksandar Ilić
FOTO: Aleksandar Ilić

Veliki uticaj razvoju njegove karijere dao je veliki Milorad Kosanović. Sa nekadašnjim trenerom Crvene zvezde Rastavac je sarađivao u Sloveniji.

– Miša Kosanović je uticao na mene u najširem spektru. U njemu sam imao odličnog životnog i fudbalskog sagovornika. Naučio sam dosta o samoj igri kako rezonovanje i funkcionisanje unutar fudbala. Pored toga dosta sam usvojio od njega i u tehničko taktičkim detaljima i kompleksnosti fudbalske igre.

Radnički najavljuje očuvanje igračkog kadra i minimalne izmene diktrane uslovima tržišta.

– To je pitanje momenta u kome se srpski fudbal nalazi. Svi klubovi u Srbiji spremni su da prodaju svoje igrače za određenu cenu. Tako i mi, hoće li ponuda biti, ja to ne znam. U zavisnosti od toga koliko njih ode, mi ćemo imati prostora za pojačanja. Sve ostale varijante su moguće u slučaju da naletimo na nekog povratnika, nekoga ko nije igrao određeni period ili igrača nezadovoljnog statusom unutar svog kluba. Za nas bi prelazni rok tek trebalo da počne.

Srazmerno rezultatima koje Radnički beleži u proteklom periodu porasli su i apetiti navijača. Potajno, a sve češće i na sav glas, Nišlije se nadaju izlasku na evro-scenu.

– Mislim da postavljanje ovako visokih amibicija ne može da bude plan od pola godine ili godine. Može da se desi da klub ostvari takvu ambiciju u kratkom periodu, međutim, mislim da je pravo postavljanje cilja tako da se klub, igrački kadar i svi drugi segmenti unutar kluba popravljaju iz godine u godinu. Može da se dogodi da jedne godine pogodite prečku i ne plasirate se u Evropu, ali sledeće ćete sigurno imati priliku da to ponovite. Ukoliko se ipak desi da tri puta pogodite prečku i ne zabijete gol to je znak da treba da se raziđemo jer nismo ostvarili cilj.

FOTO: Aleksandar Ilić
FOTO: Aleksandar Ilić

Srpski fudbal svodi se na borbu Crvene zvezde i Partizana, uz povremeno mešanje Vojvodine u borbu za titulu. Trener niškog tima smatra da uz kontinuitet kroz nekoliko godina i Radnički može da se umeša u borbu sa najjačima.

– Radnički će kao i svi mi, sam odlučivati o svom bitisanju. Ukoliko budemo uspeli u nameri da klub funkcioniše na zdravim osnovama duži period, da se svakodnevno popravlja u svakom segmentu, neće biti problema. Ukoliko ne ostvarimo željeni kontinuitet, imaćemo problem. Onda će klub morati vrlo brzo da krene od nule.

Jedina stvar koju nikako ne bi trpeo u svom timu je nedostatak poštovanja, kako njemu, tako i drugim saigračima. A ukoliko bi mogao da u Niš dovede bilo kog fudbalera iz srpskog šampionata, rado bi u svom timu video Huga Vijeiru. Tokom duge karijere i rada u reprezentativnim selekcijama sarađivao je sa velikim brojem fudbalera, Rastavac poručuje da je najbolji utisak na njega ostavio Andrija Živković.

Pripremio: Aleksandar Ilić

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter