1
The Best Of

VREMEPLOV: Dan kada se rodio ‘mali plavi’ kog danas vole i Srbi i Hrvati (VIDEO)

Objavljeno: 12.01.16 u 23:08

Na današnji dan pre 47 godina rodio se jedan od najboljih fudbalera u istoriji jugoslovenskog i hrvatskog fudbala Robert Prosinečki.

Rođen je u Nemačkoj u gradu Ševeningenu 12. jaunuara 1969. godine. Karijeru je započeo u mlađim kategorijama Štutgart Kikersa, ali se vratio u Jugoslaviju, tačnije u Zagreb i tamošnjeg velikana Dinamo. Ipak, ime je stekao u najvećem klubu na prostorima bivše Jugolavije, Crvenoj zvezdi u koju je stigao 1987. godine. Bio je deo „drim tima“ koji se 1991. godine popeo na krov Evrope i postao jedan od miljenika Delija. Sa crveno-belima je osvojio i tri titule prvaka Jugoslavije i jedan Kup. Na 117 utakmica postigao je 25 golova.

Posle građanskog rata koji je izbio 1991. godine otišao je u najveći klub na svetu Real Madrid, gde je proveo tri godine i osvojio Kup Kralja. Pometnju je napravio kada je posle godinu dana provedenih u Ovjedu otišao u najvećeg rivala „kraljevskog kluba“, Barselonu. Na Kamp Nou se zadržao svega godinu dana, a igrao je dve utakmice protiv kluba u kome se proslavio Crvene zvezde. Kasnije je 1997. godine usledio povratak u Hrvatsku gde je sa Dinamom igrao Ligu šampiona i osvojio tri titule prvaka. U karijeri je nastupao još za Sevilju, Hrvatski Dragovoljac, Prrtsmaut, Olimpiju i Zagreb.

(Izvor: YouTube/CrniGuja)

Kada je reč o reprezentaciji Robert Prosinečki je počeo kao deo nacionalnog tima Jugoslavije, te je na SP za igrače do 20 godina proglašen za najboljeg igrača, a tadašnja Federativna republika Jugolsavija je bila prvak sveta. Nastupao je za „A“ tim na SP u Italiji 1990. godine, a posle rata je obukao dres Hrvatske. Na prvom velikom takmičenju sa „kockastima“ je osvojio treće mesto iza Francuske i Brazila.

Popularni „Robi“ je posle završetka karijere ušao trenerski posao, bio je pomoćnik u reprezentaciji Hrvatske od 2006. do 2010. godine kada se vratio u Crvenu zvezdu. Sa crveno-belima je osvojio Kup Srbije. Vodio je kasnije Kajserispor, a sada je selektor reprezentacije Azerbejdžana.

Bila je ovo kratka priča o legendi jugoslovenskog fudbala, jedinom čoveku koga Hrvati i Srbi podjednako vole. Robi srećan rođendan!

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter