50
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

ČOVIĆ: Zvezda nije sprovela fuziju i nikada nije umrla. Bivša rukovodstva i Partizan radili o glavi FMP-u!

Objavljeno: 02.01.16 u 23:34

Crvena zvezda je prošle sezone osvojila triplu krunu, ove je na putu da brani istu, a grupa u TOP 16 EL je lakša nego prethodna.

Rezultati se vide, a alfa i omega kluba Nebojša Čović se vratio na početak priče, pa i na dešavanja pre početka…

Kako sada gledate na period pre četiri godine?

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam učestvovao u tome. Naravno, ja to nisam uradio sam. Zaslužni su i ljudi iz Uprave, malo su nam se uprave menjale, i svakom ko je bio u Upravi za ove četiri godine sam vrlo zahvalan za doprinos. Svi zajedno, kao jedan veliki tim smo došli do ovakvih rezultata. Ali, moram da vam kažem, to je bio jedan mukotrpan rad. Sada moram da se vratim na sam početak. Ideja o sporazumu Crvene zvezde i FMP se rodila 2001. godine. Ta ideja nije bila moja. To je bila ideja Dragana Kapičića i Dragiše Vučinića. Međutim, tada je meni „zabranjeno“, da sa Kapičićem i Vučinićem krenemo u sprovođenje ideje.

Zašto?

 

– Mnogi me znaju, znaju da ne spadam u grupu neuspešnih i nikada ne ulazim u poslove u kojima ne mogu da napravim rezultat. Stalno je postojao politički strah – ‘doći će Čović, pa će dobiti podršku navijača, pa će onda navijači postati Čovićeva politička vojska…’ Ta glupost, moram tako da se izrazim, jednostavno, to me prati do današnjeg dana.

Pokojni premijer, Zoran Đinđić, poverio je KK Crvena zvezda Žiki Anđelkoviću, Igoru Žeželju i Goranu Vesiću.

– Te 2003. godine je Žika Anđelković došao sa idejom da mi napravimo saradnju između Crvene zvezde i FMP. Bili smo jako blizu, zaista. Moram da napomenem, Žika Anđelković je bio izuzetno pozitivan i bez obzira šta, ko pričao, on je pravi Zvezdaš! Ideja je propala, ponovo, zbog političkog straha, a 2007. i 2008. godine sam već bio izašao iz politike, bili su vođen pregovori i sa Vučićevićem, pa je bila komisija u kojoj je bio Boža Maljković i vođeni su razgovori cele nedelje. Oni su mi ponudili saradnju, ali da oroče moj ulazak u Zvezdu na godinu dana. Ja sam otišao u međuvremenu u SAD, i tamo sam čuo da je sve to propalo. Naravno, nije mi padalo na pamet da ulazim u Zvezdu na godinu dana – rekao je Čović.

Rekao je i da su neka bivša rukovodstva Zvezde radila protiv KK FMP, zajedno sa rukovodstvima KK Partizan.

– Uspeli su pokvarenim igrama, u kojima su učestvovali Lorbek i Lisac, da istisnu FMP iz Jadranske lige. Nismo mi ispali iz Jadranske lige, nego se u domaćoj ligi nismo plasirali za Jadransku ligu, a tada to nije bilo tako teško. Pojedini tadašnji Partizanovi kadrovi su bili pravi ‘magovi’ u odnosima sa sudijama. Da im ne pominjemo imena. Sve se to zna, retko ko ima hrabrosti da priča o tome, a ja nemam strah od takvih priča i volim da se zna istina. FMP se nakon sezone 2010/11 plasirao u Jadransku ligu, a Crvena zvezda je ispala iz Jadranske lige, nažalost.

Zvezda je sistematski rušena?

– Ostavljen je Mirko Pavlović, sam faktički, da se brine o Zvezdi. Boris Tadić i tadašnja politička kamarila, koja je bila vezana za Partizan, je sistematski rušila Crvenu zvezdu. Sistematski, to je bilo smišljeno. Zvezda je ostala bez para, bez sponzora, zabranjivani su sponzori. To se dešavalo i Fudbalskom klubu, od strane crno-belih političkih kadrova. Fudbalski klub je ruiniran, a košarkaški srušen. Smogli smo snage, i tu je Dragan Đilas imao dovoljno mudrosti. Rekao sam mu tada – ‘Ako se i ti plašiš da će Čović uraditi ne znam šta, politički angažovati, onda si kukavica’. On se nije uplašio, na sreću. Mi smo sproveli sporazum. Nikakvu fuziju! To neznalice pričaju da je fuzija. Sproveli smo sporazum, sve smo uradili u skladu sa zakonom, a nasledili smo gotovo ništa. Ne mogu da kažem ništa, jer Zvezda nikada nije ništa. Njen brend, ime, znak, tradicija na ovim prostorima, a i širom Evrope i sveta, nikada neće biti ugašena.

Problema je bilo puno na početku sporazuma FMP i Crvene zvezde.

– Bilo je pokušaja rušenja celog koncepta. Najgori napadi došli su od pojedinih grupa bivših zvezdaša. Valjda je bila navika u Zvezdi da se tako radi? Sve smo to prošli, i na najbolji mogući način potvrdili da smo bili u pravu. A kada se bavite sportom, najbolji mogući način su rezultati. Sad smo tu gde smo. Ne mislim da su mnogi zadovoljni zbog toga, ali šta da im radim. Ne mogu da im pomognem.

 KK Crvena zvezda nikada nije umrla.

– Nikada nije izbrisana iz baze podataka Košarkaškog saveza Srbije, FIBE, itd. Ovde se radilo o sporazumu, koji je bio neka vrsta franšize. Vi joj dajete ime, a ja sprovodim sve onako kako je u sporazumu napisano. Svi trofeji su Zvezdini, svi rezultati su Zvezdini. A kada završimo sa UPPR-om imamo samo jednu Zvezdu, našu KK Crvena zvezda Beograd, Mali Kalemegdan broj 2. Znam da je mnogima muka, ali šta da im radim. Obećavam im da ćemo biti još bolji – zaključio je Čović za ‘Moja Crvena zvezda’.

2
3
50 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter