0
Fudbal

BORBA ZA SPAS FUDBALA: Švajcarci predali Amerikancima dokaze protiv Sepa Blatera

Objavljeno: 31.12.15 u 16:53

Kako britanski tabloid „San“ saznaje, švajcarske vlasti predale su Americi dokaze protiv čelnika FIFA, u novom poglavlju afere vezane za korupciju u krovnoj fudbalskoj organizaciji.

Korupcijska afera koja već duže potresa svet fudbala, novo poglavlje dobila je danas, nakon što su Švajcarci dostavili Americi dokaze protiv Sepa Blatera i još nekoliko visokih zvaničnika FIFA. 

U pitanju su dokazi koji se odnose na mito koji su Blater i saradnici navnodno primili povodom korišćenja marketinških prava u Latinskoj Americi i SAD.  Pored ovoga, Švajcarska je saopštila da je zamrznuto 13 bankovnih računa sa preko 80 miliona evra, dok istraga ne bude okončana. 

Takođe, u toku je istraga o upletenosti švajcarske marketinške agencije ISL, koja je blisko sarađivala sa FIFA, a za koju su vlasti SAD takođe tražile dokaze. Ta dokumenta Švajcarci trenutno pregledaju, kako bi ustanovili da li su relevantna za istragu koju sprovode SAD.

ISL se tereti da je poslužila kao paravan preko kog je Sep Blater podmitio visoke sportske zvaničnike, kako bi ostao na čelu FIFA. Jedno od imena koje se spominju jeste i Blaterov prethodnik, Žoao Avelanž (koji, uzgred, u maju ove godine puni 100 godina).

Inače, 79-godišnji Blater suspendovan je ranije ove godine iz fudbala na osam godina, zajedno sa predsednikom UEFA, Mišelom Platinijem.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter