Iz Partizana je otišao na Ostrvo, obukao dres, u to vreme malog kluba – Čelsija, i ispisao svoje ima zlatnim slovima u istoriji kluba.  

Već u svojoj prvoj utakmici za “plavce”, osvojio je srce navijača, jer je sjajnim odbranama ostavio netaknutu mrežu protiv tadašnjeg prvaka Liverpula. 


Svaki gol Čelsija proslavljao je sa navijačima. Jednom prilikom navijači Čelsija, nezadovoljni, upali su na teren, a Borota im se pridružio.

Ostao je upamćen kao golman ekscentričnog stila. Voleo je da se igra sa živcima saigrača, trenera i navijača, jer je posle svake uspešne intervencije ustao i loptu odbijao od prečku. Voleo je driblati protivničke igrače i tako je i primio gol protiv Votforda.

Soccer - Football League Division Two - Queens Park Rangers Install Artificial Turf

U sezoni 1980/81 Čelsi je postigao samo tri gola na 22 ligaške utakmice, ali je Borota uspeo da sačuva mrežu na 16 utakmica. Što mu je pomenute sezone donelo epitet najboljeg Čelsijevog igrača godine.

U vreme kada je Čelsi bio samo jedan mali klub, Petar Borota je bio veliki!

Sve ovo ga je krunisalo kao najboljeg golmana u istoriji Čelsija, i to u izboru navijača! Petar Borota se našao u idealnom timu Čelsija svih vremena!

LEGENDA ŽIVI VEČNO! 

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta