0
Vremeplov

VREMEPLOV: Na današnji dan pre 25 godina debitovao je najvažniji čovek u Barsinoj istoriji! (VIDEO)

Objavljeno: 16.12.15 u 15:44

Na današnji dan pre 25 godina, 16. decembra 1990. godine Johan Krojf je u vatru bacio mlađanog vezistu koji je uskoro postao okosnica čuvenog “Tima snova“ i najtrofejniji trener u istoriji Barselone – Pep Gvardiola. 

Tog decembarskog dana, Gvardiola je odigrao svoje prve minuta za prvi tim Barselone u pobedi nad Kadizom rezultatom 2:0. 

Standardni organizator igre Giljermo Amor morao je propusti taj meč zbog povrede, a trener Johan Krojf odlučio je da šansu pruži anonimnom 19-godišnjaku koji je do tog trenutka blistao u Barseloni B. 

Do tog dana, Gvardiola je igrao na malenim terenima nižih liga u B timu i strahovalo se kako će se snaći pred oko 80.000 gledalaca na “Kamp nou“. 

Na sve to, Krojf mu je dao “desetku“ na leđima koja je u tom trenutku bila slobodna, a Gvardiola je jednostavno radio ono u čemu je bio najbolji – igrao je fudbal, delio lopte, organizovao napade svoje ekipe i bio pravi lider.  

Krojf I Gvardiola

Oko njega su bila sva velika imena i igrači koji su doneli titulu godinu dana ranije – Zubizareta, Euzebio, Bakero, Goikočea, Mihael Laudrup, Salinas, Begiristajn, ali Pep se uklopio kao da je godinama jedan od njih. 

Kasnije će se ispostaviti da je to bio početak jedne nove ere koju u istoriji Barselone zovu – “Tim snova“. 

Gvardiola je kao igrač za Barselonu odigrao 389 utakmica i osvojio 18 trofeja. Svoju Barsu je napustio 2001. godine kada je prešao u Brešu. 

Ipak, po završetku igračke karijere, započeo je trenersku i to takođe u svojoj Barseloni. Nakon samo jedne sezone u Barseloni B sa kojom je osvojio treću špansku ligu, preuzeo je prvi tim i napravio pravu fudbalsku revoluciju.  

Gvardiola 2009

Od 2008. do 2012. godine, Barselona je osvojila čak 14 trofeja, više nego ijedan klub ikada u tako kratkom vremenskom periodu. 

I kada navijači Barselone malo bolje razmisle, današnji dan bi mogli da slave možda i kao najvažniji u istoriji. Na današnji dan debitovao je jedini igrač koji je bio član čuvenog “Tima snova“ koji je osvojio pet uzastopnih titula u Primeri i podigao prvu evropsku krunu, a kasnije bio trener najtrofejnije ekipe u istoriji Barselone. 

Ovaj čovek je Barseloni doneo 33 trofeja! U to ime, Barselona je svom zvaničnom sajtu objavila ovaj fantastični video: 


Guardiola, 25 anys del debut amb el FC Barcelona by fcbarcelona

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter