1
Fudbal

FOTO: HOTSPORT

BRANISLAV NIKOLIĆ ZA HOTSPORT: Prvo da odemo na Evropsko, a onda smo jednom nogom na Svetskom prvenstvu

Objavljeno: 04.12.15 u 15:53

U poslednjih nekoliko godina najviše uspeha kada su u pitanju reprezentativne fudbalske selekcije imala je omladinska koja je najpre pod vođstvom Ljubinka Drulovića postala prvak Evrope, a potom je Veljko Paunović gotovo isti tim odveo na krov sveta.

Veći deo te generacije sada je u mladoj reprezentaciji, a na njihovo mesto došla je neka nova grupa igrača koju selektira i sa klupe vodi Branislav Nikolić koji je sa njima od kadetskih dana.

– U oktobru smo imali prvi krug kvalifikacija koje smo uspešno prošli, a za protivnike u drugom krugu dobili smo Francusku, Dansku i Crnu Goru. Nas očekuje isti ciklus kao “Novozelanđane”, imamo prvo Evropsko prvenstvo sledeće godine u Nemačkoj koje je kvalifikaciono za Mundijal 2017. u Južnoj Koreji i nadam se da ćemo i mi biti tamo.

intervju U pitanju je veoma talentovana generacija iz koje pojedinci već nastupaju za starije selekcije.

– Ima tu dosta talentovanih igrača. Problem je to što je mali broj njih koji ispunjavaju kriterijume igranja za reprezentaciju Srbije. Takođe nije dobro što smo po završetku ciklusa za igrače do 17 godina gotovo godinu i po dana igali bez najboljih među njima jer su nastupali za stariju generaciju. Tu pre svega mislim na Jovića I Šaponjića koji su udarne igle i naša glavna snaga. Kada oni nisu ti, plus Špoljarić i golman Milinković-Savić, jednostavno nemamo toliki izbor pre svega u napadu.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

intervju Kvalifikacioni turnir sa kog će samo pobednik ići na EP biće odigran od 25. do 29. marta u našoj zemlji, a zanimljivo je da su “orlići” nedavno igrali protiv Francuske koja će biti i najveći rival našoj selekciji.

– Sredinom novembra smo igrali jak turnir u Nemačkoj, na kom smo igrali protiv domaćina, Francuske I Švedske. Išli smo u dosta oslabljenom sastavu, bez praktično sedam igrača koje sam ja želeo u timu, ali nisu mogli da budu tu iz objektivnih razloga. S obzirom kakav smo tim odveli i da je sve bilo zamišljeno kao proba za drugi krug kvalifikacija ta slika koju smo dobili tamo nije ona prava iako smo igrali dobro. Izgubili smo od Nemačke 1:0, a sa Šveđanima I Francuzima smo remizirali 1:1. Tri potpuno ravnopravne utakmice sa dosta jačim protivnicima od nas.

intervju Kakve su vaše dalje ambicije, da li bi mogli uskoro da Vas vidimo na klupi nekog našeg kluba?

– Do daljnjeg sve moje ambicije su vezane za rad u Fudbalskom savezu Srbije. Sa ovom generacijom sam počeo da radim 2011. godine i dosta sam vezan za njih, kao i oni za mene. U ovom trenutku razmišljam samo o tome da nadoknadimo ono što smo propustili u kadetskoj konkurenciji kada nam je izmaklo Evropsko prvenstvo zbog gol razlike. Nadam se da ćemo moći da krenemo putem kojim su omladinske selekcije pre naše išle. Pre svega prvo da odemo na Evropsko, a ako u tome uspemo onda smo jednom nogom i na Svetskom jer je takav sistem kvalifikacija da je praktično lakše plasirati se na Mundijal jer šest od osam učesnika finalnog turnira EP idu u Južnu Koreju. To je moja lična ambicija I svih ostalih u stručnom štabu kao i Fudbalskog saveza Srbije.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]
intervju Govorkalo se da ste bili jedan od kandidata za klupu Partizana?

– U samom Partizanu ima dosta trenera koji su iskusniji i koji svako sa pravom očekuje da jednog dana bude trener tog kluba. Većina njih ima prednost u odnosu na mene po mnogo čemu. Ali,ko god se bavi fudbalom odnosno trenerskim poslom ima želju da jednog dana vodi Partizan ili Zvezdu, pa tako i ja. Ipak, mislim da je suviše rano za to i takve priče jednostavno nemaju osnova.
[/stextbox]

intervju Pitanje koje se samo po sebi nameće je zbog čega Srbija ima daleko više uspeha u mlađim selekcijama u odnosu na A tim koji je i u trećim uzastopnim kvalifikacijama bio neuspešan?

– To je vidljivo i običnom laiku, da nešto ne funkcioniše i da je ogromna razlika između rezultata u mlađim selekcijama i A tima. To je za dublju analizu, za stručne odbore ili ko je već zadužen. Mislim da dosta zavisi od našeg mentaliteta. Za nas bi bilo korisinije da se oslonimo na igrače koji su u domaćim klubovima. Bezbroj puta do sada smo videli da igrači koji su u najvećim klubovima, koji su finansijski situirani i od kojih sa pravom najviše očekujemo za reprezentaciju pružaju najmanje. To se ponavlja iz godine u godinu.

intervju Slučaj “privatni avion” je dočekan “na nož” u ovdašnjoj javnosti koja je nezadovoljna ponašanjem pojedinih reprezentativaca. Potpredsednik FSS Savo Milošević je objasnio da oni jednostavno nemaju nikakvu obavezu prema reprezentaciji po okončanju utakmice.

– Moralna obaveza mora da postoji, ali znate ako oni ne shvataju šta su uradili tim činom da se ne vrate zajedno sa reprezentacijom, da odu svako svojim putem, ne verujem da išta može da utiče na njih. Uveren sam da oni ne shvataju moralne posledice toga što su uradili. Imate igrače koji su uspeli, napravili dobre karijere, u dobrim su klubovima, ali iz kuće vuku vaspitanje i znaju za red, ne samo kada je u pitanju igranje u reprezentaciji već i ponašanja van terena. Mnogo zavisi od toga kakva je ko osoba, kakav je čovek. Imate igrače koji konstatno prave probleme i kroz mlađe kategorije i to im se toleriše. Verujte da toga ima i u omladinskoj i u mladoj reprezentaciji pogotovo, a onda nam se dešava ovo u seniorskom timu.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

intervju Kodeks ponašanja odnosno ugovor koji su reprezentativci morali da potpišu kada je selektor bio Siniša Mihajlović dobar deo javnosti je ismejavao i govorio kako je to neprihvatljivo jer fudbalski tim nije vojska.

– Voleo bih da sada ponovo razmisle o tome šta je Mihajlović uradio dok je bio tu. Možda je to tada delovalo suviše radikalno ili da nije bitno kojim oni vozilima i kako obučeni dolaze na okupljanja reprezentacije. Mislilo se da to nema veze sa onim što se dešava na terenu, a ustvari ne možete da se ponašate van terena na jedan a na njemu na drugi način. To je povezano i neodvojivo.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]
Delegat izbacio selektora sa posla, a ostavio menadžere

– Imali situaciju tokom prethodnog vikenda da je na utakmici omladinske lige delegat utakmice sa pomoćnog terena stadiona Crvene zvezde udaljio mog pomoćnika iz omladinske selekcije i mene pod izgovorom da ne možemo da stojimo sa strane, nego moramo da izađemo sa terena, a istovremeno smo imali sedam-osam menadžera koji su takođe bili tu. Neke stvari u našem fudbalu nisu postavljene na svoje mesto. Ljudi iz Crvene zvezde su se istog momenta izvinili i to nema veze sa njima. Ne znam da li je delegat znao da sam ja selektor, nije sa mnom razgovarao, samo je poslao redara da nas udalji. Nisam ja jedini, bio je tu i Marko Mitrović koji je selektor 2000. godišta. Ne znam da li je to neka samovolja delegata ili šta već, ali to je samo primer kako se pojedinci ponašaju.
[/stextbox]

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter