1
Košarka

LIGA ŠAMPIONA VS EVROLIGA: FIBA pokreće novo takmičenje, ali tek u sezoni 2016/17

Objavljeno: 27.11.15 u 00:10

Predstavnici sedam vodećih evropskih košarkaških federacija sastali su se u četvrtak u Rimu sa čelnicima FIBA, a nakon tog sastanka obelodanjeno je da će biti pokrenuto novo takmičenje – Liga šampiona.

Međutim, to novo takmičenje koje bi trebalo da bude pandan ULEB Evroligi neće početi već naredne sezone već tek u sezoni 2016/17, a za sada nije poznato na koji način bi se klubovi kvalifikovali odnosno poručeno je da će biti organizovano po sportskim principima.

To bi trebalo da znači da će u Ligi šampiona verovatno učestvovati samo prvaci evropskih zemalja, za razliku od Evrolige koja će pod svojim skutima imati najbogatije klubove koji su već potpisali ugovore za novo takmičenje koje kreće naredne sezone.

Sistem takmičenja i kvalifikacija u novoj Ligi šampiona biće poznat početkom 2016. godine, dok je za Evroligu već poznato da će u njoj igrati 16 klubova po dvokružnom bod sistemu.

Od toga 11 klubova je potpisalo desetogodišnje ugovre, oni koji su imali A licencu, a pored njih tu će biti još osvajač Evrokupa, tri prvaka za sada još uvek nepoznate tri lige (kandidati su ABA, VTB, Francuska, Nemačka i Turska), kao i pobednik kvalifikacija.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter