0
Ostali sportovi

PREMINUO DŽONA LOMU: ‘Buldožer’ koga su svi voleli (VIDEO)

Objavljeno: 18.11.15 u 17:37

Ono što su Pele ili Maradona u fudbalu, a Majkl Džordan u košarci, to je Džona Lomu bio u ragbiju. Ali od danas, on više nije među živima.

U 40. godini života njegovi bubrezi i srce su otkazali, a svet je ostao bez glasa i pravih reči usled pojave ove informacije.

Igrač koji je još u ranoj mladosti bio sportski fenomen, pošto je sa svojih 120 kilograma na 100 metara trčao za 10,89 sekundi, bio je uzor među mlađom populacijom, a njegovo polje delovanja i uticaja na društvena zbivanja bilo je mnogo šire od samog ragbija. I ko zna koliko bi još doprineo da ga u tome nije sprečila bolest i, ipak prerana, smrt.

jonah-lomu

Nakon čak dva meseca provedena u Evropi tokom trajanja Svetskog kupa u ragbiju, Džona Lomu je u utorak doputovao u Ouklend sa porodicom, a već u sredu rano izjutra ustanovljena je njegova smrt, usled srčanog udara. Jedna od najvećih, ako ne i najveća legenda u svetu ragbija, od 1995. godine je bolovao od retke bolesti bubrega zbog toga se već 2002. godine, u svojoj 27-oj, oprostio od reprezentacije Novog Zelanda.

Njegovo telo nije dobro reagovalo na transplantacije bubrega, pa je učestalim dijalizama održavao sebe u, koliko-toliko, dobrom stanju. Čak su i njegove kolege, koje su sve redom danas izrazile veliku žal zbog njegove smrti, izjavile da je tokom Svetskog kupa bio odličnog raspoloženja, a čak je sa navijačima predvodio popularnu “Haku”, navijački ples kojom je proslavio osvajanje titule svoje reprezentacije.

04126-mainmedimage

Novozelandski “buldožer”, kako su ga mnogi zvali, za reprezentaciju “Ol Bleksa” je odigrao 63 utakmice. U svetu ragbija bio je poznat po nestvarnim prodorima po levoj strani terena, a neretko ni čitav tim protivničke ekipe nije mogao ni da ga uzdrma, a kamoli obori na zemlju. Njegova igra se potpuno razlikovala od dotadašnje, zbog čega su ga nazvali i “revolucionarom ragbija”.

Zato se vreme definitivno može meriti pre i posle, velikog, Džone Lomua.

(Izvor: youtube / Rodrigo’s HDTV [GoPro & Travels])

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter