0
Ostali sportovi

VITALIJ MUTKO: Rusija neće bojkotovati Igre u Riju!

Objavljeno: 12.11.15 u 22:25

Ministar sporta Rusije rekao je danas da ta zemlja neće „ni u kom slučaju“ bojkotovati Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sledeće godine, dok je predsednik nacionalnog atletskog saveza kazao da će priznati deo krivice za sistemski doping.

Ministar sporta Vitalij Mutko kazao je da ta zemlja „ni u kom slučaju“ neće bojkotovati Rio, dok je predsednik atletskog saveza Vadim Zeličenok u odvojenoj izjavi kazao da će Rusija priznati bar deo optužbi iz opširnog izveštaja Svetske antidoping agencije (WADA).

– Neke stvari priznajemo, o nekima diskutujemo, neke su već ispravljene, postoji spektar, ali to nije za medije – rekao je Zeličenok i odbio da dalje komentariše.

Očekuje se da će Međunarodna atletska federacija (IAAF) u petak odluči da li će suspendovati Rusiju sa takmičenja zbog doping skandala. Ako Rusija bude suspendovana, njen atletski tim neće moći da nastupa u Riju sledeće godine.

WADA je u ponedeljak objavila izveštaj u kome se navodi da su ruski atletičari i funkcioneri umešani u široko korišćenje dopinga, ometanje doping testova i zataškavanje korišćenja nedozvoljenih sredstava. U izveštaju se navodi da je Zeličenok odbio da sarađuje sa istražiteljima.

Mutko je rekao da Rusija neće bojkotovati Igre čak i da olimpijski tim bude suspendovan.

– Rusija je protiv bojkota. Rusija je protiv političkog mešanja u sport. Razumite da je Rusija pouzdani partner međunarodnog olimpijskog pokreta – rekao je Mutko.

Ministar je apelovao na vlasti da se ruskim atletičarima dozvoli da se takmiče, navodeći da bi opšta suspenzija nepravedno kaznila čiste sportiste.

– Prvo i osnovno, to bi bilo bolno za one sportiste koji mogu da se takmiče i kojima je čista savest. A drugo, suspenzija celog tima bi bila protiv pravilnika WADA. Komisija piše sama o sebi u tom izveštaju. Glavna stvar je zaštiti čiste sportiste – rekao je Mutko.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter