1
Vremeplov

VREMEPLOV: ‘Božija ruka’ danas slavi 55. rođendan! Hvala bogu na tom 30. oktobru 1960! (VIDEO)

Objavljeno: 30.10.15 u 16:12

S obzirom na to da je rođen u nedelju, danu za fudbal, fudbal mu je, napisaće hroničari, morao biti u krvi. Godinama kasnije, ovaj mali dečak ispisaće svoje ime zlatnim slovima i postati jedna od ikona argentinskog i svetskog fudbala – Dijego Armando Maradona. 

Da nije bio toliko kontraverzna ličnost fudbal bi imao svoga Boga – Dijega Armanda Maradonu, mada po mnogima, on i jeste fudbalski bog.

Napoliju je doneo jedina dva Skudeta u istoriji kluba. Stadion njegovog prvog kluba, Argentinos Juniorsa, za koji je debitovao sa nepunih 16 godina, danas se zove po njemu.

Dva glavna momenta po kojima će ga fudbalske duše večno pamtiti desila su se na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. Dva gola protiv Engleza u četvrtini finala. Prvi gol – Božija ruka. Drugi gol – jedan od najlepših svih vremena, sam je predriblao polovinu engleskog tima i golmana Šiltona. 

Zatim je sa svoja dva gola u polufinalu protiv Belgije, svojoj zemlji kupio kartu za finale, gde je Argentina pobedila Nemačku i tako prigrlila zlatnu boginju. Što je ujedno „gaučosima“ bio i poslednji naslov Svetskog prvaka.

Danas Dijego Maradona slavi svoj 55 rođendan, sve najbolje legendo! 

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter