10
AdmiralBet ABA Liga

KRAJ EVROLIGAŠKIH SNOVA ZA ZVEZDU I PARTIZAN: ABA gubi jedinog predstavnika u elitnom takmičenju?

Objavljeno: 16.10.15 u 10:10

Kako stoje stvari, regionalna košarkaška ABA JDT liga mogla bi vrlo lako da izgubi mesta koja vode u Evroligu.

Naime, prema informacijama do kojih je došao list Sport, postoji predolog o novom sistemu takmičenja Evrolige koja bi u budućnosti mogla da broji samo 16 klubova i u kojoj mesta ne bi bilo za šampiona lige sa Jadrana.

O novom sistemu takmičenja raspravljalo se na samitu FIBA u Ženevi. Najstariji srpski sportski list, tražeći odgovorne za ovakav potencijalni scenario, prstom upire u legendu srpske košarke, Dejana Bodirogu, koji od kraja igračke karijere nalazi radi kao blizak saradnik FIBA i koji, smatra ovaj list, nije mnogo toga učinio u odbrani sprskih interesa.

Sport, takođe, prstom upire i u Predraga Bogsavljeva i Zorana Radovića koji su takođe već duži vremenski period saradnici FIBA.

Prema ideji o formiranju nove Evrolige i redizajna Evrokupa, u elitnom evropskom košarkaškom takmičenju bilo bi mesta za svega 16 klubova, a regionalni šampion ne bi imao rezervisano mesto za direktan plasman u grupnu fazu, već bi davao predstavnika samo za kvalifikacioni turnir.

Navodno, za svoja mesta ne bi morali da strahuju grčki giganti Olimpijakos i Panatinaikos, dva turska kluba poput Efesa ili Fenera, španski velikani Barsa i Real, Makabi, CSKA, a pravo na direktan plasman imali bi i šampioni Nemačke, Litvanije, Francuske i Italije.

Uprkos činjenici da većina ovih liga po kvalitetu ne odudara mnogo od Jadranske lige, presudan faktor jeste finasijski moć klubova iz navedenih zemalja koja je znatno viša u odnosu na klubove koji dolaze iz „ex Yu“ regiona.

 

0
0

10 Komentara

  1. Oni ako hoce novac mogu da prave turnire izmedju sebe ali EL je takmicenje gde treba da se vidi gde se to u Evropi igra najbolja kosarka i ne mora da znaci da je ona najbolja tamo gde se najvise ulaze. Sta mozemo ocekivati u buducnosti, da to isto urade sa reprezentativnom kosarkom i da iskljuce siromasne zemlje da bi ovi bogati jos mogli da se obogate. Ova takmicenja se igraju da popularizuju kosarku kao sport jer ako je ugusite u siromasnim talentovanim sredinama to je njen kraj jer novac od „bogalja“ ne moze da stvori zvezdu.

    0
    0
    Odgovori
  2. S obzirom da Evroliga nije pod nazorom FIBA ne vidim kakav uticaj njihovi predlozi i odluke imaju, a novinari bi mogli malo da se informišu pre nego što piš

    0
    0
    Odgovori
  3. Hahahahahahahaha da strahuju Real Barsa Olimpijakos i Pana a da ne spominjem turkse klubove kakva je to glupost kako ljudi koji pisu clanke ne razmisljaju to vam je gospodo “novinari“ kao da kazete nema vise u ligi sampiona spanskog prvaka engleskog prvaka i prvaka nemacke hahahahahahaha.

    0
    0
    Odgovori
  4. Kakvo lupetanje. Sta fiba ima sa Evroligom. Nista. Fiba nema svoje takmicenje. Hoce da ukine ovo da bi pravila svoje sto ne moze. Tako da je ovo gospodo iz hotspota lupetanje i elementarno nepoznavanje stvari.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter