1
Evropske lige

VREMEPLOV: Jedan od najlepših golova u istoriji Kupa UEFA (VIDEO)

Objavljeno: 13.09.15 u 22:46

Svojim golovima Fejnordu je prokrčio put do titule Kupa UEFA 2002, iste godine poneo je epitet najboljeg strelca i postigao jedan od najlepših golova u istoriji ovog takmičenju – Pjer van Hojdonk. 

Visok i jak napadač koji je ostao upamćen po maestralnom izvođenju slobodnih udaraca.

Ekipa iz Roterdama je te pomenute 2002. osvojila poslednji trofej na evropskoj sceni zahvaljujući sjajnim igrama Pjer van Hojdonka.

Tri momenta kojima je ovaj holandski as obeležio sezonu. Gol u šesnaestini finala protiv Frajburga. U četvrtini finala praktično je sam izbacio PSV iz daljeg takmičenja. I na kraju veliko finale.

U šesnaestini finala Fejnord je nadigrao Frajburg (prva utakmica 1:0, druga 2:2) u revanš meču igranom u Nemačkoj, Pjer van Hojdonk je pri rezultatu 2:0 za Frajburg u 57. minutu igre postigao pogodak za TV špice.

Najbolju utakmicu pre velikog finala odigrao je u četvrtini finala protiv PSV-a koji je bukvalno sam pobedio. Utakmice su zavešene rezultatom 1:1, nakon 120 minuta igre, penali su odlučili pobednika.

Hojdonk je u dvomeču postigao oba gola za svoju ekipu. Posebno se pamti gol u revanš meču iz Roterdama, koji je postigao u 93 minutu igre, odveo svoju ekipu u produžetke, gde je ostao isti rezultat na snazi. Na red su došli penali, a opet je Hojdonk bio taj koji je sad i definitivno zapečatio sudbinu ekipe iz Ajndhovena.

Došlo je veliko finale, 8. maja, 2002. godine, na stadionu Fejnorda, pred 48.000 fudbalskih duša. Domaćin je u paklenoj utakmici protiv Dortmunda slavio rezultatom 3:2 i podigao trofej.

Dva puta je Hojdonk dovodio Fejnord u vođstvo. Pvo golom iz penala, a zatim maestralnim udarcem u svom stilu iz slobodjaka. Oba puta je Borusija stiyala prednost. Na kraju je Jan dal Tomason rešio pobednika i proglašen je igračom utakmice. Ali finale je svakako obeležio „Pi-er“.

Pored epiteta najboljeg strelca takmičenja tadašnjeg Kupa UEFA, te godine je proglašen za holandskog igrača godine.

Pjer van Holdonk je u karijeri postigao 335 golova, za poveći broj klubova, ali nikada nije igrao za neki „top klub“ u to vreme.

Najveći deo karijere proveo je u domovini noseći dres: Rozendala, Brede, Vitesea, Fejnorda. Igrao je još za Seltik, Benfiku, Fenerbahče i Notingem Forest.

U svakom klubu gde je igrao nadavao se golova. Fantastičnim učinkom može da se ubroji u društvo najboljih u vidu Ronalda, Anrija, Raula, Inzagija…

Karijeru završio 2007. godine u klubu gde je doživeo vrhunac karijere Fejnordu.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter