0
Evrobasket 2022

FOTO: STARSPORT

EUROBASKET 2015: Vrline i mane sledećeg protivnika Srbije – najvećeg iznenađenja šampionata (VIDEO)

Objavljeno: 13.09.15 u 18:30

Srbija će u četvrtfinalu Eurobasketa igrati protiv najvećeg iznenađenja dosadašnjeg toka prvenstva – reprezentacije Češke.

Posle (ne)očekivanog poraza Hrvatske od Češke i teško izvojevane pobede Srbije nad Finskom, četvrtfinalni par Eurobasketa koji će nas najviše zanimati biće između Češke i Srbije, zakazan za sredu. Zato ćemo se u narednim redovima pozabaviti upravo našim sledećim rivalom, selekcijom Češke – njihovim vrlinama, ali i manama.

Svako ko prati košarku, makar u ovom veku, zna da Česi nisu velika košarkaška nacija i da nisu imali uspehe, pa čak ni nastupe na većim košarkaškim takmičenjima. Nastup na ovogodišnjem Eurobasketu za njih je bio prava premija, ali su poput klubova, rešili da se pojačaju pred učešće na ovogodišnjem takmičenju.

‘Doveli su’ Blejka Šilba, bivšeg košarkaša Crvene zvezde, ali i češkog Nimburka, čime je uz činjenicu da je oženjen Čehinjom, stekao pravo da dobije njihovo državljanstvo i nastupi za nacionalni tim Češke. Tako je uz starosedeoca Jirija Velša, sada već veoma zrelog Jana Veselog i ‘prve violine’ Tomaša Satoranskog kompletirana četvorka koja je, evo, odvela Češku do najboljih osam timova u Evropi.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

A na tom putu sve je išlo sasvim zadovoljavajuće za njih. Igrali su u grupi D u Rigi, gde su ostvarili tri pobede i dva poraza. U prva dva kola savladani su nejaki Estonci i Ukrajinci, da bi u trećem kolu domaća Letonija ipak bila prejaka. Međutim, već u narednom meču usledio je tesan trijumf nad Belgijom koji je pružio mogućnost da se u narednom kolu bore za prvo mesto protiv Litvanije.

(youtube / FIBA)

(youtube / FIBA)

Teškom mukom tek u produžetku, Litvanci su dobili Čehe i poslali ih na poziciju broj tri, odakle su u osmini finala za protivnika dobili selekciju Hrvatske. I tu je pun kvalitet češke reprezentacije došao do izražaja. Nije preterano reći da je Hrvatska potpuno razbijena, toliko da je u jednom momentu razlika iznosila 29 poena u korist Češke.

I nemojte da vas zavara pad u igri i smanjenje zaostatka na 12 koliko su uspeli Hrvati da spuste razliku. Dovoljan je podatak da su Česi za tri četvrtine imali svega četiri izgubljene lopte, a onda u poslednjih 10 minuta ostvarili dodatnih osam. Sve je to magični Tomaš Satoranski držao ‘pod konac’, igrao gotovo bez greške, proigravao, ali i pogađao kada je trebalo. Postigao je 10 poena i podelio čak 11 asistencija.

(youtube / FIBA)

Bivši košarkaš Partizana i NBA igrač Jan Veseli daje ekipi krila, u pravom smislu te reči. Vrlo siguran u skoku na obe strane terena, u odbrani blokira pravo niotkuda, a u napadu sa lakoćom rešava sve situacije. Njegov napredak u poslednjih godinu dana je impozantan, nije ni čudo što ga već sada mnogi NBA klubovi ‘žicaju’ za povratak u najjaču ligu na svetu. Njegov učinak protiv Hrvatske bio je najbolji, dabl-dabl u vidu 20 poena i čak 13 skokova.

Već sam spominjao Blejka Šilba, naturalizovanog Amerikanca sa sjajnim šutem, prodorom i pokretljivošću, što daje dodatnu snagu ovom timu. Tu je i iskusni Jiri Velš, koji iako ima 34 godine svojim iskustvom ‘nosi’ ovaj sastav čak i kada im ne ide najbolje. Protiv Hrvatske se istakao i David Jelinek, krilni centar sa odličnim šutem za tri poena, kao i atletski veoma neugodni Patrik Auda.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

REPREZENTACIJA ČEŠKE NA EUROBASKETU 2015:

Grupa D, Riga:
Češka – Estonija 80:57 (18:9, 25:15, 21:11, 16:22)
Češka – Ukrajina 78:64 (20:14, 26:16, 19:15, 13:19)
Češka – Letonija 65:72 (22:17, 11:23, 9:11, 23:21)
Češka – Belgija 66:64 (21:17, 12:11, 18:16, 15:20)
Češka – Litvanija 81:85 (18:12, 19:15, 14:28, 18:14, 12:16)

Osmina finala, Lil:
Češka – Hrvatska 80:59 (20:13, 28:18, 17:12, 15:16)

[/stextbox]

Naravno, ovaj tim ima i svoje nedostatke. Ističe se pomenuta četvorka Satoranski, Velš, Šilb, Veseli, ali adekvatnih zamena za njih – nema. Nije to tim koji ima po dva igrača na svakoj poziciji, klupa im je znatno ‘kraća’ od srpske i to bi mogla biti ozbiljna prednost naših košarkaša u 40 minuta te četvrtfinalne borbe.

Isto tako, u meču protiv Hrvatske videli smo da su dosta dobijali od igre ‘jedan na jedan’. Veoma preciznim pogotcima u tim situacijama su slomili Hrvate, posle je sve išlo mnogo lakše po njih. Zato bi naš zaštitni znak dobra odbrana, koju istini za volju nismo puno viđali u meču sa Fincima, mogao (i morao) da bude tas na vagi koji bi prevagnuo na našu stranu.

‘Pik-en rol’ Teodosića i Raduljice moglo bi da bude još jedno oružje naše selekcije protiv Čeha, jer se u dosadašnjem toku šampionata pokazalo da Tomaš Satoranski koliko je dobar u napadu, toliko je loš u odbrani igre ‘dva na dva’.

Nikako se ne treba upuštati u ‘trku’ sa njima, jer smo svi videli kako su prošli Hrvati, ali i koliko su se naši igrači mučili jureći za Fincima po celom terenu.

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Upozoravali smo na Finsku, upozoravamo sada duplo više na Češku. Za njih je ovo jedan od najvećih uspeha u istoriji, biće kao i Skandinavci potpuno rasterećeni, a to uz znatno veći kvalitet od Finaca znači da ih moramo shvatiti ozbiljno kao da je finale.

Tako i jeste, svaka nam je utakmica sada kao finale. Ostala su još tri, prvo je sa Česima. Mir u glavi, vatra u srcu i osmeh na lice, to je već proveren recept za uspeh!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter