0
Vremeplov

VREMEPLOV: Kako je Toldo ‘ukrao’ Bufonovu slavu, a kasnije mu se ‘zahvalio’ golom u 90. minutu! (VIDEO)

Objavljeno: 06.09.15 u 14:36

Čovek koji je eksplodirao nakon povrede Bufona, jer je upravo umesto njega stao na gol Azura na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji, a zatim mu u jednom derbiju između Intera i Juventusa dao gol pred kraj utakmice – Frančesko Toldo.

Prvi izbor golmana na EURO 2000, tadašnjeg trenera Italije Dino Zofa bio je Đanluiđi Bufon, međutim, on se pred prvenstvo povredio i njegovo mesto je zauzeo rezervni golman, Toldo.

Toldova apsolutna dominacija bila je u tom čuvenom polufinalu, 29. juna, 2000. godine u Amsterdamu, protiv domaće reprezentacije Holandije. Rezultat posle 120 minuta bio je 0:0, ali i te kako je bilo uzbudljivo, crveni karton Zambrote i dva promašena penala Holandije za 90 minuta, Franka de Bura i Klajverta. 

U penal seriji za Italijane su pogodili, Luiđi di Bjađo, Đanluka Pestoto i Frančesko Toti. Dok je Toldo je zaustavio udarce: Franka de Bura po drugi put i Paula Bosvelta te svoju reprezentaciju odveo u veliko finale. 

https://www.youtube.com/watch?v=7CxDF3v0e-c

Neprelazna prepreka u čuvenom finalu bio je tadašnji svetski prvak Francuska, koja je pobedila zlatnik golom Trezegea.

Toldova „zahvalnica“ Bufonu stigla je nekoliko godina kasnije, u meču između Intera i Juventusa, kada je u 90. minutu meča, pri rezultatu 1:0 za Juve, nakon kornera „neroazura“ postigao gol. 

Najveći deo karijere Frančesko Toldo je proveo u Firenci, u dresu Fiorentine je proglašavan za najboljeg golmana Serije A, što je navelo čelnike Intera da ga dovedu u svoje redove. U dresu „neroazura“ osvojio je pet skudeta za redom i „ušasti pehar“ Lige šampiona.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter