0
Košarka

EUROBASKET 2015: ‘Orlovi’ lete u pohod na ‘septembar fest’

Objavljeno: 06.09.15 u 08:31

Košarkaška reprezentacija Srbije danas od 15:00 sati igraće svoj drugi meč Grupe B sa selekcijom Nemačke.

Nakon prvog kola i „Panciri„, ali i „Orlovi“ svoje utakmice okončali su trijumfalno. U prvom meču Evrobasketa, Nemci su skinuli skalp Islandu, dok je Srbija, kao što je svima dobro poznato, savladala Španiju sa 80:70 na pravi način napravivši uvertiru za dalji tok takmičenja na EP.

Nema sumnje da imena kao što su Denis Šreder, i pre svega Dirk Novicki, dovoljno zvučna da izazovu respekt svakog rivala.

Mladi plejmejker Atlante Hoks u svojoj sofmor sezoni pružio je partije dostojne svakog divljenja i u društvu jednog Ol-star igrača na njegovoj poziciji, kakav je od prošle sezone Džef Tig, 21-godišnji Nemac se izborio za solidnu minutažu i prosek od po 10 poena i 4 skoka u svetu NBA lige.

Sa druge strane, o Dirku Novickom je izlišno trošiti reči. Hodajuća legenda svetske košarke, jedan od najboljih krilnih centara svih vremena, odlučio je da i u 37 godini života pomogne svom nacionalnom timu da proba da izbori plasman na Olimpijske igre u Riu.

Koliko može Novicki nije pokazao na meču sa Islandom, a upravo na toj utakmici videlo se da je najbolji igrač „Pancira“ apsolutno van forme. Ili je on samo tako želeo da izgleda.

Ipak, prvi evropski MVP u istoriji NBA lige, osvajač šampionske titule 2011. godine, 13-ostruki Ol-star NBA lige, najbolji trojkaš, MVP finala 2011. godine ali i 7. najbolji strelac NBA lige svih vremena, bez bilo kakve dileme može mnogo više od onog što je pokazao na prvom meču EP.

Međutim, uprkos lošoj igri, Novicki je i na svom prvom meču na EP ubacio 15 poena uz 7 skokova. Takođe, ne treba zaboraviti centarsku liniju ovog tima koja jeste hendikepirana nedolaskom Majka Cirbesa, ali i dalje poseduje košarkaše više od 210 centimetara koji mogu da naprave probleme.

Međutim, uz svo poštovanje kvaliteta „Pancira„, treba na papir baciti sve činjenice. A oni kažu da će Nemci ovog popodneva ispred sebe imati aktuelnog šampiona Evrope i vicešampiona planete, tim od kojeg su jedino bili bolji Lebron Džejms, Stef Kari, Klej Tompson i ostali Ol-star drugovi.

Nemci će ispred sebe imati ekipu u kojoj je jedan novi NBA igrač Minesote Timbervuvls, ali i vladajući MVP Evrolige. Ekipu u kojoj se nalazi nekoliko sveže draftovanih pikova prve runde. Ekipu koja ne preza ni od koga, pa ni od Novickog. Ekipu koju sa klupe predvodi doktor neizvesnih završnica iz ere igračkih dana i verovatno najharizmatičniji košarkaš u poslednjih nekoliko decenija, Aleksandar Đorđević.

Nemci će ispred sebe imati – nas.

A istorija je dobro pokazala kako Nemci prolaze u duelima sa Srbijom još iz vremena I i II svetskog rata. Prolaze kao bosi po trnju.

Pobeda protiv Španije, ma koliko večičanstvena bila, baš kao što je rekao Bjelica, ne znači puno bez trijumfa nad Nemcima. Zato Đorđevićevi igrači danas moraju da zasuku rukave, pljunu u dlanove i od prvog minuta na terenu da pokažu „Panicirima“ da se i oni daju probušiti.

Sreća nije nešto na šta se moramo oslanjati u ovom meču, ali fortunu svakako ne želimo da guramo od sebe. Ali kvalitet, znanje i koncetracija sasvim sigurno moraju biti elementi igre „Orlova“ u meču drugog kola Grupe B.

Jer karata za Rio je malo, a jedna od njih na kraju mora biti čekirana sa imenom – Srbija. U Minhenu je „oktobar fest“. A Srbi svoje pivo piju u septembru. Na eks. Nemce nazivaju „Pancirima„. Ali Srbi u svom arsenalu imaju oružje jače od zaštite.

Zato će se u nedelju od 15:00 sati „piti“ i „pucati“ na sve strane.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter