0
Košarka

FOTO: STARSPORT

TOMAŠEVIĆ: Francuska favorit, ali Srbija ima tim za vrh Evrope

Objavljeno: 05.09.15 u 15:25

Proslavljeni srpski košarkaš, aktuelni potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, vidi selekciju Francuske kao glavnog favorita na Evropskom prvenstvu, ali se nada da će Srbija odigrati kvalitetno.

– Ako treba da se opredelim za jednog favorita, onda je to sigurno Francuska, ako za više – onda su tu i Španija, Italija, Litvanija, i svakako Srbija sa jednom velikom željom da upravo mi budemo ti koji će odigrati dobro prvenstvo. Ono što je očigledno jeste da se ta razlika između velikih košarkaških sila i manjih selekcija iz godine u godinu smanjuje i da su sada senzacije moguće” – rekao je Tanjugu Tomašević.

On je naglasio da je ovo prvenstvo reprezentacijama od izuzetne važnosti, zbog mogućnosti kvalifikovanja na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, naredne godine.

– Mislim da je za većinu glavni cilj da se nađu u situaciju da razmišljalju o Riju, a to znači da se uđe među prvih sedam ekipa. Svakako da sve ekipe, sa pravom razmiđljaju o tome – dodao je bivši igrač Crvene zvezde i Partizana. 

dejan-tomasevic-1367070776-302863

Tomašević je istakao da su igrači imali veoma dobre sezone u svojim klubovima, i da to svakako daje za pravo ljubiteljima košarke u Srbiji da se nadaju dobrom rezultatu na šampionatu.

– Svako od igrača je sigurno kvalitetniji i bolji nego što je bio pre godinu dana i mislim da nam to daje za pravo da se nadamo dobrom rezultatu, jer za dobar rezultat su potrebni igrači koji znaju da pobeđuju, koji su navikli da pobeđuju, i koji igraju u ekipama koje se svake godine bore za trofeje. Mislim da imamo nekoliko igrača koji su ove godine osvajali sa svojim ekipama titule, znaju kako se to radi i uvek bih birao igrače koji su pobednici – rekao je Tomašević i posebno apostrofirao dobra izdanja Teodosića i Bjelice ove sezone

– Teodosić i Bjelica igraju već duži niz godina u velikim ekipama i pre svega dolaze posle dobro odigranih sezona u klubovima. Bjelica je izborio fenomenalan ugovor i otišao u NBA. Mislim da je velika prednost Srbije ove godine to što su posle dobro odigranog prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, imali i uspešne sezone u klubovima.  

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Osvajač tri Evropska prvenstva naglasio je da je najbitnija svar za dobar šampionat priprema ekipe, i mogućnost da se iz glave “izbriše”, odigrana utakmica.

– Teško je u nekoliko rečenica reći šta je najvežnije, ali svakako su to dobro odrađene pripreme, kvalitetna ekipa i mogućnost tima da što pre zaboravi odigranu utakmicu. Bez obzira da li je u pitanju pobeda ili poraz. S obzirom da se utakmice vrlo često igraju za manje od 24 sata, vrlo je bitno da prvu utakmicu protiv Španije zaboravimo, i da se odmah okrenemo sledećoj – rekao je proslavljeni as i istakao da Srbiju očekuje veoma težak zadatak u najjačoj grupi na turniru.

– Očigedno je da je naša grupa ubedljivo najteža, i sa pravom svih pet ekipa, da ne kažem šest, računaju na mogućnost osvajanja medalja. To znači da od samog starta, moramo da budemo u vrhunskoj formi. Mislim da smo mi kroz pripremne utakmice dostigli željenu formu, i bez obzira na sve treba da pustimo igrače da igraju. Oni su uvek u prvom planu, i uvek treba da budu u prvom planu. Treba da ih hrabrimo jer svi smo mi tu zbog njih. Šta god da urade – i dobro, i loše, ne treba da padamo u euforiju, mada smo zemlja kojoj se to lako dešava, a kada se ne napravi rezultat, ili ne ispune očekivanja, skloni smo kritikama.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter