0
Košarka

ODBROJAVANJE: Predstavljamo rivale ‘orlova’

Objavljeno: 03.09.15 u 20:58

Sitno brojimo do početka 39. Eurobasketa, nešto manje od dva dana, pa je vreme da vas upoznamo sa rivalima naše reprezentacije u grupnoj fazi takmičenja.

Srbija je svrstana u grupu B čije utakmice će biti igrane u Mercedes Benc areni u Berlinu, a za rivale je pored domaćina Nemačke i poludomaćina Turske dobila još Španiju, Italiju i Island.

Gotovo svi selektori odabrali su 12 igrača koji će predstavljati svoje zemlje na Evropskom prvenstvu pa je red da napišemo koju reč o selekcijama sa kojima će se naši najpre boriti za plasman u eliminacionu fazu u koju će ići po četiri reprezentacije iz sve četiri grupe.

ŠPANIJA – Glavni favorit za zlato

Bez obzira što reprezentacija Španije ne dolazi u kompletnom sastavu (nema Rubija, Kalderona, Navara i Marka Gasola) prema mišljenju „bukmejkera“ i dalje je najozbiljniji kandidat za najsjajnije odličje.

Kada u timu imate udarni kvartet šampiona Evrope Reala (Ljulj, Rodrigez, Fernandez, Rejes) i pored toga je tu još i centarski tandem Čikago Bulsa (Pau Gosol i Mirotić) jasno je da nikome neće biti jednostavno da uđe u ravnopravnu borbu sa Špancima, pogotovo u prvoj fazi takmičenja.

Daleko od toga da Španci nemaju slabih tačaka, a one su sakrivene u drugoj polovini rostera koji nije na nivou onog dela koji će započinjati utakmice, kao i u tome što je centarska linija već u godinama pa je pitanje koliko će moći da izdrži ritam igranja utakmica gotovo svakog dana.

teodosic-trojka-srbija-spanija

Na dosadašnjih 29 učešća na Evropskim prvenstvima Španija je osvojila 11 medalja od čega samo dve zlatne i te dve je osvojila ova generacija – 2009. i 2011. godine. U pripremnom periodu „furija“ je upisala svih sedam pobeda, ali bi terbalo reći da rivali nisu bili iz samog evropskog vrha.

Utakmica Srbije protiv Španije na programu je u subotu od 18.00 sati.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Španija

Serhio Ljulj (Real MAdrid)
Serhio Rodrigez (Real Madrid)
Giljem Vives (Valensija)
Rudi Fernandez (Real Madrid)
Pau Ribas (Barselona)
Viktor Klaver (nema klub)
Fernando San Emeterio (Valensija)
Nikola Mirotić (Čikago)
Felipe Rejes (Real Madrid)
Pablo Agilar (Gran Kanarija)
Pau Gasol (Čikago)
Vili Ernangomez (Real Madrid)

Selektor: Serđo Skariolo

[/stextbox]

 

ITALIJA – ‘Azuri’ nikad jači

Italija je zemlja velike košarkaške tradicije, ali odavno državni košarkaški tim nije zabeležio značajan uspeh na nekom međunarodnom takmičenju – možda je došlo vreme da se to prekine. Konačno „azuri“ kompletni stižu na Eurobasket i jedan su od favorita iz senke za neku od medalja.

Uspeli su Italijani da privole sve svoje NBA zvezde da nastupe za reprezentaciju pa će tako u timu biti i Belineli i Galinari i Barnjani, ako njima dodamo i Datomea koji je prošle godine igrao u Americi imaju gotovo kompletnu NBA petorku. Tu su naravno i Alesandro Đentile i naturalizovani Amerikanac Danijel Heket.

NICOLO MELLI CONTROPIEDE 8337

Najveća opasnost za rivale biće njihov šut sa distance kojim mogu da zakopaju protivnika, a najveća slabost kao i u nekoliko godina unazad će im biti centarska linija u kojoj gotovo da nema igrača koji može da se „potuče“ sa teškim centrima protivničkih timova.

„Azuri“ su u svojoj istoriji propustili samo tri Evropska prvenstva odnosno učestvovali su na čak 35 na kojima su osvojili 10 medalja od kojih samo dve zlatne i to 1983. i 1999. godine, a zanimljivo je da su obe osvojene baš u Francuskoj gde će biti odigrana završnica ovog Eurobasketa.

Čak 12 mečeva su odigrali Italijani u pripremnom periodu, zabeležili su devet pobeda i samo tri poraza. Nemci su ih savladali sa poenom razlike, Ukrajinci sa dva, dok su ih Slovenci iznenađujuće visoko porazili sa 76:67.

Protiv Italije Srbija igra poslednji meč u grupi odnosno sastaće se sa „azurima“ 10. septembra od 14.30 sati.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Italija

Pjetro Aradori (Ređo Emilija)
Andrea Barnjani (Bruklin)
Marko Belineli (Sakramento)
Anrea Ćinćarini (Emporio Armani)
Marko Kuzin (Kremona)
Luiđi Datome (Fenerbahče)
Amedeo Dela Vale (Ređo Emilija)
Danilo Galinari (Denver)
Alesandro Đentile (Emporio Armani)
Danijel Heket (Olimpijakos)
Nikolo Meli (Bamberg)
Aćile Polonara (Ređo Emilija)

Selektor: Simone Pjaniđani

[/stextbox]

 

NEMAČKA – Juriš sa Novickim u timu i na krilima publike

Reprezentacija Nemačke će imati odličnu priliku da se iskupi za katastrofalan plasman od pre dve godine, kada je u Sloveniji zauzela tek 17. mesto, pošto će sada u timu biti i čuveni Dirk Noviski, a pored toga „panceri“ će igrati pred svojom publikom u Berlinu.

Međutim, daleko od toga da će se igra Nemaca svoditi samo na to „daj loptu Novickom pa šta on uradi“ pošto u timu imaju i nadolazeću zvezdu Denisa Šredera koji je prošle sezone igrajući za Atlantu u proseku imao dvocifren broj poena, kao u Nilsa Gifaja košarkaša Albe koji je sa Kontektikatom osvojio dve titule u koledž ligi Amerike.

Dirk Novicki

Povreda Maika Cirbesa koja ga je onemogućila da igra za svoju zemlju na Eurobasketu praktično znači da će Tibor Plajs provoditi više minuta na terenu na poziciji centra što bi rivali koji imaju pokretljive „petice“ mogli da iskoriste.

Nemci su tokom priprema odigrali 11 utakmica, a savladali su ih samo Hrvati i Francuzi i to po dva puta (po jednom tesno i jednom ubedljivo), dok su najveće skalpove ostvarili pobedivši Italiju i Tursku, rivale u grupi B. Najveći uspeh na Evropskim prvenstvima „panceri“ su ostvarili upravo na svom terenu i to 1993. godine kada su pod vođstvom Svetislava Pešića osvojili zlatnu medalju, dok su do drugog odličja došli u Srbiji pošto su 2005. godine u finalu poraženi od Grčke.

Srbija će protiv Nemačke igrati u 2. kolu odnosno u nedelju 6. septembra sa početkom u 15.00 sati.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Nemačka

Robin Bencing (saragosa)
Anton Gavel (Bajern Minhen)
Nils Gifi (Alba)
Aleks King (Alba)
Maodo Lo (Kolumbija)
Dirk Novicki (Dalas)
Tibor Plajs (Juta)
Hajko Šafarcik (Bajern Minhen)
Denis Šreder (Atlanta)
Karsten Tada (Bamberg)
Johanes Vojtman (Frankfurt Skajlajners)
Pauul Cipster (Bajern Minhen)

Selektor: Kris Fleming

[/stextbox]

 

TURSKA – Kao kod kuće, a tada su najopasniji

Turska teoretski nije domaćin nijedne od četiri kvalifikacione grupe na Eurobasketu, ali praktično reprezentacija ove zemlje će se u Berlinu osećati kao kod kuće, a opšte je poznato da je tada najopasnija odnosno da beleži najbolje rezultate.

Selekcija koju će poslednji put sa klupe predvoditi Ergin Ataman na ovom takmičenju će imati tri glavna aduta, a to su Ersan Iljasova na poziciji krilnog centra, potom Bobi Dikson koji se od nedavno zove Ali Muhamed pošto je dobio tursko državljansto, ali i zvezda u usponu Čedi Osman od koga Turci u budućnosti mnogo očekuju.

Turkey-Protest

Slaba tačka bi mogli da budu prilično nepokretljivi centri Ogutz Savaš i Semih Erden, a centarska linija je mogla da bude daleko jača da su tu povređeni Omer Ašik ili politički nepoželjni Enes Kanter. Zanimljivo je da je selektor Ataman u Nemačku poveo 13 igrača odnosno još uvek nije odlučio koje igrače će prijaviti za takmičenje.

Turci su do sada samo jednom došli do medalje na Evropskim prvenstvima i to pre 14 godina kada su pred svojim navijačima u Istanbulu poraženi u finalu od tadašnje SR Jugoslavije. Tokom priprema ostvarili su polovičan učinak odnosno zabeležili su po sedam pobeda i poraza među kojima u oči upada onaj od Tunisa koji je istina upisan na samom početku pripremnog perioda.

Protiv Turske „orlovi“ će igrati u 4. kolu koje je na programu 9. septembra, a taj meč je po satnici zakazan za 14.30 sati.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Turska

Bobi Dikson (Fenerbahče)
Kartal Ozmizrak (Bešiktaš)
Melih Mahmatoglu (Fenerbahče)
Sinan Guler (Galatasaraj)
Goksenin Koksal (Darušafaka)
Čedi Osman (Anadolu Efes)
Birkan Batuk (Anadolu Efes)
Furkan Korkmaz (Abadolu Efes)
Ersan Iljasova (Detroit)
Furkan Aldemir (Filadelfija)
Bariš Hersek (Fenerbahče)
Semih Erden (Darušafaka)
Oguz Savaš (Darušafaka)

Selektor: Ergin Ataman

[/stextbox]

 

ISLAND – Debitanti

Činjenica da od pre šest godina na Evropskim prvenstvima učestvuje po 24 selekcije donosi nam to da uvek ima selekcija iz košarkaški egzotičnih zemalja kao što je na primer Island.

Selekcija ove zemlje sa krajnjeg severa Evrope prvi put igra na smotri najboljih selekcija „starog kontinenta“ i sve osim pet poraza u grupi bi bila senzacija.

island-logo

Od poznatih igrača široj javnosti u ovoj selekciji je samo bek Unikahe Jon Stefanson, dok su svi ostali  izuzimajući Martina Hermansona studenta Univerziteta Long Ajlend članovi ili domaćih ili švedskih klubova.

Islanđani su uoči svog prvog učešća na Eurobasketu  odigrali osam utakmica, a zabeležili su po četiri pobede i četiri poraza od kojih je najbedljiviji upisan u generalnoj probi u kojoj ih je Belgija savladala sa čak 40 poena razlike.

Srbija će protiv Islanda igrati u 3. kolu koje je na programu 8. septembra i to posle dana pauze. Meč je na programu od 14.30 sati.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Island

Hlinur Baerinson (Sundsval)
Pavel Ermolinski (Rejkjavik)
Logi Gunarson (Ungmenafelag)
Martin Hermanson (LIU Bruklin)
Aksel Karason (Svendborg)
Helgi Magnuson (Rejkjavik)
Ragnar Natanaelson (Porlakšofn)
Haukur Palson (Nortboten)
Jakob Sigurdson (Boras Basket)
Jon Stefanson (Unikaha)
Agir Stejnarson (Sundsval)
Hordur Vilhjlmson (Trikala)

Selektor: Kreg Pedersen

[/stextbox]

 

Upoznajte se sa kompletnim rasporedom ovog takmičenja i istorijatom Evropskih prvenstava, a imate priliku i da u našoj anketi iskažete svoje mišljenje u vezi sa tim ko će biti MVP Eurobasketa.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter