1
Košarka

ODBROJAVANJE: Skoro sve zvezde su tu, ko će biti MVP Eurobasketa? (ANKETA)

Objavljeno: 01.09.15 u 22:59

Za razliku od Olimpijskih igara kada su uglavnom svi najbolji igrači na raspolaganju selektorima na Evropskim pa i svetskim prvenstvima košarkaške selekcije su uglavnom nekompletne odnosno igraju bez najvećih zvezda.

To neće biti slučaj sa predstojećim Eurbasketom pošto su se gotovo svi savezi potrudili da u reprezentaciji budu njihovi najbolji igrači, a dodatni motiv je i činjenica da je ovo ujedno i prvi kvalifikacioni turnir za Rio de Žaneiro u koji će ići finalisti sa predstojećeg Evropskog prvenstva.

Ukratko ćemo vam predstaviti kandidate za laskavu titulu MVP koja se na kraju prvenstva dodeljuje igraču koji je najviše doprineo uspehu svog tima, a izdvojili smo one koji nastupaju za selekcije koje bi mogle nešto zunačajnije da urade na Eurobasketu, s tim što krećemo do najmanjeg ka najvećem favoritu.

TURSKA – Ersan Iljasova

Iako će Turci u Berlinu praktično na domaćem terenu pošto imaju veliko rasejanje u Nemačkoj čini se da od pet favorita u grupi B (jedino je Island autsajder) imaju najmanje šansi da se plasiraju u četvrtfinale, a praktično jedinja nada im je NBA zvezda Ersan Iljasova koji je svojevremeno bio najbolji mladi košarkaš sveta, ali njegov potencijal nije do kraja iskorišćen odnosno nije se dovoljno razvio u Milvoki Baksima za koje igra o čemu svedoči i podatak da je u međuvremenu trejdovan u Detroit Pistonse.


RUSIJA – Andrej Voroncevič

Reprezentacija Rusije na šprvenstvo dolazi bez najboljih igrača poput Alekseja Šveda, Saše Kauna i Timofeja Mozgova pa je samim tim ulogu lidera (ne toliko istaknutu) preuzeo Aleksandar Voroncevič, krilni centar moskovskog CSKA. Uz nekoliko mladih igrača Voroncevič bi najveću podršku trebalo da ima od strane takođe prekaljenih asova Sergeja Monje i Vitalija Fridzona.

ČEŠKA – Jan Veseli, Tomas Satoranski

Poput Rusa ni Česi verovatno neće moći dalje od osmine finala, a u to duelu koji će odlučivati da li mogu i do osam najboljih selekcija Evrope sve će zavisiti od dva najbolja igrača – Jana Veselija i Tomaša Satoranskog. Bivši košarkaš Partizana, a sada član Fenerbahčea je apsolutni lider ove selekcije, ali nema sumnje da će veliku pomoć imati i od plejmejkera Barselone. Od ovog tandema možemo da očekujemo i neke spektakularne poteze koji će se sigurno naći među najlepšim na takmičenju.

Jan-Veseli-Fenerbahce


SLOVENIJA – Zoran Dragić

U odsustvu svog daleko poznatijeg brata Gorana najbolji igrač Slovenije trebalo bi da bude Zoran Dragić koji će pored sebe u timu imati miks mladosti i iskustva. Za Slovence ne bi trebalo da predstavlja problem da se plasiraju u osminu finala, a za dalje je već pitanje ko bi im bio prvi rival u eliminacionoj fazi.

LITVANIJA – Jonas Valančijunas

Kao i Češka i Litvanija bi trebalo da bez previše problema dođedo osmine finala i to sa prvog mesta u grupi koja će svoje mečeve igrati u Rigi. Zanimljivo je da se igra Litvanaca koja se bazira na šutu za tri poena u poslednje vreme neznatno menja pošto imaju dominantne centre među kojima se ističe Jonas Valančijunas, centar Toronta, koji je za Reptorse ove sezone prosečno beležio 12 poena i 8,7 skokova.

NEMAČKA – Dirk Novicki

Veliki Dirk Novicki, kojem je već 37 godina, pristao je da pomogne Nemcima u pokušaju da ostvare što bolji rezultat pre svega u grupi, a potom i u eliminacionoj fazi kada će se deliti olimpijske vize ili pozivnice za kvalifikacione turnire (koje će pripasti osvajačima od trećeg do sedmog mesta). Tačno je da Novicki ne igra na nivou od pre nekoliko sezone, ali čak i takav imao je impresivnih 17,3 poena po meču u prethodnoj NBA sezoni igrajući za svoje Dalas Maverikse u kojima je još od 1998. godine.

Dirk Novicki


ITALIJA – Danilo Galinari, Andrea Barnjani, Marko Belineli

Jedan od rivala naše reprezentacije u grupi B – selekcija Italije imaće jednu od najboljih petorki na prvenstvu u kojoj će dominirati NBA trio Galinari, Barnjani i Belineli. Kada se ovoj trojici dodaju još Heket i Đentile jasno je kao dan da će im jedna lopta biti malo pa će selektor Simone Pjaniđani imati veoma težak zadatak da rasporedi uloge svakom igraču u timu.

HRVATSKA – Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Mario Hezonja

Slična priča je i sa Hrvatima koji takođe imaju udarni tri – Bogdanović, Hezonja i Šarić. U pitanju su tri ekstratalentovana igrača koji imaju zadatak da „kockaste“ vrate na pobedničko postolje sa kojeg su sišli 1995. godine i više nikada se nisu vratili. Odlične igre u pripremnom periodu svakako ohraruju tamošnju javnost, ali nikako e moraju da budu i reper za samo takmičenje.

Mario-Hezonja-Orlando-vavel-com


GRČKA – Vasilis Spanulis, Janis Adetokumpo

Grci su možda i među najpotcenjenijim reprezentacijama kada se radi o kladioničarskim kvotama, ako se uzme u obzir kakva će se sve imena naći u dresu Helena. Ipak među njima se ističu uvek fenomenalni Vasilis Spanulis, čovek za velike utakmice, ali i mlada zvezda na poziciji krilnog centra Janis Adetokumpo koja će zadavati mnogo problema svojim direktnim rivalima jer je podjednako opasan i u reketu i van njega.

ŠPANIJA – Pau Gasol, Serhio Rodrigez, Nikola Mirotić

Iako pojedinci sve više u drugi plan guraju Špance koji trenutno nisu ni evropski ni svetski prvaci ekipa koja u svojim redovima ima NBA zvezde poput Pau Gasola i Nikole Mirotića nikako nije za potcenjivanje, a kada se tome doda da je tu još i kvartet madridskog Reala Rodrigez, Fernandez, Ljulj i Rejes jasno je da je „furija“ uz Francuze prvi favorit za tron. Tačno je da druga polovina rostera nije na istom nivou (što nije ni moguće), ali je takođe čine igrači koji su članovi evroligaških ekipa.

Pau-Gasol-Spanija-interaksyon-com

FRANCUSKA – Toni Parker, Boris Diao, Nikola Batum

Šta tek reći o Francuzima koji su jedni od domaćina Eurobasketa i koji će na stadionu u Lilu imati veliku podršku preko 25 hiljada navijača. Što je najvažnije u tim se vratio Toni Parker, dirigent koji je „trikolore“ pre dve godine odveo do evropskog trona, a tu će biti i njegovi prvi asistenti Boris Diao i Nikola Batum. Za ovdašnju javnost će svakako biti zanimljivo da vidi koliko će igrama „galskih petlova“ doprineti i bivši igrač Partizana Žofri Lovernj.

SRBIJA – Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović

Kao i na prošlogodišnjem Mundobasketu u reprezentaciji Srbije mnogo toga će zavisiti od trija Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica i Bogdan Bogdanović.

Teodosić je nešto kasnije počeo da trenira zbog lakše povrede koja ga je mučila, ali brzo je uhvatio pravi ritam i od njega se najviše očekuje tek na takmičarskim mečevima za koje je postao velemajstor (makar kada je u pitanju reprezentacija).

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Nemanja Bjelica u pravoj meri opravdavao titulu MVP Evrolige i na njega će selektor Đorđević apsolutno moći da računa u prelomnim momentima pojedinih utakmica kada će lopta uglavnom ići u njegove ili ruke Miloša Teodosića.

Iako među najmlađima Bogdanović je prošle godine dokazao da nema previše respekta i prema daleko većim imenima u protivničkim timovima i da kada je potrebno može i da opali trojku sa osam metara ili da hrabro uđe pod koš i poentira i pored daleko viših igrača od sebe.

Za kraj dajemo vam priliku da glasate odnosno da nam kažete svoje mišljenje o tome ko će dobiti titulu MVP Eurobasketa 2015.

Ko će biti MVP Eurobasketa?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter