2
Fudbal

VREMEPLOV: Čovek koji je imao jači udarac glavom nego nogom! (VIDEO)

Objavljeno: 30.08.15 u 12:34

Fudbaler koji je imao jači udarac glavom, od sopstvenog udarca nogom, prvi strelac „zlatnog gola“ u istoriji velikih međunarodnih takmičenja – Oliver Birof. 

Igralo se finale Evropskog prvenstva 1996. godine u Engleskoj, u njemu su se sastali Nemačka, i veliko iznenađenje šampionata, ekipa kojoj je ovo bilo ujedno i prvo učešće na nekom Evropskom prvenstvu – Češka Republika.

Patrik Berger je nakon uspešno izvedenog jedanaesterca u 59. minutu Čehe doveo u vođstvo, optimizma naciji nije bilo kraja. Češka je bila na dobrom putu da svoje prvo učešće na „EURO“ kruniše zlatom. Nemačka je morala da ide na sve ili ništa, trenutak koji je ispisao istoriju, desio se u 69. minutu igre, na travnatu poglodu istrčao je „džoker“ Birof, čovek koji je godinu i nekoliko meseci pred prvenstvo igrao u drugoj italijanskoj ligi.

Samo pet minuta provedenih u igri, bilo mu je dovoljno da na sebi svojstven način, glavom, matira češkog čuvara mreže. S tim razultatom ušlo se u produžetke, igralo se na „zlatni“ gol, koji je odlučivao pobednika, opet je Birof bio koban za protivnika, te je tako Nemcima doneo trofej a sebi naslov prvog strelca „zlatnog“ gola u istoriji nekog prvenstva.

https://www.youtube.com/watch?v=nAdCWfCDSGo

Podsetimo, Birof je najbolje fudbalske dane proveo u dresu Udinezea, gde je sezone 1997/98 poneo titulu najboljeg strelca Kalča, što mu je otvorilo vrata evropskog velikana Milana, sa kojim je osvojio Skudeto 1998, a iste godine proglašen je i za najboljeg nemačkog igrača.

Karijeru je završio 2003. godine u dresu Kijeva.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

2 Komentara

  1. Nije u dresu Kijeva nego Kjeva(Chievo), Dinamo je iz Kijeva a ovaj iz Verone. Da bi bio dobar sportski novinar nije dovoljno da dobro pises nego i da se razumes u sport.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter