0
Domaći fudbal

VREMEPLOV: Kako se na Džajinom oproštaju rodila nova legenda – het-trikom protiv svetskih prvaka! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 22.08.15 u 14:01

Dres reprezentacije Jugoslavije nosilo je mnogo asova i generacija koje su obećavale, jedna od tih bila je ta iz 1979. godine, a heroj priče je Safet Sušić. 



Na oproštajnoj utakmici Dragana Džajića od fudbala, te 1979. godine, nekadašnja reprezentacija Jugoslavije, na beogradskoj Marakani ugostila je u to vreme aktuelnog Svetskog prvaka, reprezentaciju Argentine. Na tom meču bilo je kraj jedne fudbalske ere, a početak druge. Tog 16. septembra 1979. godine, Safet Susić je ispisao istoriju, svoje sjajno izdanje krunisao je het-trikom! 

Tu utakmicu reprezentaciju Jugoslavije sačinjavali su igrači isključivo iz domaće lige.


Za Jugoslaviju su tada igrali: Aleksandar Stojanović (Crvena zvezda), Zoran Vujović (Hajduk), Miloš Hrstić (Rijeka), Velimir Zajec (Dinamo), Srećko Bogdan (Dinamo), Mišo Krstičević (Hajduk), Safet Sušić (Sarajevo), Blaž Slišković (Velež), Dušan Savić (Crvena zvezda), Vladimir Petrović (Crvena zvezda), Dragan Džajić (Crvena zvezda).

Inače, nakon te utakmice, Sušićeva karijera je krenula uzlaznom putanjom. Za skoro deset godina provedenih u FK Sarajevo, odigrao je 350 utakmica, postigao 250 golova, uz najmanje još toliko asistencija.

Za reprezentaciju SFRJ debitovao je 5.oktobra 1977 u Budimpešti protiv Mađarske i postigao 2 gola. Na sledećoj utakmici, protiv Rumunije u Bukureštu, postiže prvi hat trik, sledi još jedan protiv Italije u Zagrebu, pa potom i gorepomenuti u Beogradu, 1979. protiv svetskog prvaka Argentine.

Safet Sušić je za reprezentaciju odigrao 54 utakmicu i postigao 21 gol. Nakon sjanih izdanja u nacionalnom dresu i FK Sarajevo, i nakon što je ispunio zakonsku normu od 28 godina starosti potrebnu za odlazak u inostranstvo, za Sušića je nastala prava potera od strane najvećih evropskih klubova. 

FOTO: psg.fr
FOTO: psg.fr

Posao sa Interom je već bio dogovoren i Sušić je navodno potpisao predugovor međutim u sve se umešao Torino sa boljom ponudom i nakon što je Sušić odlučio potpisati za Torino, Inter se žalio fudbalskom savezu Italije i kao rezultat svega Sušić je dobio jednogodišnju suspenziju za dolazak u Italiju.

Početkom osamdesetih, 1982. Safet prelazi na „Park prinčeva“. oblači dres Parižana, tu provodi devet godina i ispisuje nove stranice istorije,1983. godine, proglašen za najboljeg stranog igrača u Francuskoj. 

Pored toga nosilac je laskave titule najvećeg umetnika sa loptom u istoriji tima iz Pariza. Od navijača PSŽ-a proglašen za najboljeg stranog igrača svih vremena koji su igrali u klubu. Fudbalsku karijeru završio je 1992. u svojoj 37. godini u dresu francuskog Red Stara.

Po njegovim rečima, jedina neispunjena želja u karijeri mu je što nije zaigrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter