0
Evrokupovi

VREMEPLOV: Čudesni golman koji je ‘Istoku’ doneo jedinu titulu prvaka Evrope uz onu Zvezdinu iz Barija! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 21.08.15 u 15:49

Sezona 1985/86 tadašnjeg Kupa šampiona ostaće upamćena po tome, kako je jedan „autsajder“ napravio senzaciju, te se pre jednog velikana dokopao prvog trofeja na evropskoj sceni. Heroj te utakmice je čovek kojeg zbog njegovog imidža (brkovi i neuredna frizura) niko nije uzimao za ozbiljno, on je Helmut Dukadam. 

Tog 7. maja 1986 godine, igralo se finale između Steaue i Barselone, retko ko je davao šansu rumunima, pa čak i deo njihovih sunarodnika nije krasio nikakav optimizam, pogotovo što se igralo u Španiji, na stadionu „Sančez Pishuan“, u Sevilji.

Međutim, kao u filmu „Sam protiv svih“, čuveni Dukadam je uspeo da se izbori sa arsenalom oružja igrača kalibra poput: Bernda Šustera, Stiva Arčibalda, Piči Alonsa i Viktor Munjoza, i izađe kao pobednik.

 

Dukadam

Barselona je tokom svih 90. minuta opsedala gol Steaue ali je rumunski golman neverovatnim odbranama odveo utakmicu u produžetke. U dodatnih pola sata kod igrača Barselone pojavio se strah od ovog golmana, tako da bi iz izglednih pozicija, u to vreme majstori fudbalske veštine Piči Alonso, Šuster, umesto gola pogađali tribine, na kojima je bila šokirana publika u Sevilji, koja je očekivala laganu titulu Barselone (prvu u istoriji), ali je samo nemo posmatrala utakmicu.

Meč je završen bez golova i na red je došao poslednji korak koji vodi do „ušatog pehara“, jedanaesterci. Golman Barselone Uruti, koji je u to vreme važio za specijalistu za jedanaesterce odbranio je igračima Steaue dva penala, međutim to nije bilo dovoljno jer je njegov rumunski kolega odbranio sva četiri, i postao heroj nacije. On je ujedno i postavio rekord, koji ni 29 godina kasnije, na evropskim utakmicama, niko nije uspeo da obori.

Na kraju su igrači Steaue na čelu sa Dukadamom ispraćeni aplauzima od strane naviijača Barselone dok je čitava zapadna Evropa bila u šoku.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter