1
Evropske lige

FOTO: sport.es

NA TERENU ZAKLETI NEPRIJATELJI, A NA PIJACI: Znate li koliko je igrača Barse kasnije igralo za Murinja? (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 21.08.15 u 13:27

Iako je trenirajući Čelsi, Inter i Real Madrid svojom potpuno suprotnom filozofijom zakleti neprijatelj Barselone, Žoze Murinjo iz godine u godinu voli da pazari direktno iz Katalonije ili barem da dovede nekadašnjeg igrača bordo-plavih. 

Verovali ili ne, Pedro Rodrigez je čak deveti igrač koji je nakon dresa Barselone pojačao tim Žozea Murinja. 

Već smo pisali naširoko o čudesnoj fudbalskoj putanji omalenog napadača sa Tenerifa, a Pedro je posle 11 godina napustio Kamp nou i naglasio da je “poziv Žozea Murinja bio presudan u njegovoj odluci da pređe u Čelsi“. 

Sličan slučaj dogodio se i prošlog leta kada je posle svega tri godine na Kamp nou, put “Stamford bridža“ pošao i Sesk Fabregas, koji je kao dete Barse otišao u Arsenal sa 16 godina da bi se potom vratio u Kataloniju 2011. godine. 

– Fabregas je imao problem u Barseloni jer niko nije mogao da mu pronađe pravu poziciju. Zato će u Čelsiju pokazati sav svoj potencijal – rekao je Murinjo prošlog leta kada je za 33 miliona kupio španskog vezistu. 

 

Cesk Fabregas Čelsi

Kada premotamo film koju godinu unazad naletećemo na još nekoliko sličnih slučajeva. Zanimljivo, jednog bivšeg igrača Barselone, Murinjo je dva puta doveo, reč je, naravno, o Samjuelu Etou. 

Leta 2009. godine, nakon što je bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje ‘triplete’, Eto je proglašen viškom u Barseloni, a na njegovo mesto došao je Zlatan Ibrahimović. U suprotnom smeru, na “Đuzepe Meacu“ otišao je Eto + 44 miliona evra. 

– Pitate me da li sam zadovoljan ovim transferom? Dobili smo napadača kao što je Samjuel Eto i pored toga još 44 miliona evra – mora da se šalite! Ovo je posao veka – rekao je tom prilikom Murinjo, koji je iste te sezone – 2010/11 sa Samjuelom Etoom osvojio takođe ‘tripletu’, a Kamerunac je postigao 16 golova i sa Dijegom Militom činio ubitačan tandem.

Samjuel Eto postao je prvi i jedini igrač koji je dve godine uzastopno osvojio ‘tripletu’ sa dva različita kluba – Barselonom i Interom. 

Murinjo i Eto

Leta 2013. godine, Murinjo je doveo Etoa na godinu dana u Čelsi, a iako je kao 32-godišnjak u tom trenutku daleko od one forme kada je četiri godine ranije stigao u Inter, Kamerunac je imao svoju ulogu kod Portugalca. Iz jedne sezone u Čelsiju sa Murinjom, Eto će ostati upamćen po het-triku protiv Mančester junajteda.

Još jedan fudbaler koji je direktno prešao iz Barselone u Čelsi jeste Brazilac Žulijano Beleti. On je leta 2007. godine izgubio mesto u startnoj postavi Katalonaca, jer je na Kamp nou stigao Đanluka Zambrota. Ono što je posebno zanimljivo kod Brazilca, on je u dresu Barselone postigao jedan jedini pogodak, ali najvredniji – u finalu Lige šampiona 2006. protiv Arsenala za pobedu od 2:1, dok je u dresu Čelsija postigao čak šest golova iako nije bio standardni prvotimac. 

Pored pomenutih igrača, Murinjo je u svojim klubovima trenirao još nekoliko bivših igrača Barselone – Luisa Figa (Inter), Rikarda Kvarežmu (Čelsi, Inter), Tijaga Motu (Inter), Vitora Baiju (Porto) i Oriola Romeua (Čelsi).

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter