1
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

KAD JE ŠPIC KORISNIJI OD PAKERA: Oumaru nadmašio nekadašnju zvezdu Arsenala i Barselone

Objavljeno: 19.08.15 u 15:27

Špic crno-belih Abubakar Oumaru odigrao je izvanredan meč u susretu sa beloruskim šampionom, bez obzira na poraz crno-belih, i tako pokazao da je rame uz rame sa bivšom zvezdom Arsenala i Barselone Aleksandrom Hlebom.

Zahvaljujući Goalovoj naprednoj statistici, ljubitelji fudbala imaju jedinstvenu priliku izbliza i detaljno da pogledaju učinak fudbalera sa ovog meča. Jedan od zanimljivijih duela vodio se na relaciji Aleksandar Hleb – Abubakar Oumaru.

Naime, i golim okom je bilo primetno da se igra BATE-a u mnogome oslanja na učinak iskusnog 35-godišnjeg bivšeg fudbalera Arsenala. Sa druge strane, jedan od najboljih igrača „Parnog valjka“ bio je Abubakar Oumaru koji je kreirao dve kolosalne šanse za Andriju Živkovića čija statistika kaže da je bio sjajan, ali je promašio dva „zicera“ što je ostalo upečtaljivo.

Međutim, kada se brojke stave na papir i kada se povuče crta, napredna statistika jasno kaže da je Abubakar Oumaru odigrao bolje od Hleba, kreirajući više stoodstotnih šansi za svoj tim. Naime, Kamerunac je na meču „napravio“ čak tri šanse iz te kategorije, dok je bivši igrač „Tobdžija“ spakovao tek jednu.

Na nesreću po Partizan, Belorusi su svoju priliku pretvorili u pogodak pa će sa golom suficita ići u Humsku sa namerom da se četvrti put u poslednjih pet sezona domognu grupne faze Lige šampiona.

Ipak, dalje upoređivanje brojki koje su na meču upisali ova dva igrača daje za pravo navijačima crno-belih da se nadaju objektivnoj šansi za istorijski podvig i eliminaciju BATE-a.

Trebalo bi uzeti u obzir da dvojica igrača ne igraju na istoj poziciji. Hleb je meč počeo po krilu, baš kao što je nekada igrao za Barselonu i Arsenal, ali se vremešni igrač ubrzo pozicionirao na centar terena odakle je dejstvovao kao centralni vezista.

Upravo zbog toga možda ne treba da iznenadi što Belorus nije dobio niti jedan jedini duel u skok igri. Sa druge strane, Oumaru je startovao, takođe, kao krilni napadač, ali se posle crvenog kartona defanzivnog veziste crno-belih prebacio u špik, kada je trener Milinković promešao karte.

Bilo kako bilo, Oumaru je 12 vazdušnih duela, a dobio ih je 4. Kada se Hleb nalazio na polovini crno-belih on je 74,5 % svojih pasova pretvarao u tačna dodavanja. Oumaru je to činio sa 64% uspeha, ali treba istaći da se konstatno nalazio pod pritiskom barem dvojice protivničkih defanzivaca.

FOTO: Printscreen/Goal.com
FOTO: Printscreen/Goal.com

Kada je reč o ukupnom procentu uspešnosti dodavanja, Aleksandar Hleb je čak 80,6% svojih pasova poslao u noge saigračima. Abubakar Oumaru, sa druge strane, to je učinio u 69,6% situacija. Međutim, kada je njavažnija kategorija pasova u pitanju, Oumaru se pokazao kao uspešniji.

Naime, Kamerunac je uputio tri asistencije koje su kreirale gol šanse. Sa druge strane 35-godišnji vezista BATE-a, to je učinio tek jednom, iako se od njega više očekivalo da bude paker i da asistira napadačima. Ipak, trebalo bi imati na umu da je Hleb na susretu imao neverovatnu brojku od 62 dodavanja, dok je Oumaru uputio 23 pasa.

Koliko su igrači BATE-a dobro pokrivali Kamerunca i koliko je on zapravo uspevao da „iščupa“ maksimum najbolje svedoči podatak da se Oumaru našao u čak 25 duela na meču. Od toga je dobio 12, a izgubio 13. Sa druge strane, Hleb je tek osam puta ušao u duel sa igračima Partizana. I uspešno je rešio šest situacija…

Pogledajte i naprednu statistiku kada je u pitanju Andrija Živković, a uporednu statistiku za gotovo sve fudbalere sa sinoćnjeg duela možete da uradite po sopstvenoj volji OVDE.

0
0

1 Komentara

  1. ovo je dno dna ekipa koja se bori za ligu sampiona da nije uzela nikoa bozinov nula a odbrana nula i golan prima sugave golove

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter