0
Domaći fudbal

VREMEPLOV: Još uvek sijaju zvezde iz Njukasla i briselske noći, hoće li i Borisov biti taličan? (VIDEO)

Objavljeno: 18.08.15 u 17:48

U danu kada Partizan obeležava veliki jubilej, 100. utakmicu u Ligi šampiona, navijači se prisećaju i prizivaju da se ponove one najsjajnije u crno-beloj istoriji.

Kada večeras fudbaleri Partizana budu istrčali na teren Borisov arene, ispisaće nove stranice bogate istorije kluba. Biće to 100. utakmica Partizana u Ligi šampiona (bilo u kvalifikacijama, bilo u grupnoj fazi ovog takmičenja, ali i nekadašnjem Kupu evropskih šampiona). Partizan do sada ima skor od 39 pobeda, 22 nerešenih mečeva i 38 poraza. Sa druge strane biće BATE kome će ovo biti 75. meč u Ligi šampiona.

Današnje generacije Partizana svakako najviše pamte dva dvomeča, koja su crno-bele lansirali u elitu. Noć u Njukaslu pamtiće se možda više od bilo koje druge, jer je to bio prvi, istorijski ulazak kluba iz Humske u Ligu šampiona. A ništa tog avgusta 2003. godine nije išlo dobro za crno-bele, tačnije u tom slučaju, bordo-plave…

Ekipa, koju je sa klupe predvodio legendarni Nemac Lotar Mateus, nije najuspešnije počela takmičenje u domaćem šampionatu, na jedvite jade je prošla švedski Đurgarden (1:1, 2:2), a onda je dočekala slavni Njukasl. Prvi meč u Beogradu ostaće upamćen po nikada većim promašajima, s obzirom da je krajnji rezultat umesto 0:1, komotno mogao da bude 4:1 u korist Partizana.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Lotar Mateus se opredelio za formaciju 3-5-2 i sledeću postavu: Kralj, Ćirković, Bajić, Malbaša, West, Duljaj, Nadj, Djordjević, Saša Ilić (kapiten), Ilijev, Delibašić.

Na drugoj strani trener Njukasla Bobi Robson odlučio se za sledeći sastav: Given, Grifin, Solano, O’Brajen, Vudgejt, Dajer, Širer, Belami, Spid, Rober, Bernar.

[/stextbox]

 

(youtube / krkipfc)

Navijači su igrače Partizana ispratili uz ovacije i pokliče: ‘Idemo dalje, idemo dalje!’. Dve nedelje kasnije usledio je revanš na ‘Sent Džejms Parku’ u kom je Njukasl pred svojom publikom bio apsolutni favorit, ali…

Akcija iz udžbenika od jednog do drugog gola na početku drugog poluvremena pokazala je da se Partizan nije predao, a onda je zasijao i golman srpskog šampiona, Ivica Kralj. Spasio je Partizan u nekoliko navrata tokom regularnog dela i produžetaka, a onda su došli i penali. Ostalo je istorija…

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Njukasl (ENGLESKA) – Partizan (Beograd, SRBIJA I CRNA GORA) 0:1 nakon dva produžetka (na poluvremenu je bilo 0:0), posle boljeg izvođenja jedanaesteraca 4:3 za Partizan.

Stadion: Sent Džejms Park u Njukaslu. Gledalaca: 40.000. Sudija: Jan Begerer (Holandija). Strelac u regularnom toku utakmice: Ivica Iliev u 56. minutu. Žuti kartoni: Malbaša i Duljaj (Partizan).

NJUKASL: Given, Vudgejt, Spid (Dženas), O’Brajan, Hjuz, Bernar, Dajer, Solano (Lualua), Aneobi, Širer, Vijano (Rober).

PARTIZAN: Kralj, Ćirković, Malbaša, Duljaj, Vest, Đorđević, Nađ, Ilić, Stojanovski, Delibašić (Čakar) i Iliev.

[/stextbox]

 

(youtube / underPARTIZAN)

Bio je to prvi ulazak Partizana u Ligu šampiona, a na drugi su popularni ‘Grobari’ moraju da čekaju sedam dugih godina. Ništa nije bilo isto kao 2003. godine. Iako je predsednik Dragan Đurić ekipu skrpio za svega 30.000 evra koliko je potrošeno na pojačanja, ekipa Aleksandra Stanojevića je bila dominantna u domaćem prvenstvu, dok je do plej-ofa za plasman u Ligu šampiona više nego ubedljivo eliminisala jermenski Pjunik (3:1, 1:0) i finski Helsinki (3:0, 1:2).

A onda je na megdan Partizanu izašao slavni Anderleht. Posle prvog meča u Beogradu ‘brujala’ je cela Evropa o neverovatnoj atmosferi ‘Grobara’, preokretu borbenog Partizana i do tada neviđenom autogolu Lecjaka. Ipak, greška golmana Radiše Ilića doprinela je da navijači Partizana ponovo stadion napuste sa gorkim ukusom, ali su i pored toga sa pokličima ‘JA VERUJEM’ dočekali revanš u Briselu sedam dana kasnije.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Partizan – Anderleht 2:2 (0:0) Stadion: Partizana Gledalaca:24.645 Sudija: Klaus Bo Larsen

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović, Lazevski, Jovanović, Krstajić, Petrović, Moreira (od 53. Smiljanić), Tomić (od 74. Davidov), S. Ilić, Kleo, Iliev.

ANDERLEHT: Proto, Mazuh, Dešaht, Lekžak, Polak, Suarez, Busufa, Lukaku (od 61. Kanu), Kujate, Juhas, Žije.

[/stextbox]

 

(youtube / RSCAnderlechtForever)

 Došla je i ta revanš utakmica, 25. avgusta, noć u Briselu koja će ostati upamćena kao svojevrsni rimejk ‘Sent Džejms Parka’. Ovog puta Partizan je poveo sa 0:2 golovima maestralnog Klea, ali su domaći uspeli da uzvrate, izjednače i uvedu utakmicu u produžetke.

Srce i velika borbenost odveli su crno-bele ponovo do penala, gde je ‘fortuna’ ponovo bila na strani srpskog šampiona. Tri neverovatna promašaja ‘nebu pod oblake’ Anderlehtovih Argentinaca navijači Partizana će večno pamtiti.

 [stextbox id=“alert“]

Anderleht – Partizan 2:2 (0:1), (prvi meč 2:2) – penali 2:3
Lukaku 64, Žile 72 – Kleo 15, 53

Penali:
Suares x – Kleo 1
Biljia x – Krstajić x
Žile 1 – Petrović 2
Ležer 2 – Davidov x
Busufa x – Stanković 3

Anderleht: Proto – Žile, Juhaš, Mazuh, Dešaht – Suarez, Biljia, Kujate (Ležer 60′), Polak, Suarez – Busufa – Lukaku

Partizan: R. Ilić – Stevanović, Marko Jovanović, Krstajić, Lazevski – Tomić (Stanković 82′), Petrović, Smiljanić, S. Ilić (Davidov 18′) – Iliev (Bogunović 101′), Kleo

[/stextbox]

 

(youtube / starsport100)

Crno-beli već četiri godine unazan traže reprizu sjajnih noći u Njukaslu i Briselu i do danas nisu nikad bili bliži tome. Poslednji i jedini put kada su igrali plej-of za plasman u Ligu šampiona bili su uspešni, upravo protiv Anderlehta.

Interesantno, u oba dosadašnja ulaska u Ligu šampiona Partizan je u svim svojim dvomečima (ukupno pet) revanše igrao na gostovanjima. Sada navijači priželjkuju reprizu Steaue i konačno feštu i proslavu ulaska u elitu na svom ‘hramu fudbala’, koja im je umalo izmakla 2005. protiv slovačke Artmedije.

345de7b290d40cda0f4cc09de986115b

Još je interesantnije da će večerašnja 100. utakmica Partizana u Ligi šampiona biti ukupno 50. kapitenu Saši Iliću u istom tom takmičenju. Ima li boljeg razloga da crno-beli na krilima svoje ‘ikone’ večeras ostvare protiv BATE-a rezultat vredan novog plasmana u Ligu šampiona?

Sa srećom, crno-beli!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter