0
Evropske lige

VREMEPLOV: Golman od 150kg, golišav jurio sudije, postao legenda, a stigao je za samo 50 funti! (FOTO)

Objavljeno: 17.08.15 u 18:16

Svojom fizičkom pojavom zastrašivao je protivnike, poznat i po raznim ekscesima na terenu, najdeblji golman u istoriji fudbala, čuveni – Vilijam Henri Fouk (12. april 1874-1. maj 1916) nadimak: „Fatty“ (Debeljko). 

Fudbalsku karijeru započeo je sa dvadeset godina na golu Šefild junajteda za koji je branio punih deset sezona. Sa ovom ekipom bio je prvak Engleske, osvojio dva FA Kupa, a treći izgubio u finalu.

Golman koji je po svojoj visini (193 cm), posebno težini (150 kg) jedinstven u svetu fudbala. Ipak, ovaj golman nije samo svojim izgledom privlačio pažnju već i svojim odbranama. Iako je imao silnu masu, engleske fudbalske arhive ga opisuju kao neobično pokretnog i veštog golmana.

Ostao je upamćen i po raznim ekscesima, na meču FA Kupa protiv Sautemptona na krajnje kontraverzan način izrazio je svoje nezadovoljstvo na jednu sudijsku odluku.

Šefild junajted je sve do pred kraj vodio sa 1:0, da bi potom Sautempton u poslednjim minutama meča izjednačio golom iz „ofsajda“ (u nekoj drugoj formi). Kada je meč završen popularni „Debeljko“ se u znak protesta skinuo go do gole kože, a zatim pojurio prema sudijama koji su preplašeni pobegli u svlačionice. Na kraju su ga čelni ljudi FA, koji su tada bili prisutni na meču, morali smirivati i zamoliti ga da obuče barem donji veš. 

Vilijam Fouk 2

1905. godine prešao je u Čelsi, za 50 funti, što će se kasnije ispostaviti da je ovo pre svega biti odličan marketinški potez. Publika iz čitavog Londona dolazila je svakog drugog vikenda na „Stamford Bridž“ kako bi gledala ovog „čudnog“ golmana.

Nakon Foukovog dolaska ulaznice za domaće utakmice Čelsija dvostruko su skočileAnalitičari tvrde da se publika stiskala na tribinama „Stamford Bridža“ kako bi videla na delu „Debeljka“.

Ovaj golman je svojom veličinom pomalo zastrašivao protivničke igrače, tako da su se u upravi Čelsija dosetili jednog trika. Naime, kako legenda kaže, pored svake stative „debeljkovog“ gola za vreme utakmica na „Stamfrod Bridžu“ stajala su dva dečaka kako bi se stekao još impozantniji utisak Foukove fizičke veličine.

Karijeru je završio sa 33 godine u dresu Bradford sitija.

Fouk je umro u 42. godini u nerazjašnjenim okolonostima. Najpre se mislilo da je u pitanju bila ciroza, dok noviji izvori tvrde da usled siromaštva nije imao dovoljno novca za lekove za upalu pluća.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter