0
Košarka

EP ZA KADETE: ‘Orlići’ ošurili ‘petliće’

Objavljeno: 10.08.15 u 19:07

Košarkaška reprezentacija Srbije, igrači do 16 godina starosti, ostvarila je veoma važan triujumf na startu druge faze Evropskog prvenstva koje se održava u Kaunasu (Litvanija).

Izabranici selektora Nenada Trunića u okviru prvog kola grupe “F“ savladali su snažnu selekciju Francuske sa 69:62 i tako su došli u poziciju da sudbinu vezanu za plasman u četvrtfinale šampionata drže u svojim rukama. Srpski kadeti odigrali su daleko najbolju utakmicu u dosadašnjem toku turnira, uspeli uspešno da se nose sa fizički daleko jačim rivalom, a sjajnom igrom u finušu susreta dođu do veoma važnih bodova.

Predovđeni raspoloženim Andrijom Marjanovićem srpski kadeti odlično su počeli duel u Kaunasu i u petom minutu poveli sa 11:3. Zahvaljujući Marku Pecarskom naš mladi tim je uspešno kontrolisao skok igru, inače najjače oružje rival i još više povećao vođstvo – 19:8. Samo mali pad koncentracije bio je dovoljan Francuzima da se konsoliduju i smanje zaostatak – 27:22 (15. minut). Odlično su tada odreagovali srpski kadeti, još više povećali agresivnost u odbrani, a Pecarski i Uskoković povisili na 38:26. Nažalost u poslednja dva minuta prvog poluvremena Srbija nije uspela da poentira, a „Trikolori“ su trojkom Ludviga Bejirsta prišli na 38:31.

Nastavile su se poteškoće srpskih kadeta u ofanzivnim akcijama i na početku drugog dela igre. U prva četiri minuta poentirao je samo Miloš Novaković, rival je drastično popravio šut iz igre, definitivno uhvatio rezultatski priključak – 40:38, a do završetka treće četvrtine prešao u vođsto – 50:51. Ipak, Srbiju je u igru vratio efikasni Andrija Marjanović, a posle trojke Tadije Tadića i uspešne akcije Marka Pecarskog stečeno je sedam poena prednosti – 60:53 (35. minut). Međutim, ponovo je došlo da pada koncentracije, što Francuzi koriste da dođu do ekspresnog izjednačenja – 60:60. Usledila je uzbudljiva završnica meča koju su najvili Uskoković i Latinović – 64:62. Tada je došlo do ključnog detalja kad je Marko Pecarski uspeo da poentira i iznudi dodatno slobodno bacanje – 67:62. Uvukla se nervoza u redove mladih „Trikolora“, koji su brzopleto želeli da dođu do preokreta. Sve je bilo gotovo tri sekunde pre kraja kad je sjajni Pecarski postavio konačan rezultat – 69:62 i doneo veliki trijumf Srbiji.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Srbija – Francuska 69:62 (21:13, 17:18, 12:20, 19:11)

SRBIJA: Uskoković 8, Kovačević 2, Tadić 7, Vulikić, Latinović 5, Marjanović 19, Matić 5, Novaković 2, Petrušev, Mihajloski, Stajčić 2, Pecarski 19.

FRANCUSKA: Raklen, Bejirst 9, Viskar-Getc, Blan 17, Fevrije, Brki 2, Dore 3, Mopsu, Piko, Bazile 9, Oar 8, Aba 12.

[/stextbox]

 

– Odigrali smo puno pametnije nego na prethodnim mečevima, ispoštovali sve dogovore, naročito u defanzivnim zadatcima tokom prvog dela igre. U drugom poluvremenu imali smo problema u organizaciji napada, ali smo čvrstom odbranom uspeli da ostanemo u igri i odličnim izborom rešenja u samoj završnici dođemo do trijumfa. Ova pobeda će sigurno puno značiti na planu samopouzdanja. Sada smo tamo gde smo morali da budemo posle prve faze šampionata, odlučivaćemo o našoj sudbini i boriti se za plasman u čevrtifinale. Očekuju nas odlučujuće utakmice protiv selekcija Hrvatske i Crne Gore. Verujem da će biti nešto lakše nego protiv Francuza, jer sledeća dva rivala nemaju toliko fizički dominantne sastave – istakao je Nenad Trunić, selektor kadetske reprezentacije Srbije.

Reprezentacija Srbije se u okviru drugog kola grupe „F“ na Evropskom prvenstvu u Litvaniji u utorak od 13:00 časova sastaje sa selekcijom Hrvatske.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter