0
Odbojka

Foto: OSS

ODBOJKA SE VRAĆA KUĆI: Grbić je ono što je ovim momcima falilo da bi bili najbolji! (VIDEO)

Objavljeno: 21.07.15 u 17:44

Srbija, zemlja sporta. Pre svih košarke, vaterpola, odbojke, da se ne uvrede teniseri, atletičari, kajakaši, veslači, strelci i ostali. Sećate se onih bilborda na aerodromu, širom Beograda i Srbije: Dobrodošli u zemlju: košarke, vaterpola, odbojke. Vaterpolo je tu najkonstantniji po uspesima, reprezentativna košarka se vraća na staze stare slave i uspeha, a isto to već sada sa sigurnošću možemo da kažemo i za odbojku.


Muška odbojkaška reprezentacija Srbije je jedna od najuspešnjijih selekcija na svetu. Najveći uspeh ostvaren je 2000. u Sidneju osvajanjem olimpijskog zlata, koje je do 2012. i najsjajnijeg odličja Milice Mandić u Londonu bilo poslednje. Pored tog zlata osvojena je i bronza četiri godine ranije.
Na Svetskim prvenstvima imamo srebro iz Japana 1998, ali smo zato konstantno bili na postoljima Evropskih prvenstava. Pet bronzi, srebro, dva zlata. Osvajane su medalje i u Svetskoj ligi, tri bronze, pet o srebro je ovo od pre neki dan, imamo i bronzu u Svetskom kupu.

Foto: FIVB
Foto: FIVB

Kao što vidite, većina odličja su bronzana, srebrna, malo je zlatnih. Nekako su apetiti bili sve veći, a od SL 2010. i trećeg mesta, medalja je bilo sve manje. ‘Samo’ zlato na EP 2011. i bronza 2013. Posle prošlogodišnjeg neuspeha na SP i osvajanja tek devetog mesta Igor Kolaković, dugogodišnji selektor, podneo je ostavku. Licitiralo se od polovine septembra sa imenima naslednika, najčešće su se spominjali Zoran Gajić, naš najtrofejniji stručnjak, Slobodan Kovač i Nikola Grbić.

Početkom februara selektorskog posla latio se legendarni Nikola Grbić. Pet meseci kasnije, ako je iko sumnjao u to, ovaj odabir se ispostavio kao pravi potez. Srbija je, mimo očekivanja, osvojila srebro u Svetskoj ligi u Rio de Žaneiru, na debitantskom takmičenju Grbića na klupi.

Foto: FIVB
Foto: FIVB

Krenulo je porazom od Brazila 3:2 u A grupi. Usledio je još jedan, (3:1), pa pobeda nad Italijanima 3:1, poraz od 2:3. Usledio je revanš Brazilcima od 3:2, novi tesni poraz 2:3. Australija je dva puta maksimalno savladana, pa Italija sa 3:1 i 3:2. Australijanci su na kraju grupnog takmičenja bili ‘čvršći orah’, pobedili smo ih sa 3:1, a onda izgubili sa 2:3. 

Izvor: YouTube, Bogdan

Srbija se plasirala na završni turnir SL. U prvom kolu Italijani su slavili sa 3:2. Potom je Srbija bila bolja od šampiona sveta, Poljske, u pet setova. Velika borba viđena je i u polufinalu, u kojem su naši momci sa 3.2 savladali SAD. Iscrpljeni od prethodnih mečeva i velikih preokreta, glatko su izgubili od Francuza sa 3:0.
Međutim, nije fraza kada se kaže da ovo srebro sija zlatnim sjajem. Medalje u SL nije bilo još od 2010. Imali smo igrače koji su među najboljima na svetu na svojim pozicijama (Podrščanin, Atanasijević, Lisinac, Stanković, Kovačevići…) ali, nešto je falilo. Grbić je pronašao ulogu svakom igraču, vratio pomalo uzdrmani kult reprezentacije, stvorio tim, a onda je došla i igra.

Foto: OSS
Foto: OSS

Svi za jednog, jedan za sve. Reče Nikola Grbić da ova ekipa ima deveet života. Ima hemiju, pojedince koji rade za tim, Atanasijević je na ovom turniru bio najbolji korektor, Lisinac srednji bloker,selektora sa ogromnim znanjem koji je bio vrhunski igrač, postaće takavi trener i selektor… Ne bi se on upustio u nešto u šta ne veruje i za šta se neće boriti svim silama, kao nekada dok je igrao. Ima još na čemu da se radi, pa da se ova srebrna, ali i sve one srebrne i bronzane medalje u prošlosti sada pretvore u zlatne. 

Izvor: YouTube, Bogdan

Neće naših biti na Svetskom kupu u Japanu (8.-23. septembar), prvom kvalifikacionom turniru za OI u Riju. Igraće 12 reprezentacija, a olimpijski vizu izboriće dve najbolje, naši momci tražiće neku drugu šansu.

Spremaće se za EP u italiji i Bugarskoj (9.-18. oktobar). Srbije će igrati u grupi D protiv selekcija Rusije, Slovačke i Finske. Realno je očekivati da će meč sa Rusima odlučivti o prvom mestu u grupi, raspored je dobar, a Srbija, baš kao što je igrala i u Riju i tokom SL igra do poslednjeg daha, bori se za svaku loptu, ne predaje se ma ko da je sa druge strane mreže… Takav je bio Nikola, takvi će biti i njegovi izabranici. Nećemo više gledati bleda lica, bezidejnu igru, spuštene glave. Sa Nikolom je to jednostavno nemoguće! Pa, se možda već ove jeseni čuje himna…

Foto: FIVB
Foto: FIVB
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter