0
Košarka

SP ZA JUNIORKE: Prva pobeda mladih Srpkinja

Objavljeno: 19.07.15 u 22:50

Juniorska reprezentacija Srbije, igračice do 19 godina starosti, ostvarila je prvu pobedu na Svetskom prvenstvu koje se održava u Čehovu (Rusija) pošto je savladala selekciju Južne Koreje sa 74:66 (17:25, 14:5, 22:20, 21:16).

Izabranice selektora Zoran Tira posle ubedljivog poraza na startu šampionata od Australije, uspele su da povrate samopouzdanje i u okviru drugog kola grupe „D“ savladaju selekciju Koreje i dokažu da nisu slučajno među 16 najboljih na planeti. Naš mladi tim je osim na početku susreta bio daleko bolji rival. Sve vreme diktirao tempo, koristio visinsku prednost što mu je omogućilo da ima punu kontrolu i dođe do prvih bodova:

Azijska selekcija je na samom startu duela uspela da nametne željeni stil igre, brzim kontranapadima i odličnim šutem, pre svega za za tri poena, već u finišu prve četvrtine dođe do dvocifrenog vođstva – 15:25. Srpske košarkašica su u nastavku igre počele sve više da koriste visinsku prednost, raspoloženoj Bojani Stavanović, pridružile su se Katarina Zec i Kristina Arsenić, tako da je napravljena serija 9:0 i uhvaćen rezultatski priključak – 24:25. Puno bolja odbrana i sve veća dominacija u skok igri omogućila je Srbiji da prvo poluvreme ipak reši u svoju korist – 31:30.

Sa puno više samopouzdanja krenule su reprezentativke Srbije u nastavku utakmice. Aleksandra Katanić je uspešno dirigovala napadima, a šut sve bolje služio naše košarkašice koje su u 23. minutu poenima Snežane Bogićević povele sa 39:32. Selekcija Koreje ipak je uspela da se konsoliduje i dođe do izjednačenja 41:41 polovinom trećeg prerioda. Diktirao je naš mladi snažan tempo, bio evidentno bolji, ali ni posle 30 minuta susreta nije uspeo da stekne ubedljiviju prednost od 53:50. Nije to pokolebalo izabranice selektora Tira, koje su zaigrale najbolje u finalnoj deonici i u 35. minutu stigle do ključne prednosti – 63:52. Bila je to savim dovoljna zaliha našem mladom timu da rutinski privede meč kraju i dođe do prvog trijumfa na šampionatu – 74:66

– Doživeli smo debakl na premijeri od čega se nije bilo lako oporaviti i vratiti u život. To se najbolje videlo u prvoj četvrtini protiv selekcije Koreje, kojoj smo omogućili da se razigra i pogodi gotovo svaki šut u uvodnim minutima. Ipak, brzo smo došli sebi, zaigrali agresivnije, taktički zrelije i počeli da koristimo naše prednosti. Mogli smo puno ranije da prelomimo utakmicu, ali smo pravili greške, što je rival znao da kazni i održi rezultatski priključak. Pobeda je u ovom trenutku najvažnija, jer na ovom šampionatu nema slabog protivnika i nikoga nije lako savladati. Sledi nam slobodan dan, a onda duel sa Brazilom u kome će se potruditi da odigramo najbolje što možemo – istako je Zoran Tir, selektor ženske juniorske reprezentacije Srbije.

Srbija – Koreja 74:66 (17:25, 14:5, 22:20, 21:16).

SRBIJA: Zec 12, Stevanović 18, Jokić 2, Šubašić 2, Bogićević 10, Arsenić 14, Katanić 9, Nogić 7, Vučković, Vojinović, Ilić, Bojović.

KOREJA: Dž. Li 11, Dž. Kim 3, H. Kim 5, Dži Li 16, Ča, Park 19, Eom 2, Ha. Li 4, Ju, Jin 6, S. Kim, Dže. Kim.

U ponedeljak je na Svetskom prvenstvu u Čehovu slobodan dan. Reprezentacija Srbije u okviru trećeg kola grupe „D“ sledeći meč na šampionatu igra 21. jula (14:45) protiv selekcije Brazila.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter