0
Analize

UMETNIK KAKVOG FUDBAL VIŠE NIKAD NEĆE IMATI: Van terena ljubitelj vina, a na njemu dirigent i slikar (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 07.07.15 u 14:23

U Juventus je došao kao višak, kao ‘dekica’ koji više nije potreban, nekada, velikom Milanu, da stavi tačku na svoju karijeru što se tiče italijanskog fudbala. Tog leta 2011. godine u gradu mode su slavili odlazak ‘dekice’ od 32. godine i sa pakosnim podsmehom su ga pustili u rivalski Juventus. Sami sebi iskopali su raku. Nisu ni slutili koliko su pogrešili.

‘Legenda’ kaže da je Andrea Pirlo plakao tri puta u životu. Sva tri puta posle teških poraza u finalima evropskih takmičenja. Prvi put je to bilo one ‘Istanbulske noći’ kada je, tada plejmejker Milana, bio aktivan svedok možda najvećeg preokreta u istoriji fudbala, a imao je tu nesreću da baš on bude na poraženoj strani.

– Utakmica u Istanbulu se igrala 25. maja, a naša liga se još nije završila. Četiri dana kasnije na programu je bio meč protiv Udinezea. Takav sraman raspored je za nas bila najteža kazna. Uvek smo se pitali zašto, ali niko nije imao nikakve odgovore. Jedva sam mogao da spavam posle tog poraza u Istanbulu. Pa čak i kad se probudim, u glavi mi je sumorna misao JA SAM ODVRATAN. NE MOGU DA IGRAM VIŠE. Redovno su mi pre spavanja pred očima bili Dudek i ostali Liverpulovi igrači. Noćna mora je noćna mora. Znaš da će početi kad zatvoriš oči, ali neće prestati kada ih ponovo otvoriš – rekao je tada Pirlo u očaju, ali je kao pravi šampion posle toga visokog čela ustao!

161728_andrea-pirlo-dan-mario-balotelli-bersedih-usai-kalah-dari-spanyol_663_382

Drugi put je plakao 2012. godine, kada je ‘Furija’ ‘oduvala’ Italiju u finalu Evropskog prvenstva, Španija je podigla pehar pobedom od 4:0. Poslednje suze su i najsvežije. I još uvek peku. Potekle su 6. juna ove godine, svi se dobro sećate finala Lige šampiona kada je pola ‘starog kontinenta’ plakalo sa ‘maestrom’, ne zato što je bio poražen, već zato što je svima bilo jasno da je to njegov oproštaj od evropskog fudbala.

CG2IdOZXIAA0JyA

U gotovo svakom meču, bez obzira na ime protivnika sa druge strane, Pirlo ispoljava dominaciju kakva se retko kada može videti. On je uvek dirigent celokupne taktike kako ‘Azura’, tako i svog kluba, uz to i kralj tehnike koju protivnik prosto ne može da ukroti oštrim startom. Jednostavno, na njega se ne može startovati. Kada ste videli da je neko Andreu Pirla ‘složio kao metar drva’? Niste, to je nemoguće.

(youtube / HeilRJ)

Mnogi ga zovu ‘Mocart’, ‘dirigent’, ‘maestro’, ‘arhitekta’… Nije teško shvatiti zbog čega ukoliko ste barem jednom gledali Andreu Pirla na delu. Njegova igra teče kao po loju, po notama koje on stvara i tu muziku kao preko razglasa širi po celom terenu. Ipak, meni najomiljeniji njegov nadimak je ‘Il pittore‘ iliti u prevodu ‘slikar‘. Znate, Pikaso je samo jedan, ali da li je on umeo onako da slika bez četkice, sa loptom u nogama i tri protivnika na leđima? Naravno da nije. Pirlo? Stvara remek-dela.

BqFrqoWCYAIra17

Prva stvar koju sam uradio pre nego što sam počeo da pišem ovaj tekst je gledanje cele utakmice Italijana sa Englezima u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2012. godine. Nijedan gol za 120 minuta, ali na stotine prilika, od čega je 90 posto upravo Pirlo ‘izmislio’. I čitava dva sata protekla su mi kao trenutak, sve do jedanaesteraca kada je ‘Mocart iz Breše’ ispisao zlatne stranice evropskog fudbala.

Penal-serija je bila tek na sredini, a posle Pirlove ‘Panenke’ pobednik je već bio poznat. Oduševljenje društvanceta sa kojim sam tada gledao tu utakmicu bilo je veće nego kada nam je kasniji penal Dijamantija doneo pare na tiketu.

(youtube / Khaled Issy)

Pored originalnog Ronalda, jedini je fudbaler koga obožavaju svi u Italiji, iako je igrao za sva tri najveća kluba ‘na čizmi’. Iako je sa Milanom osvojio dve Lige šampiona i igrao tri finala, ako ga danas, posle gotovo dve decenije igranja u Seriji A, pitate koji klub mu je ostao u najlepšem sećanju, za njega dileme neće biti. Neverovatno je koliko brzo su ga navijači Juventusa prihvatili kao svog. Nijedan fudbaler nije prihvaćen od strane crno-belih tifoza kao ‘Mocart’. A i oni su njemu prirasli za srce. Stvorila se hemija. Emocije. Ljubav. Otuda one suze posle finala sa Barsom…

11698548_1174821259211768_6991046171302154871_n

Sada će u njegovim majstorijama na ‘zelenom tepihu’ uživati bogati Amerikanci, u sve popularnijem šouu buržuja pod imenom MLS liga. Sve je više virtuoza ‘preko bare’, otisnuo se i Il Pittore, da pripoveda enormno znanje oduševljenim Amerima. On će uživati u fudbalu i vinu, svojoj najvećoj pasiji. Evropa će ga gledati samo preko satelita, ali uvek je tu arhiva koja će večno držati uspomenu na najvećeg fudbalskog ‘Mocarta’ – Andreu Pirla Veličanstvenog.

/youtube / colosimo99)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter