1
Extreme

ZLATNI PARAGLAJDERISTI: Željko Ovuka pobednik trke u Kruševu u disciplini prelet (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 06.07.15 u 15:50

Željko Ovuka iz Beograda pobednik je Predevropskog šampionata u paraglajdingu u disciplini prelet, koji se održalo prethodne nedelje u makedonskom gradu Kruševu.

Nakon četiri trke i ukupno preletenih 175km, bez motornog pogona, samo uz pomoć vetrova, uspeo je da iza sebe ostavi 81 pilota iz 21 zemlje.

– Ovo je izuzetan rezultat za celokupni srpski paraglajding, ne samo za mene lično, jer je ovo u stvari test takmičenje za Evropsko prvenstvo, koje će se iduće godine ovde održati. Posebno bih istakao i rezultat Predraga Dudića koji je u ovakvoj konkurenciji, sa malo lošijim paraglajderom osvojio vrlo visoko mesto. Ovaj uspeh nije došao preko noći, već velikim radom i uz podrškom Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije. Sve to daje nam opravdane argumente da se iduće godine nadamo visokim rezultatima. – izjavio je Ovuka nakon pobede.

Drugi najbolje plasirani pilot iz Srbije, bio je Predrag Duduć iz Raške koji je osvojio peto mesto na ovom izuzetno važnom takmičenju koje je zapravo uvod u Evropski šampionat koji će se na istom mestu održati naredne godine. Između dva srpska pilota, plasirali su se Viktor Sibircev iz Izraela, osvojivši drugo mesto i Milan Šokac iz Mađarske koji je osvojio treće mesto.

Ekipu naših takmičara činilo je 16 pilota iz cele Srbije od kojih i jedna devojka. Najbolji piloti paraglajdera iz Beograda, Čačka, Raške, Valjeva, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Požarevca, Zemuna, Vršca i Banja Luke, dostojno su predstavljali svoju zemlju na ovom prestižnom takmičenju.

Organizatori takmičenja bili su Vazduhoplovni savez Makedonije i lokalni paraglajding klubovi iz Prilepa i Kruševa uz podršku Međunarodne vazduhoplovne federacije. Bodovi sa ovog takmičenja ubrajaju se u međunarodnu rang listu pilota paraglajdera na kojoj Srbija trenutno zauzima 23. mesto. Nakon obračunavanja rezultata i sa ovog takmičenja, očekuje se poboljšanje plasmana.

Naredno okupljanje pilota paraglajdera iz Srbije koji se takmiče u disciplini prelet, zakazano je za 11. jul u Novoj Gorici (Slovenija), gde će Vazduhoplovni savezi Slovenije i Srbije, organizovati zajedničko državno prvenstvo.

0
0

1 Komentara

  1. Ovi paraglajderisti baš često osvajaju neke medalje. Jel ovi drugi nemaju pojma, ili smo mi tako dobri i u paraglajderstvu?

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter