0
Košarka

SP, U19: Mučenje, ali pobeda ‘orlića’ na startu Svetskog prvenstva

Objavljeno: 27.06.15 u 21:43

Košarkaška reprezentacija Srbije, igrači do 19 godina starosti, uspešno je startovala na Svetskom prventvu koje je danas počelo na Kritu. Izabranici selektora Aleksandra Bućana u okviru prvog kola grupe „D“ uspeli su da posle velike borbe i neizvesne završnice savladaju borbenu selekciju Dominikanske Republike.

Mučili se srpski juniori sa upornim i agresivnim rivalom koji nije odustajao do samog kraja, ali su u samom finišu ipak pronašli način da opravdaju ulogu favorita i dođu do prvog trijumfa na šampionatu: Srbija – Dominikanska Republika 82:77 (17:19, 25:21, 19:18, 21:19).

Iako su veoma brzo poveli sa 11:5 srpski juniori su se tokom prvog poluvremena imali velikih problema sa agresivnom i pokretljivom odbranom rivala pogotovo što šut nikako nije služio izabranike selektora Bućana. Borbena selekcija Dominikasne Republike predvođena odličnim šuterom Andresom Felizom (19 poena u prvih 20 minuta) bila je daleko raspoloženija i uspela da sredinom druge deonice stekne solidno vođstvo – 31:25. Ipak, u finišu prvog dela igre srpski tim je došao do željenog ritma i preko Miloša Glišića, Vanje Marinkovića, Ilije Đokovića i Aleksandra Aranitovića uspeo da preokrene rezultat u svoju korist – 42:40.

Daleko angažovanije i agresivnije počeli su srpski juniori drugo poluvreme. Puno čvršća odbrana ulila je preko potrebno samopouzdanje za igru u napadu što rezultiralo sa dve trojke Ilije Đokovića sa vođstvo 52:43 u 24. minutu. Uspeo je naš mladi tim da dođe i do dvocifrene prednsoti u finišu treće četvrtine (61:51). Kad se činilo da je meč prelomljen usledilo je nekoliko brzopletih odluka i nepotrebih grešaka reprezentativaca Srbije što je uslovilo seriju rivala od 9:0 koja je ih ponovo vratila u igru (61:60). Poenima Vasilija Vučetića i Radovana Đokovića srpski tim je uspeo da odbije napad Dominikanaca, ali to nije sprečilo uzbudljivu završnicu koja je izgleda bila neizbežna.

U poslednja dva minuta susreta ušlo se minimalnim vođstvom Srbije – 72:71. Usledila je trojka Stefana Pena, ali i espresan odgovor rival koji posle dužeg vremena dolazi do izjednačenja – 75:75. Ipak, u poslednjim sekundama Miloš Glišić je bio najprisebniji, jer najpre uspeo da poentira iz reketa, a nešto kasnije iskoristi oba slobodna bacanja. U poslednjem pokušaju Dominikanaca da izbore produžetak iskatako se kapiten Stefan Lazarević koji je ukrao loptu Matosu, posle čega je Penu preostalo samo da postavi konačan rezultat – 82:77

– Umalo nismo platili danak nekompletnosti tokom pripremnog perioda. Ipak, za ovaj mladi tim startna pobeda na Svetskom prvenstvu bez obzira na ime protivnika je uspeh. Puno problema nam je zadavao odlični Feliz, čiji smo učinak na neki način svesno žrtvovali, kako bi zaustavili njihovog najboljeg igrača dominantnog centra Arauha. Pored toga što smo najmlađi tim na šampionatu, jasno se vidi da još uvek ninismo dovoljno uigrani. Ipak, verujem da ćemo igrati sve bolje u narednim utakmicama, a u punoj formi biti kad počnu eliminacione borbe – ističe Aleksandar Bućan selektor juniorske reprezentacije Srbije

SRBIJA: Peno 13, Aranitović 6, Marinković 6, Ostojić 3, R. Đoković 9, Stojanović 2, I. Đoković 12, Lazarević, Simanić, Glišić 12, Vučetić 11, Miladinović 8.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: Flores 12, Matos 6, Polanko, Montero, Duran 2, Perez 6, Feliz 26, Rodrigez 13, Arauho 7, Valera, Penja 5, Njunjez.

U okviru drugog kola grupe „D“ Svetskog prvenstva za juniore koje se održava na Kritu, reprezentacija Srbije u nedelju od 16:45 časova se sasataje sa selekcijom Južne Koreje.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter