1
Fudbal

FOTO: Sport-Express.ru/Printscreen

RUSI OPŠIRNO O NOVIM SVETSKIM PRVACIMA: Srbi su najmalobrojnija nacija koja je pokorila svet

Objavljeno: 22.06.15 u 00:41

Nisu se samo Srbi radovali velikoj pobedi „orlića“ Veljka Paunovića na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, sreća nije zaustavljena ni samo na Balkanu, već je stigla čak i do Rusije.

Već smo imali priliku da čujemo na koji način je komentator ruske televizije proslavio pobedonosni pogodak koji je postigao Nemanja Maksimović, a tokom dana vodeći sportski portal u Rusiji – Sportekspres objavio je opširan članak o velikom uspehu reprezentacije Srbije.

Tekst koji prenosimo u celosti potpisao je kolega Aleksandr Bobrov.

– Pobeda Srba je možda neočekivana, ali ne i slučajna. Većina tih igrača redovno igra u domaćem prvenstvu. Ne za drugi tim, ili mlađe kategorije već za najjači tim. Dve godine ranije nekoliko njih, koji su rođeni 1995. godine igrali su za godinu dana stariju selekciju i osvojili su Prvenstvo Evrope za igrače do 19 godina. Radi se o Predragu Rajkoviću, Milošu Veljkoviću, Nemanji Maksimoviću, Sergeju Milinkoviću Saviću i Mijatu Gaćinoviću.

– Srbi su pokazali veliku fiziičku, ali i psihičku spremnost. Svaki od četiri meča eliminacione faze za njih je trajao 120 minuta i u svakom od njih su pobedili – Mađarsku, Mali i Brazil sa po 2:1, a SAD 6:5 posle boljeg izvođenja penala.

„Ruski velikan želi mladog Jovanovića“, naslov je koji je prethodne nedelje kružio srpskim medijima. Naše srpske kolege tvrde da je „bratski klub Crvene zvedze spreman da plati za centarhalfa Vukašina Jovanovića 1,5 miliona evra.“ Bratski klub je moskovski Spartak, kojem je za oko zapao Jovanović još prošle godine tokom prijateljskog meča prilikom otvaranja novog stadiona. Takođe skauti Spartaka su odgledali još nekoliko utakmicama u kojima je nastupio Vukašin. Intezivniji pregovori trebalo bi da se dese po njegovom povratku sa Novog Zelanda. Da li će Jovanović odmah doći u Moskvu ili će još pola sezone ili sezonu provesti na Marakani odlučiće novi trener Spartaka Dmitrij Alejničev.

FOTO: fifa.com
FOTO: fifa.com

– Predrag Rajković koji je sa svojih 19 godina već kapiten Crvene zvezde proglašen je za najboljeg golmana domaćeg prvenstva u sezoni 2014/15 u izboru igrača koji nastupaju u tom takmičenju, Rajković je dobio i „Zlatnu rukavicu“ – trofej koji se dodeljuje najboljem golmanu Svetskog prvenstva.

– Zanimljivi podaci: Nekoliko igrača koji se nisu rodili u Srbiji odnosno fudbalski su odrasli u inostranstvu odlučili su ipak da igraju za reprezentaciju države svojih predaka. Braća Milinković-Savić Vanja i Sergej rođeni su u Španiji, Milan Gajić u Hrvatskoj, Miloš Veljković u Švajcarskoj, a Srđan Babić, Miladin Stevanović i Mijat Gaćinović u Bosni (Republici Srpskoj). Ali, oni su svi Srbi. Sa svega sedam miliona stanovnika Srbija je postala najmalobrojnija nacija koja je osvojila Svetsko prvenstvo.

– U većini srpskih gradova uspeh juniora ljudi su proslavili izlaskom na ulice. „Najbolji jutarnji šou u istoriji nacionalne televizije“ – nazvan je meč, a državna televizija je tokom dana saopštila da je utakmica protiv Brazila bila jedan od najgledanijih događaja te kuće.

– „Orlići“, kako nazivaju mladu selekciju Srbije, do pobede je vodio 37-godišnji Veljko Paunović, u Rusiji poznat po tome što je igrao za Rubin iz Kazanja. Paunović je karijeru započeo u Partizanu, a potom je nastupao za Marbelju, madridski Atletiko, Majorku, Ovijedo, Tenerife, Hanover, Hetafe, Almeriju i Filadelfiju. Pobedu na Mondijalitu posvetio je svom pokojnom ocu, poznatom jugoslovenskom fudbaleru Blagoju Paunoviću.

– Priča se da je uoči jednog od prvih treninga svojim „orlićima“ pokazao film snimljen u čast pobede juniorske reprezentacije Jugoslavije koja je 1987. godine osvojila Svetsko prvenstvo u Čileu. S obzirom da živi u Španiji Paunović je otvorio profile na gotovo svim društvenim mrežama kako bi mogao da komunicira sa mladim igračima. Iskoristio je prednost društvenh mreža, na kojima maldi provode dosta vremena, kako bi svojim izabranicima predstavio razne zanimljive materijale iz kojih je moguće izvući pouku.

– Vanja Milinković-Savić je prošle godine postao igrač Mančester Junajteda, ali je i prethodnu sezonu proveo u Vojvodini kao pozajmljeni igrač. Za tada 17-godišnjeg golmana engleski klub je platio 1,75 miliona evra, Nije mala suma, ali to nije sve. Za svaki meč proveden na golu novosadski klub je dobijao bonus od 10 hiljada evra od Junajteda, u vidu stimulansa kako bi uprava Vanji davala više vremena da brani. U prethodnoj sezoni Vanja je nastupio na 17 utakmica.

– Za nadolazeću zvezdu srpskog fudbala proglašen je 18-godišnji Andrija Živković, najmlađi reprezentativac u istoriji Srbije i najmlađi kapitena u istoriji Partizana. Prema nepotvrđenim informacijama poznati fudbalski menadžer Pini Zahavi je već dogovorio Živkovićev transfer u Valensiju.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina održava se od 1977. godine i održava se svakog drugog leta.

Pobednici su do sada bili:

1977 – SSSR
1979 – Argentina
1981 – SR Nemačka
1983 – Brazil
1985 – Brazil
1987 – Jugoslavija
1989 – Portugalija
1991 – Portugalija
1993 – Brazil
1995 – Argentina
1997 – Argentina
1999 – Španija
2001 – Argentina
2003 – Brazil
2005 – Argentina
2007 – Argentina
2009 – Gana
2011 – Brazil
2013 – Francuska
2015 – Srbija

[/stextbox]

 

Tokom svih ovih godina na ovom takmičenju od poznatih fudbalera igrali su Dijego Maradona, Robert Prosinečki, Predrag Mijatović, Zvonimir Boban, Oleg Salenko, Elber, Marselo Zalajeta, Pablo Aimar, Sejdu Keita, Havijer Saviola, David Trezege, Đibril Sise, Dani Alveš, Leo Mesi, Džon Obi Mikel, Serhio Aguero, Pol Pogba…

Pogledajte kako je pobedu Srbije protiv Brazila prokomentarisao duhoviti južnoamerički „Brka“, koju poruku je Andrija Živković poslao navalentnoj starleti, a šta je na sve to imao da kaže Luka Jović.

0
0

1 Komentara

  1. braca rusi BRACA NASA necemo jedno ako se NEMANJA MAKSIMOVIC SAM VRATI ILI KATAI SAM OTKUPI UGOVOR i vrati srnic i luka jovic !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter