0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

DODIĆ: Jednim potezom da ispunimo oba cilja

Objavljeno: 16.06.15 u 21:13

Selektor Mlade reprezentacije Srbije (U-21) Mladen Dodić pred početak Evropskog prvenstva u Pragu nalazi se pred teškim zadatkom – da nastavi tamo gde je stao njegov prethodnik Radovan Ćurčić i da produži tradiciju uspeha naših „nada“ u evropskim takmičenjima.

– Plasman na Evropsko prvenstvo je za nas veliki uspeh. Ćurčić je napravio senzaciju eliminisavši dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope Španiju. To je uspeh koji sve nas obavezuje, ali ne želimo da na tome ostanemo, rekao je Dodić.

Mladi selektor smatra da ispunjenjem osnovnog cilja Srbija jednim udarcem može da ubije dve muve.

– Prolazak grupe i plasman u polufinale je naš osnovni cilj. Ako se to ostvari, automatski smo ispunili i drugi – učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru sledeće godine, istakao je Dodić u razgovoru za sajt www.fss.rs pred početak takmičenja u Češkoj.

Selektor Srbije svestan je da će posao mladih „Belih orlova“ u Pragu biti ozbiljan i težak. O šansama i sastavu grupa Dodić kaže:

– Možda je druga grupa atraktivnija od naše. Švedska, Engleska, Italija i Portugalija su ozbiljne reprezentacije. Ali, ni naša grupa nije slaba. Nemačka je uvek opasna, domaćin Češka ima najviše ambicije, dok Danska gaji stil koji nama ne leži. To supokazalei dve skorašnjeutakmica A reprezentacija. Dakle, naša grupa je jednako jaka, kao i druga. U grupama nema slabih rivala, pa će nijanse odlučivati pobednika.

Osim neposrednog takmičarskog cilja u Pragu mladi „Beli orlovi“ imaju i dugoročna planiranja. To, kaže Dodić, uostalom imaju i druge selekcije.

– Naš zadatak je da u Mladoj reprezentaciji spremamo igrače za A selekciju. Još tokom kvalifikacija u najbolji državni tim Srbije ušli su Aleksandar Mitrović, Lazar Marković, Filip Đuričić, Matija Nastasić, Miloš Jojić i Filip Kostić. Lepo je kada, uz dobre rezultate, možemo da se pohvalimo i tom činjenicom. Iz našeg sastava još nekoliko igrača nalazi se pred vratima A tima. Sve nas to podstiče na dalji rad, podvukao je Dodić.

Mladu reprezentaciju Srbije u minulim kvalifikacijama, naročito u baražu protiv evropskog šampiona Španije, krasila je kolektivna igra, jedinstvo duha i velika požrtvovanost. Kada su očekivanja kod nas bila najmanja, po pravilu se postizalo najviše. U teškim okolnostima snaga kolektiva i želja za uspehom nosili su reprezentaciju Srbije.

– Momci gaje kolektivni duh i imaju veliki motiv da igraju za državni tim. Ćurčić je imao dosta problema u kvalifikacijama, ali je u toj muci iskovan tim, koji nema kompleks i koji je iznedrio nekoliko sjajnih pojedinaca, smatra Dodić.

Srpski selektor podseća da je oscilacija forme u tom uzrastu karakterteristika gotovo svih nacionalnih selekcija.

– Mi smo, recimo, moram to da spomenem, imali vere u momke. Naravno, i sada imamo. Golman Dmitrović, podsetiću, branio je za reprezentaciju i kada je bio bez kluba. Drugi su, pak, prolazili kroz mladu selekciju u epizodnim ulogama, ali su se svi trudili da ostave dobar utisak. Takvo ponašanje dovelo nas je u Češku, rekao je Dodić.

Selektor Srbije smatra da su Italija, Nemačka i Engleska glavni kandidati za titulu prvaka Evrope. On, međutim, iznosi još jedan argument.

– Posle eliminacije Španije na Srbiju sada gledaju kao na ozbiljnog protivnika. U razgovorima sa nekim kolegama zaključio sam da nas ubrajaju u kandidate za najviši plasman. To, koliko prija, još više obavezuje, kazao je Dodić.

Da na Evropskom prvenstvu u Češkoj neće biti lakih rivala Dodić podseća:

– Mi smo u Novom Sadu izgubili od Švedske, koja je u baražu bila bolja od Francuske. Srbija je, pak, bila bolja od Španije. Ko u takvim prilikama sa sigurnošću može da prognozira ishod bilo kog meča. Srbija ima svoj cilj i pravac, koji sledimo, poručio je Mladen Dodić u predvečerje početka Evropskog prvenstva u Češkoj.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter