1
Evrokupovi

ANDRES INIJESTA – Čovek koji jednostavno obožava da igra velike utakmice! (VIDEO)

Objavljeno: 09.06.15 u 15:10

Fudbaleri Barselone prvi su ušli u istoriju sa dve osvojene “triplete“, a katalonski mediji ne prestaju da pišu o svojim herojima.  

Za najboljeg igrača finalne utakmice Lige šampiona proglašen je Andres Inijesta. Ukoliko malo premotamo film unazad videćemo da to nije nikakva slučajnost, naprotiv, španski vezista je redovno u glavnoj ulozi u velikim utakmicama, naročito u finalima najvećih takmičenja. 

Malo ko se seća, ali sve je počelo još davne 2006. godine kada je u finalu Lige šampiona Barselona-Arsenal, tadašnji trener Frank Rajkard na poluvremenu iz igre izbacio Edmilsona, a ubacio upravo Inijestu. 

Španac je bio jedan od najboljih na terenu, pokrenuo je ekipu i prema ocenama mnogih, uz dvostrukog asistenta Henrika Larsona, kao i strelaca Etoa i Beletija, bio je jedan od najzaslužnijih za preokret i pobedu svog tima – 2:1.  

andres-inijesta-prst

U novijoj eri, po dolasku Pepa Gvardiole, Inijesta je komotno mogao da dobije i srednje ime – FINALE. Don Andres je blistao u svakom finalu. Pre pet godina u finalu LŠ Barsa – Junajted bio je asistent na svom prvom od tri finala na kojima je proigrao svoje saigrače kod gola.

Godinu dana kasnije – 2010. na SP u Južnoj Africi, Inijesta je postigao pobedonosni gol i doneo jedinu titulu svojoj zemlji na Mundijalu. 

Potom, 2011. je ponovo bio jedan od najboljih na terenu u finalu LŠ Barsa – Mančester junajted, kada je asistirao Mesiju kod drugog gola.  

Inijesta

Na Evropskom prvenstvu 2012. godine, Inijesta je ponovo proglašen za MVP u pobedi Španije nad Italijom – 4:0, a iste godine je od strane UEFA proglašen za najboljeg igrača Evrope. 

Kada na sve ovo dodamo da je Inijesta osvojio 27 trofeja kao senior i još dva kao mladi reprezentativac Španije, jasno je da je jedan od najboljih veznih igrača u istoriji fudbala. 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Najveća finala Andresa Inijeste:

2006 – Finale LŠ, Barselona – Arsenal 2:1, Inijesta ušao na poluvremenu i pokrenuo Barsu ka preokretu
2008 – Finale EP, Španija – Nemačka 1:0, uz Ćavija proglašen za najboljeg igrača turnira
2009 – Finale LŠ, Barsa – Junajted 2:0, asistent kod prvog gola Samjuela Etoa
2010 – Finale SP, Španija – Holandija 1:0, strelac jedinog pogotka za istorijski trofej, MVP turnira
2011 – Finale LŠ, Barselona – Mančeter junajted 3:1, asistent kod drugog gola za Mesija
2012 – Finale EP, Španija – Italija 4:0, proglašen za MVP finalne utakmice i turnira, UEFA igrač godine
2014 – Finale LŠ, Barselona – Juventus 3:1, asistent za Rakitića kod prvog gola, prvi igrač u istoriji koji je asistirao na tri finala LŠ, MVP finala

[/stextbox] 

https://www.youtube.com/watch?v=621NMR5Fu74

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter