0
Evrokupovi

FOTO: Providence

FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: U Berlinu se družili mladi fudbaleri iz Evrope i Azije

Objavljeno: 08.06.15 u 16:11

Mladi fudbaleri iz 24 zemlje Evrope i Azije se družili na Trećem međunarodnom dečijem Forumu projekta „Fudbal za prijateljstvo“.

Berlin je za vikend ugostio treći međunarodni dečiji Forum – organizovan u okviru društveno odgovornog projekta “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom. Cilj projekta je razvoj mladih fudbalera i promocija univerzalnih ljudskih vrednosti među decom i omladinom. Ovaj događaj okuplja mlade igrače iz najboljih fudbalskih klubova 24 zemlje Evrope i Azije: Austrije, Belorusije, Belgije, Bugarske, Kine, Hrvatske, Češke republiike, Francuske, Japana, Nemačke, Mađarske, Italije, Kazahstana, Holandije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

670 dece je uzelo učeše u projektu “Fudbal za prijateljstvo” tokom 2015.godine, dok ga je dodatno podržalo više od 100,000 dece i odraslih – uključujući poznate sportiste i umetnike.

Tokom programa Foruma, deca su imala priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja i fudbalskim zvezdama – poput globalnog Ambasadora projekta, Franca Bekenbauer – kao i da učestvuju na Međunarodnom turniru uličnog fudbala omladinskih timova. Na turniru FK Crvena zvezda je izgubila u 1 od FK Galatasaraj. Pobednik je FK Rapid.
Vrhunac Foruma bila je dodela Kupa devet načela, dodeljen profesionalnim klubovima koji se takmiče u UEFA Ligi šampiona od strane mladih učesnika projekta “Fudbal za prijateljstvo”. Kriterijum ocenjivanja najboljih klubova bio je osnovan na nivou njihovog zalaganja na društveno odgovornim projektima koji promovišu neka od načela programa: prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobedu, tradiciju i čast. Ovaj jedinstveni trofej sportske zajednice dodeljuje se po prvi put. Pobednik je izabran od strane dece iz 24 zemlje koja su učestvovala na globalnom glasanju – neposredno pre Foruma.

Kup devet načela projekta Fudbala za prijateljstvo osvojio je FK Bareselona. Deca su nagradila trud fudbalskih klubova u podršci i razvoju omladinskog fudbala, kao i pomoć mladim fudbalerima iz zemalja u razvoju.

Posle Foruma, svi učesnici su prisustvovali Finalnom meču UEFA Lige šampiona između Barselone i Juventusa na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

– U roku od tri godine, broj zemalja učesnica projekta Fudbal za prijateljstvo se utrostručio – dok prijave za nove učesnike samo pristižu. U sezoni 2015, pridružile su nam se i zemlje Azije, i od sada će se događaji projekta “Fudbal za prijateljstvo” održavati širom Evroazijskih prostora. Svake godine povećava se broj pratilaca koji deli vrednosti ovog projekta. Veliko interesovanje za Fudbal za prijateljstvo, kao i podrška globalne sportske zajednice, dokazuje da je projekat važan i tražen, da smo odabrali pravi put ka obrazovanju mladih generacija – od koje zavisi naša budućnost, izjavio je Predsednik Upravnog odbora kompanije Gazprom, Aleksej Miler.

– Projekat Fudbal za prijateljstvo poseduje neverovatnu dinamiku; redovno se uvode novi događaji i inicijative, i vidi se jasan korak napred. Pre tri godine deca su sama formirala načela projekta, u sezoni 2014. uveden je Dan fudbala i prijateljstva, a kao zvanični simbol projekta kreirane su Narukvice prijateljstva koje sada nose deca i odrasli iz 24 zemlje. Novitet ove sezone je Kup devet načela koji deca dodeljuju odraslima kao priznanje za njihova dobra dela. Zahvaljujući tome, deca imaju pozitivan primer koji treba da prate, a odrasli su dobili motivaciju da se više angažuju na društveno odgovornim projektima. To je divna inicijativa – i ponosan sam što imam priliku da je svesrdno podržim, izjavio je globalni Ambasador projekta “Fudbal za prijateljstvo” Franc Bekenbauer.

– Presrećni smo što smo učestvovali na ovakom velikom i odlično organizovanom događaju. Žao nam je što se nismo bolje plasirali, ali deca su uživala u druženju sa vršnjacima iz drugih zemalja. Vrhunac je grupni odlazak na finalnu utakmicu Lige šampiona. Siguran sam da će deca ovih par dan pamtiti do kraja život, izjavio je Nebojša Stamenković trener omladinaca FK Crvena zvezda.

– Ne mogu da vam opišem koliko sam srećna što mi se ukazala prilika da učestvujem u ovako velikom projektu i što sam baš ja izabrana da na press konferenciji postavim pitanje čuvenom Bekenbaueru i to još na nemačkom. Divno smo se družili sa drugarima iz drugih zemalja, uživali u lepotama Berlina. Ispunila mi se i želja da uživo gledam Mesija, izjavila je vidno uzbuđena Una Kozić, mlada novinarka koja je inače i deo tima ŽFK Crvena zvezda.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter