2
Košarka

FOTO: STARSPORT

GUBLJENJE VREMENA: Kome je potrebna ovakva košarkaška liga?

Objavljeno: 05.06.15 u 19:45

Završen je ligaški deo prvenstva Srbije u košarci, a sve što smo iz takmičenja koje je sa prekidima trajalo nešto više od dva meseca mogli da zaključimo je da je ovakav sistem nadmetanja potpuni promašaj i da su velike promene neophodne već u narednoj sezoni.

Sada nećemo ulaziti u to da li će naši klubovi sledeće sezone igrati u ABA ligi ili ne već ćemo pretpostaviti da se ništa neće promeniti kada je u pitanju regionalno takmičenje. Koja je svrha igranja čak 14 kola po dvostrukom bod sistemu ako ćemo na kraju doći na isto kao da je odmah igran plej-of u kome bi jedni protiv drugih u četvrtfinalu po rasporedu iz svojih takmičenja igrali klubovi iz ABA i KLS?

Mnogi će reći da su ovako priliku da gledaju naše najbolje timove dobili i navijači iz unutrašnjosti Srbije koji za to nemaju priliku tokom godine, ali oni tu šansu nisu iskoristili jer smo bili svedoci da izuzev Pančeva gde je dvorana bila puna prilikom gostovanja crveno i crno-belih ostali gradovi se nisu proslavili posetom.

Ono što je još poraznije je da je deo tribina bio prazan čak i u međusobnim duelima ta dva tima, a veliko je pitanje da li će se i u plej-ofu nešto drastično promeniti pošto je domaća titula potpuno obezvređena i osim prestiža ne donosi ništa posebno.

Drugi će kazati da i ostali klubovi imaju pravo makar na nadu da bi mogli da naruše očekivani poredak, ali čak i da se to desilo da li bi Vojvodina, FMP, Konstantin ili Tamiš igrali regionalnu ligu koja je samo dodatni trošak na ionako preopterećene budžete koji se uglavnom pune dobrom voljom lokalne samouprave. Imali smo primer da je učešće niškog kluba u Superligi bilo pod velikim znakom pitanja, a pre samo dve sezone Novosađani su odustali od učešća u Jadranskoj ligi zbog nedostatka finansija.

I naredne godine će u ABA ligi igrati isti klubovi koji su i u sezoni za nama krstarili regionom, s tim da postoji velika verovatnoća da Mega Leks kao četvrtoplasirani klub u KLS ne plati kotizaciju od 150.000 evra što je bila praksa prethodnih godina, a sve zbog velikih potresa u kojima se nalazi košarka u ovim krajevima i kojima se za sada ne vidi kraj.

U polufinalu plej-ofa Crvena zvezda će igrati upravo protiv kluba sa privremenim boravkom u Sremskoj Mitrovici čije rukovodstvo je jednim potezom već pokazalo koliko im je važno da pokušaju da nadigraju rivala koji ih je ove sezone pobedio pet puta, ali u većini slučajeva to nije bilo tako lako. Naime, Ognjen Jaramaz i Nemanja Krstić će od 6. do 8. juna biti u Trevizu na Adidasovom kampu koji je praktično izlog za NBA klubove, a baš u tom periodu Mega će odigrati svoja prva dva (možda i jedina dva) meča sa crveno-belima.

U svakom slučaju Mega je svoj cilj za ovu sezonu već ispunila, a kada to kažemo pre svega mislimo na afirmisanje mladih igrača na kojima će klub moći da zaradi. Nikola Jokić je već draftovan i za njega se interesuju i veliki evropski klubovi, Nenad Miljenović je ponovo na pravom putu, a Rade Zagorac je najveći bum o čemu svedoči i poziv na širi spisak reprezentacije. Sva trojica će verovatno biti prodata već ovog leta, a to je čini se i najvažnije što se tiče prvog čoveka kluba Miška Ražnatovića.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Sa druge strane imamo duel Partizana i Metalca u kojem će takođe slabije rangirani klub pokušati da prvi put u sezoni savlada aktuelnog šampiona i tako makar produži seriju, ako ništa drugo. Valjevci najavljuju naredne sezone čak i napad na mesta koja vode u Evroligu, ali kako se u nju ne dolazi preko domaćeg šampionata verovatno ni ambicije u duelu sa Partizanom nisu prevelike.

Čak ni veliki uspeh odnosno osvajanje šestog mesta u ABA ligi neće biti na pravi način naplaćen jer Metalac nema uslove za nadmetanje u takmičenjima pod okriljem ULEB-a pa neće iskoristiti priliku da odmeri snage sa još jačim rivalima u Evrokupu.

Plej-of počinje već u subotu i igraće se naizmenično svakog dana, a u slučaju da ne bude „majstorica“ ni u jednom od polufinalnih dvoboja prvi meč finala na programu je već sledećeg petka.

Preglomazno i predugačko prvenstvo na kraju će najverovatnije dovesti do očekivanog finala u kome će prednost domaćeg terena imati Crvena zvezda iako je malo nedostajalo da ne bude tako jer je u jednom momentu meča poslednjeg kola Partizan imao potrebnu razliku za preuzimanje prvog mesta na tabeli.

Iako su crveno-beli zadržali „pol-poziciju“ odnosno imaće veću podršku navijača u prvom trećem i eventualno petom meču to nikako ne znači da je tim Dejana Radonjića apsolutni favorit u toj seriji, što se pokazalo i u jučerašnjem meču koji je Partizan bez kapitena Dragana Milosavljevića ubedljivo dobio.

Nema sumnje da će i jedni i drugi imati veliki motiv da trijumfuju u finalnoj seriji. Jedni da bi nastavili dugogodišnju dominaciju, a drugi da bi tu dominaciju prekinuli i kompletirali zbirku trofeja i produžili niz uspeha ostvarenih ove sezone.

O svemu tome više ćemo pisati i pričati kada do tog finala dođe, a ko veruje da bi moglo da se desi iznenađenje i da će u finalu igrati Mega Leks ili Metalac pravac kladionica možda bi mogli da zaradite popriličnu sumu novca.

0
0

2 Komentara

  1. Prilicno se slazem sa konstatacijom Milana uz jedinu razliku sto omalovazava neargumantovano Vujosevica.On je trener i vodi Partizan na svoj nacin a mi se mozemo ili ne moramo slagati sa njime ali moramo priznati da je uvek govorio istinu.E sda to nikako nije odgovaralo ciganima i lopovu Covicu i Vucicu koji uzgred vrlo dobro koriste primitivnost naseg naroda i profitiraju na istoj.Volim Partizan i Srbiju i boricu se za uvek za pravdu i postenje u sportu

    0
    0
    Odgovori
  2. Velika greska.Nije gubljenje vremena…Zasto se prvo ne uredi nasa drzava?Kazete,nema gledalaca u unutrasnjosti? Ok.Ja prvi ne bih dosao i doveo svoje dete,a zasto?Kad ti dodje stotinu „navijaca“,koji su u prelazu iz Kromanjonaca ili Neandertalaca u ljude,cik probaj da navijas za svoj klub.Dobices po tamburi,tri dana ima da ti zvoni podne,a oni ce cak imati kasnije i podrsku kluba,policije,pa i drzave,a ti ces,pored batina,jos biti i sam kriv,zato sto si isao da gledas mec.O cemu pricate?Najbitnija Evroliga?Pa,hajde,sahranimo domacu kosarku i mnostvo mladih igraca,da bi jedan tim igrao Evroligu,nebitno Zvezda ili Partizan.Nasla bi Evroliga mesto i za njih i bez ABA lige,jer je ovo za njih El Dorado,ali lakse je ovako sa ucenama,oni cisti,postavljaju uslove,a mi se „koljemo“ medjusobno i svaljujemo krivicu jedni na druge,publiku,vanzemaljce…Vujosevic i Covic su u svojim sukobima naneli vise stete kosarci,nego one sankcije.Apropo toga,za vreme sankcija nije umrla kosarka,vec se igrala,a kad smo posle njih „izasli“ u svet,pokazali im gde je cije mesto,osvojili EP,SP… Covic je izgleda dobio „po usima“ od Vucica,pa se primirio,ali ovaj drugi nastavlja,najmanje mu je bitna kosarka.Mislim da bi Partizanu svanulo,kada bi ga se resio,mada,kao zvezdas,nadam se njegovom sto duzem ostanku na klupi Partizana,ali kao ljubitelj kosarke,mislim da treba odstraniti to zlo.Molim Vas,navedite mi dva domaca igraca,koji su slavu stekli u inostranstvu,pa onda dosli u nase klubove.Ne mislim na neke prosecne,vec na igrace tipa Paspalja,Djordjevica,Divca,Radovica,Obradovica,Slavnica,Kicanovica,Dalipagica i mnogih drugih…Zakupljuje se Arena za Evroligu (ne razumem kome sta treba da dokazemo time),daju se silne pare,a onda dodje neki cirkus Kolorado,ili neka pevaljka i „mars napolje !“Ne mozemo zato krivicu svaljivati na onu pravu publiku i navijace,vec treba prvo urediti sve ostalo,ali to je samo moje misljenje. Veliki pozdrav.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter