0
Evrokupovi

NAJBOLJA FINALA U ISTORIJI LŠ: Noć kada se desila najdirljivija scena ikada u ovoj igri! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 03.06.15 u 20:45

Nakon što smo se prisetili čuvenog špansko-italijanskog finala iz 1994. godine, kao i susreta između Real Madrida i Juventusa, sledeći naš izbor jeste duel između Bajern Minhena i Valensije iz 2001. godine. Razlog za to nije rezultat, niti neki pogodak, već hrabro srce golmana Santjaga Kanjizaresa, koji je na poluvremenu utakmice saznao da mu je majka preminula. 

Bavarci su posle boljeg izvođenja penala trijumfovali i, tada četvrti put u svojoj istoriji, podigli “ušati pehar“. Međutim, osim toga, vredno je pomenuti i nesvakidašnju scenu neposredno po završetku utakmice. 

Bajern - Valensija sastavi

Golman Valensije Santijago Kanjizares, na poluvremenu je saznao da mu je umrla majka. Ponuđeno mu je da ostane u svlačionici ako, iz razumljivih razloga, ne može da nastavi utakmicu. Međutim, Kanjizares je uprkos toj porodičnoj tragediji skupio snagu i nastavio meč.

Tek na kraju utakmice, kada je njegov klub posle penala izgubio od Bajerna i nakon što je odbranio jedan šut u penal seriji, španskog golmana su savladale emocije. Kleknuo je pored gola i počeo da plače. Gledaoci su najpre mislili da je razočaran zbog poraza i da ne može da se suzdrži, niko nije ni pomišljao da je uzrok sasvim nešto drugo. 

Kan i Kanjizares 2

Golman Bajerna Oliver Kan, koji je bio upoznat sa Kanjizaresovom nesrećom, prišao je svom kolegi i uputio mu reči utehe i podrške.

– Nemoj da plačeš, tvoja majka je sada sigurno ponosna na tebe. Rodila je sjajnog golmana i sjajnog čoveka. Nikad je nisi razočarao. Znam kako se osećaš, ali budi jak, nemoj da kloneš duhom. Potreban si ovoj igri, bile su Kanove reči koji je potom čvrsto zagrlio skrhanog Kanjizaresa, a potom je i sam zaplakao.  

(Izvor: Youtube/FC BAYERN MÜNCHEN)

Što se same utakmice tiče, nju su obeležili – penali. Najpre je na samom početku utakmice Mendijeta sa bele tačke doneo prednost Špancima, da bi potom u 50. minutu na isti način mrežu zatresao Efenberg. 

Na ovoj utakmici nastupao je i tadašnji jugoslovenski reprezentativac Miroslav Đukić, koji je u 90. minutu zamenio Roberta Ajalu.  

Kan brani penal

Junak meča, Oliver Kan nekoliko godina kasnije prisetio se tog velikog finala.

– To je bila poslednja šansa za tu generaciju Bajerna, jer su vrhunski igrači poput Elbera, Efenberga i Lizarazua već dostigli svoj zenit. S druge strane, Valensiji je to bilo drugo uzastopno finale i oni su takođe imali poslednju šansu da osvoje evropski trofej. Oni su svoje finale izgubili 2000. od Reala, a mi 1999. od Junajteda. Dakle, ne zna se ko je igrao pod većim pritiskom – rekao je Kan, koji ne krije da nikada neće zaboraviti šta je rekao Kanjizaresu, kom se i dan danas divi.

– Tog trenutka ću se uvek sećati kao da mi se danas dešava. Kada smo pobedili u penal seriji, ja sam pogledao prvo Kanjizaresa i osetio prvo tugu zbog njega. Naravno da prvo nisam bio svestan svog uspeha. Znam kako mu je bilo i zato sam otišao da ga pozdravim. Setio sam se kako je meni bilo kada sam dve godine pre toga izgubio finale od Mančester junajteda u nadoknadi vremena. Zamislite kako je tek njemu bilo kada je sve vreme tokom više od sat vremena igre u finalu Lige šampiona u glavi znao da mu je majka otišla na nebo – prisetio se Kan nekoliko godina kasnije.   

Kanjizares

Ovaj momenat, posebno pamti i Kanjizares koji je priznaje da nikad neće zaboraviti divan gest nemačkog golmana.

– Nema tih reči da se opiše veličina Olivera Kana. Taj dan je bio najtužniji u mom životu – ostao sam bez majke, izgubio sam još jedno finale Lige šampiona, a Kan je nakon što je svojim maestralnim odbranama doneo svom timu trofej, prvo došao do mene. Nikada neću zaboraviti njegove reči podrške, koje su mi pomogle da krenem dalje – otkrio je Kanjizares.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Bajern Minhen – Valensija 1:1, penalima 6:5
Strelci: Efenberg 50 penal, Mendijeta 3 penal
Penali:
Bajern – Paolo Serđo (promašio), Salihamidžić, Cikler, Anderson (promašio), Efenberg, Lizarazu, Linke;
Valensija – Mendijeta, Kerju, Zahović (promašio), Karboni (promašio), Baraha, Kili Gonzales, Pelegrino (promašio).
Stadion: San Siro, Milano
Gledalaca: 71,500 

Bajern Minhen: Kan, Sanjol (Janker 46) Kufur, Anderson, Linke, Lizarazu, Hargrivs, Efenberg, Šol (Serđo Roberto 108), Salihamidžić, Elber (Cikler 100). Trener: Otmar Hicfild.
Valensija: Kanjizares, Angloma, Ajala (Đukić 90), Pelegrino, Karboni, Mendijeta, Baraha, Kili Gonzales, Aimar, (Albelda 46), Sančez (Zahović 66), Kerju. Trener: Ektor Kuper.

[/stextbox] 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter